Ministri Franc Props, Klemen Boštjančič in Valentina Prevolnik Rupel. Foto: Vlada/Flickr
Ministri Franc Props, Klemen Boštjančič in Valentina Prevolnik Rupel. Foto: Vlada/Flickr

Finančni minister Klemen Boštjančič je po seji vlade dejal, da je bil imenovan za glavnega vladnega pogajalca za pogajanja s sindikati o prenovi plačnega sistema javnega sektorja. Vlada je imenovala tudi vodje stebrnih skupin – pogajanja za zdravstvo in socialno varstvo bo vodil minister za javno upravo Franc Props.

"Vlada si želi, da se ta pogajanja nadaljujejo takoj, tako krovna kot stebrna," je dejal Boštjančič in dodal, da se ne bodo pogajali zgolj o plačah in razmerjih, ampak tudi o normativih in pogojih dela.

"Pogajanja bodo potekala za vse uslužbence hkrati, da nobena stebrna plačna skupina ne bo postavljena pred drugo," je še pojasnil finančni minister in dodal, da ne bodo "iskali parcialnih rešitev, ampak se bomo o vsem dogovarjali skupaj in transparentno, kar je še zlasti pomembno v tem času, ko se spoprijemamo z zahtevami posameznih sindikatov".

"Naš cilj je, da pridemo do kompromisne rešitve ob razumevanju, da javnofinančni okvir ni neomejen. Ob tem želimo preseči dojemanje pogajanj kot zgolj pogajanje o prejemkih," je še dejal Boštjančič in poudaril, da sta za dogovor potrebni dve strani.

Sorodna novica Kordež: Fides se bori zgolj za že zdaj najbolje plačane zdravnike. Vodušek: To ni res!

Props: 170 tisoč javnih uslužbencev privolilo v zamik, le Fides ne

Props je razložil, da je namen krovne pogajalske skupine usklajevati delo skozi osrednja pogajanja in dajati usmeritve tudi stebrnim skupinam, ter koordinacija znotraj teh stebrnih skupin. "Prepričan sem, da bomo po tem, ko se bomo o izhodiščih znotraj krovne skupine dogovorili, lahko tudi relativno hitro in uspešno nadaljevali delo pri stebrnih pogajanjih," je poudaril.

Dotaknil se je tudi aktualne stavke sindikata zobozdravnikov in zdravnikov Fides: "V povezavi s stavkovnimi dejavnostmi, ki potekajo pri Fidesu, bi rad povedal, da je 170 tisoč javnih uslužbencev privolilo v to, da se zamakne realizacija dogovorjenih sporazumov s 1. januarja 2024 na 1. januar 2025 zaradi okoliščin, zaradi katerih smo bili sredi avgusta lani – razen Fidesa, ki pa vztraja in tega datuma ne želi premakniti, če ne dobi za to ustrezne finančne odmere, kar je za vladno stran nesprejemljivo."

Glavna vladna pogajalka v pogajanjih s sindikati javnega sektorja je bila do odstopa z mesta ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Vlada novega vodje po njenem odstopu ni imenovala. Pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah pa so z jesenjo zastala.

So se pa predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja proti koncu leta vrnili za pogajalsko mizo in v dobrem mesecu uspeli priti do dogovora o delni uskladitvi plač z inflacijo. V tem delu je pogajanja s sindikati na vladni strani že vodil Boštjančič, ki je ob podpisu dogovora skupaj s sindikati ocenjeval, da ta pomeni dobro popotnico za zahtevnejša pogajanja, ki jih čakajo.

Vlada pa je za Boštjančičeva namestnika danes imenovala ministra Propsa in Lidijo Apohal Vučković z ministrstva za javno upravo.

Hkrati je določila pogajalske skupine za pogajanja in usklajevanja o predpisih in kolektivnih pogodbah po posameznih plačnih stebrih.

Kdo bo vodil stebrna pogajanja?

Kot omenjeno, bo Props vodil pogajanja za plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo. Pogajalsko skupino za plačni steber javnih uslužbencev v državnih organih, samoupravnih lokalnih skupnostih in gasilcev bo vodil Branko Vidič z ministrstvo za javno upravo, pogajalsko skupino za plačni steber javnih uslužbencev v raziskovalni dejavnosti, izobraževanju in kulturi pa državna sekretarka z ministrstva za vzgojo in izobraževanje Jasna Rojc. Državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec bo vodila pogajanja za plačni steber javnih uslužbencev v javnih agencijah, javnih skladih, drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih.

Vlada je omenjenim pogajalskim skupinam naložila, da začnejo pogajanja za spremembo in dopolnitev kolektivnih pogodb glede določanja števila dni letnega dopusta ter o revidiranju seznama delovnih mest, na katerih so javni uslužbenci upravičeni do poklicnega pokojninskega zavarovanja, upoštevaje usmeritve dosedanje ožje pogajalske skupine, še izhaja iz sporočila po seji vlade.