Ministrica je odgovarjala na vprašanja članov odbora. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica je odgovarjala na vprašanja članov odbora. Foto: MMC RTV SLO

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je poslancem, članom odbora za obrambo, pojasnila, da se njeno stališče in stališče ministrstva za obrambo glede nakupa patrij ni spremenilo. Pogodbe bi se na Morsu držali, a se zavzemajo za drugačno časovno dinamiko dostave vozil, za zmanjšanje števila oklepnikov in za spremembo ognjene moči.

Vseeno pa je vlada na seji 3. februarja sklenila, da preveri tudi možnost, da se po obligacijskem zakoniku preuči, ali je mogoče uveljaviti ničnost pogodbe. Državno pravobranilstvo mora zdaj ugotoviti, kakšne bi bile posledice in kakšni so argumenti za morebitno sestavljanje tožbe iz naslova ničnosti, je dejala ministrica.

Za falcona ni zanimanja
Poslance je zanimalo tudi, kaj se dogaja s falconom. Ministrica je pojasnila, da je razpis za prodajo falcona že potekel, a ni bil uspešen, saj se nanj ni prijavil noben ponudnik. V tem trenutku je falcon v hangarju Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki, poskrbljeno je tudi za vse nujno potrebne tehnične polete in vse nujne preglede. Kašen bo naslednji korak, pa se vlada še ni odločila.

Ni enotnosti glede mladih v vojski
Dotaknili so se tudi razmer v Afganistanu. Poslanca Antona Anderliča je zanimalo, kako je z novačenjem otrok za vojaške in policijske naloge. Po besedah Jelušičeve v tem trenutku ni mogoče vzpostaviti enotnega protokola glede starosti otrok, ki sodelujejo pri tem.

Konvencija o varovanju otrokovih pravic določa, da se otrok, mlajših od 15 let, ne sme uporabljati ali novačiti za tovrstne naloge. K tej konvenciji je bil sprejet tudi dopolnilni protokol, ki to mejo pomika na 18 let, a ga je podpisalo bistveno manj držav kot konvencijo.