Slovenija
(2)

Poudarki

  • Na šolah je še 771 prijavljenih kandidatov, ki se iz različnih razlogov še niso vpisali na srednješolske programe
Dijaki
Po prvem krogu vpisa bodočih dijakov je ostalo še 771 prijavljenih kandidatov, ki se še niso vpisali. Foto: BoBo

Dodaj v

Bodoče dijake najbolj pritegnile srednje strokovne šole in gimnazije

Največ zanimanja za programe zdravstvena nega, ekonomski tehnik in tehnik računalništva
30. junij 2018 ob 14:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na razpisu za vpis v srednje šole za šolsko leto 2018/2019 je bilo na skupno 23.134 razpisanih mest do danes sprejetih 17.657 kandidatov. Največ bodočih dijakov se je odločilo za prograne srednjega poklicnega izobraževanja in gimnazije.

Tako se je na programe srednjega strokovnega izobraževanja vpisalo 7.400 bodočih dijakov, na gimnazije pa 6.435 bodočih dijakov. Na programe srednjega poklicnega izobraževanja se je vpisalo 3.398 bodočih dijakov, v programe nižjega poklicnega izobraževanja pa 424 dijakov.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so se bodoči dijaki srednjega strokovnega izobraževanja največ vpisovali v programe zdravstvena nega, ekonomski tehnik, tehnik računalništva, strojni tehnik in predšolska vzgoja. Pri gimnazijskem izobraževanju pa so se največ vpisovali v programe splošna gimnazija, tehniška gimnazija in športni oddelek gimnazije.

Največ kandidatov v okviru programov srednjega poklicnega izobraževanja se je vpisalo v programe avtoserviser, frizer, gastronom-hotelir, mizar, prodajalec, mehatronik operater, elektrikar, oblikovalec kovin - orodjar in tudi slaščičar.

Na šolah je še 771 prijavljenih kandidatov, ki se iz različnih razlogov še niso vpisali v srednješolske programe. Med njimi so taki, ki še niso uspešno končali osnovne šole, so spremenili svoj namen ali pa niso rangirali dovolj izobraževalnih programov, na katere bi bili uspešno razporejeni. Število še prostih mest za vpis v prvi letnik posameznih srednješolskih programov bo najkasneje 5. julija objavljeno na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kandidati se lahko na šolah, kjer bodo še prosta mesta, vpišejo do začetka prihodnjega šolskega leta, to je do 31. avgusta.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
runcajz
# 30.06.2018 ob 16:50
" Pri gimnazijskem izobraževanju pa so se največ vpisovali v programe splošna gimnazija, tehniška gimnazija in športni oddelek gimnazije."

V tistih starih časih je bila gimnazija osnova za nadaljevanje študija na univerzi, bile pa so tudi strokovne šole, bolj strokovno usmerjene ( srednja tehnična, ekonomska ) in bili so poklicne šole ( frizerji, orodjarji, zidarji, ključavničarji, mesarji ,....)
Danes je vse zmešano, vsi hodijo na srednje šole , raven znanja pa pada. Vsaj tako sodijo tisti, ki se na to spoznajo.
Za vpise v srednje šole je potrebno spet uvesti sprejemne izpite, saj ocene iz devetletk, mnogokrat izsiljene zaradi agresivnosti staršev , ne kažejo dejanskih sposobnosti bodočih dijakov.
V našem šolstvu manjka selekcije. Nismo vsi rojeni za vse poklice . Žal.
Izjema so poslanci in poslanke. Ti tudi brez izobrazbe in znanj lahko odločajo v našem imenu in za naš račun, ne za njihov lastni..
penzl
# 30.06.2018 ob 17:16
@runcajz se strinjam, ampak saj veš da pri nas je bogokletno trditi, da pač niso vsi enako sposobni. Zato pa prileze na faks vse živo.
Kazalo