Slovenija
(8)

Poudarki

  • Od avgusta 2008 podatke vodi in posreduje Durs
  • Osebno se oglasite na davčni izpostavi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 14 glasov Ocenite to novico!
Denar
Junija so podjetja in samostojni podjetniki socialnim blagajnam dolgovali 160 miljonov evrov. 105,5 milijona evrov niso plačali pokojninski blagajni. Foto: MMC RTV SLO
       V primeru, da inšpektor za delo ugotovi, da delodajalec za delavca ne plačuje prispevkov za pokojninsko, invalidsko ter zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti, lahko z odločbo prepove delodajalcu opravljanje delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti.       
 Ministrstvo za delo
Durs
Podjetja imajo pravico prositi za odlog in obročno plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Durs jim to odobri, če podjetju zaradi plačilne nezmožnosti grozi nastanek večje gospodarske škode, ki jo je mogoče preprečiti z odlogom plačila obveznih dajatev. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Bodite pozorni, ali gre denar tudi za vašo pokojnino

Ministrstvo izboljšave napoveduje s pokojninsko reformo
25. oktober 2009 ob 14:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Junija so podjetja pokojninski blagajni dolgovala več kot 100 milijonov evrov. Kako ugotoviti, ali vaš delodajalec za vas ne plačuje socialnih prispevkov?

Gospodarska kriza razkriva tudi vse anomalije, ki so se v zadnjih letih dogajale v podjetjih. Kot po pravilu so šle v škodo delavcev. Tako lahko beremo in poslušamo o primerih, ko šele stečaj družbe razkrije, da podjetje za svoje delavce ni plačevalo obveznih socialnih prispevkov.

Čeprav je delavec tudi v teh letih delal normalno in prejemal neto plačo, podjetje zanj ni nič prispevalo v pokojninsko blagajno, zato mu grozi, da bo po koncu svoje aktivne delovne dobe dobil še manjšo pokojnino, kot bi mu sicer pripadla.

Za zadnje leto izpisek dobite na Dursu
A kako lahko ugotovimo, ali delodajalec za nas redno plačuje vse potrebne prispevke? MMC se je o tem pozanimal na davčni upravi in Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Po zakonu je Durs od avgusta 2008 dolžan voditi evidenco o odtegnjenih davkih in prispevkih, zato se lahko vsak davčni zavezanec osebno obrne na davčni urad oziroma izpostavo in zahteva izpisek. Če delavc ugotovi, da delodajalec zanj ne plačuje obveznih prispevkov, lahko poda prijavo na inšpektorat za delo.

Durs lahko odobri podjetju odlog plačila socialnih prispevkov za dve leti, a zakon ne omejuje, kolikokrat zapored lahko podjetje zaprosi za ta odlog. Sicer jim davčna uprava odlog odobri, če podjetju zaradi plačilne nezmožnosti grozi nastanek večje gospodarske škode, ki jo je mogoče preprečiti z odlogom plačila obveznih dajatev. Kot garancijo zahteva Durs zavarovanje s premoženjem.

Sicer se slovensko gospodarstvo s posledicami gospodarske krize intenzivno ukvarja šele kakšno leto, a to ne pomeni, da so podjetja šele zdaj začela "zategovati pas" pri socialnih prispevkih. Ker je torej zakonodajalec Durs k vodenju evidence obvezal šele lanskega julija, vam davčni urad izpiskov za leta pred tem ne more dati. Podatkov namreč nima.

ZPIZ ne razkrije evidenc?
Prav zato smo se obrnili še na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, saj so nam na ministrstvu za delo povedali, da zavod vodi obračunane in vplačane prispevke zavarovancev in upravičencev.

Delodajalci so namreč dolžni zavodu in Dursu enkrat letno posredovati potrdilo o obračunanih in vplačanih prispevkih. A na zavodu so na vsa naša vprašanja odgovorili le s stavkom, da nadzor nad plačevanjem prispevkov opravlja Durs, ki vodi tudi vso evidenco. Po tem lahko torej sklepamo, da podatkov za nazaj, ki sicer zadevajo predvsem delavce - bodoče upokojence, ni mogoče pridobiti nikjer.

Zakon sicer obvezuje delodajalca, da je dolžan posredovati kopijo potrdila o obračunanih in vplačanih prispevkih tudi zavarovancem, za katere plačuje prispevek delodajalca. Če tega potrdila ne posreduje, stori prekršek, za kar se ga lahko kaznuje.

S pokojninsko reformo naj bi prišle izboljšave
A kot kaže, ta sistem ne deluje dobro, zato smo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve povprašali, ali pripravljajo kakšne spremembe in izboljšave.

Za MMC so zatrdili, da "je eden izmed ciljev modernizacije sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja tudi vzpostavitev preglednega sistema, v katerem je posameznemu zavarovancu omogočeno, da je skozi aktivno dobo seznanjen tako z višino do tedaj vplačanih sredstev kakor tudi z višino prejemkov, ki jih lahko pričakuje iz tega naslova po upokojitvi."

Ana Svenšek
Prijavi napako
Komentarji
lagun55
# 25.10.2009 ob 14:27
če bi inšpekorat za delo normalno deloval bi morali zapreti več kot polovico podjetij v sloveniji.
jebiga
# 25.10.2009 ob 17:14
Ja kaj huidica pa dela davcna uprava.
pikam_dopust
# 25.10.2009 ob 14:41
Po tem lahko torej sklepamo, da podatkov za nazaj, ki sicer zadevajo predvsem delavce - bodoče upokojence, ni mogoče pridobiti nikjer.

Če teh podatkov ni, na kakšni osnovi torej zaj**** ljudi, ki se upokojujejo, češ da njihov delodajalec ni plačeval prispevkov?

Od kje jim te informacije?

Glede na povedano je bil vsak delodajalec nor, če je vplačeval v blagajno - delavec itak ne ve, kaj se dogaja, preveriti ne more, ker mu nihče ne da podatkov (pa četudi gre za NJEGOV denar), ko pa pride čas penzije (po možnosti par deset let po stečaju delodajalca, kjer je delavec delal v svoji mladosti), pa ostane brez penzije. Vse samo zato, ker je birokratski aparat (plačan iz proračuna) prelen, da bi naredil sistem preverjanja plačil in posredovanja podatkov žrtvam (delavcem).

In temu se pri nas reče "socialna država"?
LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
galoper
# 02.11.2009 ob 21:38
Vsak izplačevalec plač poroča tudi SPIZu o vsoti, ki jed bila plačana za vsakega delavca. Problemi so nastali, ker so nekateri izplačevalci dobili odobritve plačil prispevkov z odlogom. Tu je kontrola plačevanja odpovedala, ker so nekateri izplačevalci prvi odlog podaljševali. Morda bi Protikorupcijska komisija lahko ugotovila kdo, komu, kako in zakaj je odobraval nadaljnje odlaganje plačil. Pahorju bi koristilo, da bi najprej preveril ta dogajanja in stanja in se šele potem ukvarjal pokojninsko reformo.
nicor
# 25.10.2009 ob 20:21
Pa kaj hudiča bomo hodili posamezno na davkarijo in preverjali plačilo prispevkov in prijavljat inšpektorjem!? Plače gredo preko banke, masa je znana, koliko je od tega prispevka, se lahko izračuna, vse naprej po uradni dolžnosti davkarija in banke v sodelovanju.
-mikos-
# 25.10.2009 ob 18:33
Ni pomoči, ker ni pomoči, državni zvon več ne zvoni .

Veliko podjetnikov seli svoj vitalni del po Golobčkovih poteh.

Sindikati so v gnezdu z oblastjo, delavcu ne zagotovijo nič-lažejo.

Levici-Pahorju niti njegovi ljudje NE VERJAMEJO NIČ, saj baje
več kot laže, tako se priduša KRUCI FIKS, veliko njegovih volilcev.

Kriminal, da državna podjetja ne plačujejo prispevkov, mafija.

Voz se bliža ekonomskemu, gospodarskemu, notranje in
zunanje političnemu prepadu.

KRUCI FIKS jemlje vse, Pahor ga hoče imet pod nadzorom,
pa se ne da, čeravno ga vsakdan kliče na zaslišanje.

Ne sekirat, takrat ko boste šli v pokoj pod Pahorjevo vlado,
pokojnin več ne bo za nobenga, stopil se boste od jeze, če
se boste že zdaj sekiral.
Komunisti vedo, da se da vladati bolje, to je zdaj to bolje,
potem že drži, da se da, saj vam je všeč, pravite levičarji.
Dobite še en mandat, bravo, da boste vidl kaj je v podzemlju.
pikam_dopust
# 25.10.2009 ob 15:32
Kolega, si že slišal za rek, da "papir vse prenese"?
NoClue
# 25.10.2009 ob 15:01
Mogoče se motim, ampak vsakemu mora biti vročena plačilna lista kjer je razvidna bremenitev in seveda vedno manjši izdatek podjetja :)
Kazalo