ZGS je potrdil, da so parcele Zorana Jankovića gozdne in jih ne bi smel samovoljno zagraditi. Foto: MMC RTV SLO
ZGS je potrdil, da so parcele Zorana Jankovića gozdne in jih ne bi smel samovoljno zagraditi. Foto: MMC RTV SLO

Janković bi moral dovoljenje pridobiti po zakonu o gozdovih, a je v bližini svojega doma na Vinterci zagradil parcele, ki so sicer njegova last, pravnoformalno pa gozdnata površina, je poročal tednik Reporter. Štiri parcele v skupni velikosti okoli pet tisoč kvadratnih metrov bi morale biti prosto dostopne vsakomur. Janković je dostop onemogočil z mrežo, visoko okoli 180 centimetrov.

Vsakdo se ima pravico rekreirati v gozdu in nabirati gobe
V petem členu zakon o gozdovih določa, da mora lastnik gozda v svojem gozdu dopustiti prost dostop vsakomur. Raba gozdov je opredeljena kot skupni izraz za izkoriščanje funkcij gozdov, ki je dovoljeno tudi nelastnikom gozdov in mimoidočim. Izkoriščanje funkcij gozdov pa pomeni nabiranje gob, plodov gozdnega drevja in drugih rastlin, ki tam rastejo, nabiranje zelnatih rastlin in njihovih delov, čebelarjenje, pa tudi gibanje in rekreacijo v gozdu.

Zakon izjemoma dovoljuje ograditev, kadar gre za zaščito mladja in varstvo gozdov pred divjadjo ali za zaščito vodnih zajetij in zavarovanih naravnih vrednot ter gozdove s posebnim namenom. Nobeden od primerov na videz ne ustreza Jankovićevim parcelam, so zapisali v Reporterju.

ZGS: Janković ne bi smel zagraditi parcel
Na ZGS-ju pa so dejali, da pristojna ljubljanska območna enota ZGS-ja potrebnega dovoljenja za ograditev za omenjene površine ni izdala. Torej je ljubljanski župan Zoran Janković kršil zakon.

Na ZGS-ju so potrdili, da so Jankovićeve parcele gozdne in jih ne bi smel samovoljno zagraditi. Za posege v gozd, čeprav imajo tri Jankovićeve parcele po pisanju njegovega kabineta stanovanjsko namembnost od leta 1988, je treba pridobiti soglasje Zavoda za gozdove Slovenije, opozarjajo na zavodu. Po zakonu o gozdovih je za postavitev ograje brez upoštevanja zakonskih določil predvidena kazen od 800 do 20.000 evrov.