Meta Vesel Valentinčič je na začetku marca neuspešno kandidirala za predsednico stranke. Foto: BoBo
Meta Vesel Valentinčič je na začetku marca neuspešno kandidirala za predsednico stranke. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Erjavec je svoj obstanek v stranki pogojeval s tem, da Meto Vesel Valentinčič odstranijo z mesta predsednice sveta stranke. Foto: BoBo
Erjavec uspešno napel mišice v DeSUS-u
Kako se bodo odločili v DeSUS-u

Zdaj že nekdanja predsednica sveta je odločitev sprejela z lahko grenkobo. Povedal je, da odločitve sveta stranke ne jemlje kot osebni poraz, in opozorila, da je skrb vzbujajoče, da se člani stranke zaradi pritiskov in ultimatov odločajo drugače kot pred tremi tedni na kongresu. "Mislim, da je to začetek konca predsednika stranke Erjavca," je povedala po glasovanju in dodala, da bo se bodo v ljubljanskem odboru Desus-a odločili o nadaljnjih korakih. Po njenih besedah pa ni najprijetneje, da nekateri stranko razumejo kot d. o. o. in da jo vodi režiser.
Stranka je tako z odstavitvijo predsednice sveta očitno ustregla svojemu predsedniku Karlu Erjavcu. "Ne gre za zmago, samo svet DeSUS-a je moral še enkrat premisliti, ali je izvolil pravo predsednico sveta stranke. Od jutri spet prevzemam polna pooblastila kot predsednik stranke. Na terenu uživam visoko podporo in zdaj bomo lažje sodelovali tudi v vodstvu stranke. Zdaj je DeSUS enotnejši, kot je bil," je dejal Erjavec. Slednji je ob morebitni neodstavitvi Mete Vesel Valentinčič zagrozil z odhodom iz stranke.
Ta je pred glasovanjem sicer že dopuščala možnost, da bo morala oditi. Zatrdila je, da ima veliko podpore pri članstvu stranke in da je v preteklih dneh prejela številne izraze podpore. A očitno je "pritisk, ki se izvaja na člane sveta stranke, hud. Mnogi se opravičujejo vnaprej, da jih je strah za službe, posle ..." je dejala.
Kaj se je spremenilo?
Tik pred sejo sveta stranke je Meta Vesel Valentinčič opozorila, da sama ne ve, kaj se je spremenilo v zadnjih treh tednih, odkar je bila izvoljena za predsednico sveta stranke, da bi jo zdaj razrešili. Ob tem je dodala, da sama ne namerava odstopiti s svojega položaja v stranki, čeprav Erjavec to izrecno zahteva. S predsednikom stranke pa v zadnjem času ni nič komunicirala. Vendar si želi, da bi DeSUS enotno sodeloval v sedanji vladni koaliciji.

Prav tako je poudarila, da sama ni vodila nikakršne kampanje v svojo korist, medtem ko je začasni vodja stranke, njen podpredsednik in minister za zdravje Tomaž Gantar, "potoval po Sloveniji" in članom predstavljal svoja stališča. Zato misli, da je mogoče, da bo razrešena. "Nisem pa prepričana. Ker je v svetu še vedno nekaj ljudi, ki bodo pokončno zastopali svoja stališča," je dodala.

Kot je dejala, se bodo v ljubljanskem mestnem odboru stranke skupaj odločili o tem, ali bo še ostala aktivna članica stranke, če jo z mesta predsednice sveta razrešijo. "Skupaj dobro delamo in želim, da je to skupna odločitev. Je pa res, da bo v stranki ob takih metodah vodstva in takih razlogih, kot jih navajajo za svoje odločitve, težko delati," je še dodala.
Razkol priznal tudi Gantar
Trenutni vodja DeSUS-a Gantar pa je pred sejo povedal, da je dejstvo, da je stranka razdeljena na dva dela. Zato je po njegovih besedah skrajni čas, da se stranka poenoti. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo oziroma ali bo sledil predsedniku stranke, ki grozi z odhodom iz stranke, če ne bodo odstopila Meta Vesel Valentičič, pa je Gantar odvrnil, da se bo v tem primeru treba znova sestati in pogovoriti o nastalem položaju.

Meta Vesel Valentinčič je na volilnem kongresu 1. marca kandidirala za predsednico stranke proti Erjavcu, ki pa je spet dobil mandat za vodenje stranke. Nato jo je svet stranke na tajnih volitvah imenoval za svojo predsednico. Erjavec se je takrat začasno umaknil z vrha stranke, vodenje pa je prevzel Gantar. Hkrati je Erjavec napovedal, da bo iz stranke izstopil, z njim pa naj bi šla tudi celotna poslanska skupina, če Meta Vesel Valentinčič ostane na svoji funkciji.

Erjavec uspešno napel mišice v DeSUS-u
Kako se bodo odločili v DeSUS-u