V prvi razred osnovne šole morajo starši vpisati otroka, ki bo v prihodnjem šolskem letu dopolnil šest let. Foto: BoBo
V prvi razred osnovne šole morajo starši vpisati otroka, ki bo v prihodnjem šolskem letu dopolnil šest let. Foto: BoBo

Ponekod po Sloveniji so se vpisi v prvi razred že končali, ponekod pa se šele začenjajo - v Ljubljani bodo starši lahko bodoče prvošolčke tako vpisovali še v sredo.

Starši so dolžni vpisati otroka, ki bo v letu, v katerem bo začel obiskovati šolo, dopolnil šest let (torej, če je rojen med 1. januarjem in 31. decembrom 2006). Vpisi sicer potekajo vsako leto februarja, natančne datume vpisov pa razpišejo občine.

Če otrok še ni pripravljen, se lahko vpis odloži
Zakon o osnovni šoli sicer dopušča, da se lahko otroku začetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe ali komisije za usmerjanje odloži za eno leto - če kateri izmed omenjenih ugotovi, da otrok še ni pripravljen za vstop v šolo.

Starši imajo pravico vpisati otroka v javno osnovno šolo ali v zasebno osnovno šolo s koncesijo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva, javna osnovna šola oziroma zasebna osnovna šola s koncesijo v tem okolišu, pa je dolžna na željo staršev otroka vpisati. V drugo osnovno šolo lahko starši vpišejo otroka, če ta šola s tem soglaša.

V Sloveniji tudi dve zasebni šoli
V Sloveniji sicer zasebnih šol s koncesijo ni, obstajajo pa zasebne šole, pri katerih pa vpis ni vezan na šolski okoliš, poudarjajo v eni izmed takšnih šol, Waldorfski (ta ima tudi organizacijski enoti v Mariboru in Celju). Druga zasebna osnovna šola v Sloveniji je OŠ Alojzija Šuštarja v Ljubljani, ki deluje pod okriljem Zavoda sv. Stanislava.

Starši imajo pravico za svojega otroka organizirati tudi šolanje na domu. V tem primeru mora biti otrok vpisan v eno izmed osnovnih šol, ki vodi dokumentacijo o njegovem izobraževanju.

Otroci, ki so tuji državljani ali so brez državljanstva in prebivajo v Sloveniji, imajo pravico do obveznega osnovnošolskega izobraževanja pod enakimi pogoji kot slovenski državljani.