Bratuškova meni, da je bila odločitev za prestavitev kongresa stranke pravilna. Foto: BoBo
Bratuškova meni, da je bila odločitev za prestavitev kongresa stranke pravilna. Foto: BoBo

Bratuškova je v intervjuju za STA pojasnila, da je že na začetku nasprotovala sklicu kongresa PS-ja v jeseni letos. Smiselno se ji zdi, da se vodenje stranke prevzame neposredno pred volitvami in ne sredi mandata, prav tako pa pričakuje, da ne bo izrednega kongresa stranke.

Znova je tudi izrazila pričakovanje, da Slovenija ne bo zaprosila za evropsko pomoč. "Zelo intenzivno nadaljujemo ukrepe," je dejala. Proračun za prihodnje leto je po njenem mnenju dobro pripravljen in rebalansa kljub možnosti zahtev po dodatnih popravkih iz Bruslja ne pričakuje.

"To so špekulacije," je zavrnila tovrstna ugibanja. Enako meni glede namigov, da bo Slovenija prisiljena zaprositi za program pomoči, koliko denarja pa bo na koncu potrebnega za sanacijo bank, pa ni želela ugibati. "Počakajmo na rezultate skrbnega pregleda in stresnih testov," je dejala, nato pa bo treba poiskati "najboljšo in najcenejšo rešitev za državljane".

Kriv tudi Bruselj
Za zamik pri prenosu slabih terjatev z bank na t. i. slabo banko, ki je bil prvotno napovedan junija, zdaj pa naj bi se zgodil proti koncu leta, določeno odgovornost po njenem mnenju nosi tudi Bruselj. Slovenija je prva, ki pelje postopke obremenitvenih testov bank, ti pa v prihodnjem letu čakajo banke v vseh evropskih državah, je poudarila.

Koalicija po njenem mnenju deluje dobro. Priznava, da lahko pričakujemo še kakšne različne poglede na aktualna vprašanja, a je prepričana, da jim jih bo uspelo uskladiti tako kot do zdaj. Glede sodelovanja z opozicijo pa je izpostavila, da je SDS edina stranka, s katero ni mogoče sodelovati.