Gostje blejskega foruma vidijo prihodnost v zelenih tehnologijah in partnerskih povezavah. Foto: BoBo
Gostje blejskega foruma vidijo prihodnost v zelenih tehnologijah in partnerskih povezavah. Foto: BoBo

Pri iskanju rešitev za izhod iz krize je treba gledati tudi na kakovost rešitev. Potrebujemo strukturne reforme, družbene in "zelene" reforme, je opozoril generalni sekretar Organizacije za sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria.

Nobene izmed teh dimenzij ne sme zapostavljati, še posebej ne razvoja zelenih tehnologij, ki pospešujejo rast, je izpostavil. Seveda pa so potrebne reforme na fiskalnem področju, v pokojninskem sistemu in na področju brezposelnosti. "Slovenija tu ni izjema. Male države se morajo pri tem še bolj potruditi," je opozoril Gurria. "Ohranite smer, izvajajte reforme, nismo še na koncu," je pozval.

Čas omahljivcev je minil
Za izvajanje reform pa je potreben pogum voditeljev, čeprav so lahko problematične z vidika priljubljenosti, so se strinjali sogovorniki. Še posebej, ker se bo kriza, kot je opozoril predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj Suma Chakrabarti, nadaljevala še prihodnje leto.

A kot je opozoril slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, morajo imeti ukrepi, ki jih politika sprejema, podporo javnosti in morajo biti sprejeti znotraj demokratičnih procesov in institucij.

Chakrabarti in Lajčak sta opozorila tudi na težave v Vzhodni in Jugovzhodni Evropi in izpostavila regijo Zahodnega Balkana, ki potrebuje Evropo, a se ta po mnenju Lajčaka že preveč ukvarja sama s seboj.

Ne tekmeci, partnerji
Chakrabarti je ob tem opozoril še na krepitev nacionalizmov in nacionalnih interesov v gospodarstvu, kjer bi po njegovem mnenju ravno zaradi tega morali bolj stremeti h krepitvi partnerskih odnosov. Tu je izpostavil priložnosti, ki se za Evropo odpirajo v Severni Afriki po arabskih vstajah.

Z bolj partnersko podobo prihodnosti držav se je strinjal tudi evropski komisar Janez Potočnik. Glavna dejavnika v svetu bosta rast prebivalstva v svetu, ki bo leta 2050 doseglo že devet milijard, in rastoče potrebe teh ljudi.

Rešitve pa vidi predvsem v oblikovanju sistema, ki bo učinkovitejši pri rabi virov, kar pomeni večjo uporabo zelenih tehnologij. In Evropa bi se morala v prihodnje na "zeleno" močno nasloniti, to je edina pot, je prepričan evropski komisar.