Dom za ostarele v Bohinju je zasnovan kot energijsko varčen, velja pa tudi za obogatitev bohinjske arhitekturne dediščine. Foto: MMC RTV SLO
Dom za ostarele v Bohinju je zasnovan kot energijsko varčen, velja pa tudi za obogatitev bohinjske arhitekturne dediščine. Foto: MMC RTV SLO
Nov dom za starostnike

Izgradnja doma je stala 4,5 milijona evrov. Začetni kapital v višini milijon evrov je zagotovila varuhinja sklada TMS, preostala sredstva pa je župnija Srednja vas zbrala med Bohinjci. Obenem je morala najeti tudi za 1,6 milijona evrov kredita.

Kramar: Zavetje za starejše in nova delovna mesta
"Zelo smo zadovoljni, da smo ob pomoči vseh Bohinjcev ta dom uspeli postaviti v enem letu od začetka gradnje," je na odprtju, v okviru katerega je potekala tudi maša, poudaril idejni vodja projekta, župnik iz Srednje vasi Ivan Jagodic. Pojasnil je tudi, da bodo s 5. januarjem v dom že začeli sprejemati prve oskrbovance, ki v glavnem prihajajo iz gorenjskih občin.

Kot govornik je nastopil tudi bohinjski župan Franc Kramar, ki je zatrdil, da je novi dom ena največjih pridobitev občine v zadnjih letih, saj bo nudil zavetje starejšim, domačinom pa zagotovil novih 30 delovnih mest.

Vera ni pogoj za bivanje v domu
Za vstop v dom vera ne bo pogoj, saj bo deloval s koncesijo. Dom se sicer pridružuje približno 90 slovenskim domovom za ostarele, med katerimi je približno dve tretjini javnih zavodov, tretjina pa jih je zasebnih in delujejo s koncesijo. Med slednjimi je več takšnih, ki so jih financirale župnije oz. Karitas.

Slovenija je z novimi domovi za ostarele izpolnila cilj, ki si ga je zadala v nacionalnem programu socialnega varstva, to je, da se z domovi pokrije pet odstotkov ljudi, starejših od 65 let. "Seveda pa bo ljudi, ki potrebujejo dom za oskrbo, v prihodnosti vedno več, saj se življenjska doba podaljšuje," je spomnil generalni direktor direktorata za invalide Cveto Uršič.

M. N.

Nov dom za starostnike