Baradej je v središču svetovne javnosti že od obdobja pred zadnjim vdorom mednarodne koalicije v Irak. Foto: EPA
Baradej je v središču svetovne javnosti že od obdobja pred zadnjim vdorom mednarodne koalicije v Irak. Foto: EPA
Ilham Alijev in Janez Janša
Azarbejdžan ima velike zaloge nafte in je strateško zelo pomemben. Foto: RTV SLO

Prizorišče, kjer politiki, predstavniki gospodarstva, akademiki in predstavniki civilne družbe stremijo k reševanju vprašanj, ki niso nujno na naslovnicah medijev, a če se z njimi ne bomo ukvarjali, lahko resno zatresejo temelje globalnega ravnovesja.

Dimitrij Rupel
Benita Ferrero Waldner
Evropska komisarka za zunanje zadeva Benita Ferrero Waldner se bo udeležila debate o evropski sosedski politiki. Foto: EPA

Baradej se je na povabilo premierja Janeza Janše odzval pred slovenskim prevzemom predsedovanja Svetu guvernerjev IAEA-ja prihodnji mesec. Prvi dan obiska se je srečal z ministroma za zunanje zadeve ter okolje in prostor, Dimitrijem Ruplom in Janezom Podobnikom. Rupel in Janša sta se srečala tudi z azerbajdžanskim predsednikom Alijevim, ki je z nagovorom odprl mednarodni forum na Bledu. Na tridnevni obisk prihaja na povabilo predsednika Janeza Drnovška, s katerim se bo že danes srečal na Brdu pri Kranju. Gosta sta se udeležila že omenjenega prvega Strateškega foruma na Bledu z naslovom Kaspijski obeti 2008.

El Baradej se je v svojem govoru osredinil predvsem na iransko jedrsko vprašanje. Izrazil je upanje, da bo prišlo do diplomatske rešitve in da trenutno tesno sodelujejo z Iranom. Kaj bo poročal svetu guvernerjev Mednarodne jedrske agencije glede Irana še ni znano, saj je potrebno počakati na poročilo, ki ga bo izdal konec meseca.

Janša poudaril pomen kaspijske energije
Premier Janez Janša je na forumu poudaril, da bi morala Kaspijska regija postati pomemben del v evropski energetski politiki in pojasnil, da je forum nekakšen uvod v slovensko predsedovanje EU-ju, ki se začne 1. januarja 2008. Ena izmed prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Uniji je tako energetska varnost kot tudi širitev povezave.

Zunanji minister Dimitrij Rupel pa je ob odprtju foruma udeležence pozval k dejavni razpravi in snovanju zamisli, ki bi jih lahko sčasoma, morda med slovenskim predsedovanjem EU-ju, uresničili. Tema - kaspijska regija - je bila izbrana zaradi evropske energetske varnosti in politične stabilnosti v omenjeni regiji, ki se s prvo prepleta. Forum je Rupel označil kot prostor ustvarjanja zamisli, in ne kot politični dogodek. Po njegovem mnenju blejski dogodek daje priložnost za strateške razprave o ključnih vprašanjih in izzivih.

Obisk prvega moža mednarodne agencije za jedrsko energijo, Mohameda El Baradeja, prihaja v ključnem trenutku za mednarodno skupnost, saj se v torek izteče rok, do katerega naj bi Iran odgovoril na poziv Varnostnega sveta ZN-a, ki je bližnjevzhodno državo pozval k prekinitvi jedrskega programa. V nasprotnem primeru bi jo lahko doletele gospodarske sankcije.

S forumom do transatlantskega sodelovanja
Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Inštitutom za strateške študije v Ljubljani ustanavljata Strateški forum Bled. Pobuda je zasnovana kot forum za spodbujanje strateškega dialoga na visoki ravni med voditelji iz zasebnega in javnega sektorja o ključnih regionalnih in vsebinskih vprašanjih, s katerimi se bo spoprijemala Evropa v 21. stoletju. Pobuda naj bi dala politični zagon uresničevanju novih strategij, ki bi Evropi omogočile bolje izrabiti njeno strateško težo, in hkrati spodbujala politično zavezanost tem strategijam.

Kot prva je kot del mednarodnih dogodkov organizirana mednarodna konferenca z naslovom Kaspijska regija 2008. Namen srečanja je razprava o geopolitičnem pomenu kaspijske regije za EU. Prireditev naj bi prispevala tudi k pripravam na slovensko predsedovanje EU-ju v prvi polovici leta 2008, saj sta zagotavljanje energetske varnosti in širitev uvrščena med prednostne teme slovenskega predsedovanja EU-ju. Naftne zaloge kaspijske regije naj bi bile po nekaterih podatkih večje od zalog Združenih držav Amerike, Azerbajdžan pa z odprtjem naftovoda med Bakujem in turškim Cejhanom ena najpomemebnejših dobaviteljic črnega zlata. Tudi zato se blejskemu forumu pripisuje velik pomen.

Ob jezeru odmevna zasedba
Foruma se udeležuje 300 najvidnejših mednarodnih strokovnjakov, političnih voditeljev, predstavnikov narodnih organizacij s tega področja in iz zasebnega sektorja iz kaspijske regije, Evrope, Združenih držav Amerike, Ruske federacije in od drugod. Med njimi so najopaznejši že omenjena Mohamed El Baradej ter Ilham Alijev, evropska komisarka za zunanje zadeve Benita Ferrero Waldner, generalni sekretar OPEC-a Mohammed S. Barkindo, predsednik evropske banke za obnovo in razvoj, Jean Lemierre, predsednik ruskega Lukoila, Vagit Alekperov, nekdanji švedski predsednik, Carl Bildt, ter mnogi drugi domači in tuji gostje iz gospodarskega ali političnega življenja.

Prizorišče, kjer politiki, predstavniki gospodarstva, akademiki in predstavniki civilne družbe stremijo k reševanju vprašanj, ki niso nujno na naslovnicah medijev, a če se z njimi ne bomo ukvarjali, lahko resno zatresejo temelje globalnega ravnovesja.

Dimitrij Rupel