Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 40 glasov Ocenite to novico!
Gregor Virant
Gregor Virant je ponovil, da bo v primeru zmage Zorana Jankovića na volitvah za predsednika PS-ja, DL zapušča vlado. Foto: Ergyn Žječi
Karl Erjavec
DeSUS bi šel ob morebitni zmagi Jankovića na kongresu PS-ja iz koalicije. V vlado pa tudi z Janšo ne gredo več, je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Foto: BoBo
       Ni pomembno, kaj se bo zgodilo 19. oktobra, tudi to, kar se zdaj dogaja in kaj se je včeraj dogajalo, že povzroča negativen odnos marsikoga do Slovenije. Politična nestabilnost je tukaj, negativni učinki so že prisotni. Nekdo je škodo državi že naredil.       
 Dejan Židan, SD, kmetijski minister
Dejan Židan
Kmetijski minister Dejan Židan (v sredini) meni, da je Janković z odločitvijo o kandidaturi državi že naredil škodo. Foto: BoBo
Okoli 15.30 se bo sešlo tudi ožje vodstvo DL-ja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Koalicija: Če pride Janković, mi gremo

Židan: Janković je z odločitvijo že naredil škodo državi
3. oktober 2013 ob 11:37,
zadnji poseg: 3. oktober 2013 ob 15:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Če Zoran Janković zmaga na kongresu Pozitivne Slovenije (PS), bodo svojo koalicijsko partnerico zapustile vse stranke, ki so zdaj v vladi - DeSUS, DL in SD.

"Ministrska ekipa na seji vlade ni prav nič govorila o odločitvi Zorana Jankovića, da na kongresu PS-ja kandidira za predsednika stranke," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil notranji minister in predsednik DL-ja Gregor Virant. A jasno je, da bo DL ob morebitnem Jankovićevem predsedovanju PS-ju zapustil koalicijo, je dejal Virant.

Preberite tudi odziv premierke na potezo Zorana Jankovića: Če ne bom imela zadostne podpore v stranki, bo vlado moral sestaviti kdo drug

Spomnil je, da se je stranka januarja letos iz istih razlogov odločila, da odide iz koalicije Janeza Janše, zato tudi tokrat ne bi bilo drugače. Kot je dodal, "vsi dobro vemo", kdo ima trenutno največjo odgovornost oziroma od koga je odvisna politična stabilnost v državi. "Gotovo ne od DL-ja, ampak od PS-ja oziroma enega pretendenta za predsedniško mesto," je dejal Virant.

Zmaga Jankovića - začetek razpada vlade
Zmaga Jankovića bi pomenila tudi začetek razpada koalicije in vlade, je dejal Erjavec, ki se mu zdi politična kriza nevarna predvsem zaradi sprejemanja proračuna za leto 2014. Kot je dejal, so namreč preprečili znižanje pokojnin in ukinitev regresa. S politično krizo, "ki bo dosegla višek, ko bo Janković predsednik PS-ja", pa se te stvari znova odpirajo, je dejal Erjavec.

Predsednik DeSUS-ja je opozoril, da proračuna za 2014 državni zbor še ni sprejel, njegova obravnava pa bo tekla v DZ-ju ravno v času, ko bo kongres največje vladne stranke. Zaradi nastalega položaja pa se lahko zgodi, da proračun ne bo sprejet. "In če ni proračuna za leto 2014, tudi ne vem, kaj bo s pokojninami in socialnimi transferji," je posvaril Erjavec.

Erjavec: Enaka merila za Janšo in Jankovića
Za Bruselj je glede Slovenije ključna politična stabilnost, je poudaril. Po njegovem mnenju bi bila zato najboljša rešitev, da Janković umakne svojo kandidaturo in počaka, da se končajo vsi postopki, ki potekajo proti njemu. Zelo nehigienično bi namreč bilo, da bi za predsednika SDS-a Janeza Janšo imeli ena merila, za Zorana Jankovića pa druga, je dodal. Ob tem je spet poudaril, da z Janšo v koalicijo ne gredo nikoli več.

Erjavec meni, da se je Janković za kandidaturo odločil, "ker si želi okrepiti svoj politični položaj in reševati določene zadeve, za katere vemo, da so problematične".

Bratuškovi je Erjavec predlagal, naj ministrom po seji vlade pove, kako sama vidi položaj in kaj namerava storiti, saj je marsikaj odvisno tudi od nje. Predlaga tudi srečanje predsednikov strank. "Če bo potegnila določene poteze, ima to vpliv na celotno politično sfero," meni Erjavec. "Bratuškova lahko danes reče, da odstopa ali da ne bo kandidirala, zato je tudi ona pomemben dejavnik za razplet političnega položaja," je pojasnil.

Erjavec tako danes od Bratuškove pričakuje določene odgovore, a če premierka ne bo šla v bitko za vodenje PS-ja, je po Erjavčevih besedah jasno, da te vlade ni več. Predsednik DeSUS-a namreč ne verjame, da bi Bratušek lahko vodila vlado, sočasno pa bi bil Janković predsednik PS-ja.

Židan: Janković je že naredil škodo državi
Oglasil se je tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan (SD), ki meni, da je Janković z napovedjo kandidature za predsednika PS-ja že povzročil nestabilnost in naredil škodo državi.

"Ni pomembno, kaj se bo zgodilo 19. oktobra, tudi to, kar se zdaj dogaja in kaj se je včeraj dogajalo, že povzroča negativen odnos marsikoga do Slovenije. Politična nestabilnost je tukaj, negativni učinki so že prisotni. Nekdo je škodo državi že naredil," je novinarjem pred začetkom seje vlade dejal kmetijski minister iz vrst SD-ja Dejan Židan.

Tujci sporočajo: Najpomembnejša je stabilnost
"Stranka se je opredelila, že ko se je vlada sestavljala. Mi ne moremo tolerirati ljudi, ki so osumljeni koruptivnih dejanj. Znano je, kaj se bo zgodilo, če nekdanji predsednik znova prevzame predsedovanje," je o dogajanju v Pozitivni Sloveniji dejal Židan, ki pravi, da "nam tujci sporočajo, da je najpomembnejša politična stabilnost".

Vladne krize ni
"Vlada nima krize, deluje normalno, zakoni se pripravljajo, projekti tečejo, vladne krize ni, je pa vedno večja nestabilnost, ki jo nekdo povzroča," je ponovil Židan.

Tina Komel z mešanimi občutki
Ministrica za Slovence v zamejstvu in svetu Tina Komel (PS) je dejala, da se po objavi kandidature Zorana Jankovića za vodjo PS-ja še ni pogovrajala z nobenim iz stranke, sama pa ima "mešane občutke".

Hvala Zoranu Jankoviću
Ne upa si trditi, ali je v stranki več podpornikov Alenke Bratušek ali Zorana Jankovića. "Zoran Janković je ustanovil stranko, mi smo tukaj … Hvala Zoranu Jankoviću. Mislim, da so poslanci absolutno hvaležni in lojalni Zoranu Jankoviću. Kako se bo zgodba izšla, ne vem, vsak mora prespati, se pogovoriti z enim in drugim in dobiti mnenje," je novinarjem še dejala Komel.

Priznala je tudi, da ni lahko delati kot minister v politični krizi. "Po eni strani skušaš urediti stvari tako, da bodo za naše slovenske rojake najboljše, na drugi strani pa imaš drugačen pritisk, in to je težko vzdrževati," je dejala.

B. V., Saša Banjanac Lubej
Prijavi napako
Komentarji
kazam123
# 03.10.2013 ob 11:41
PS najbolj gnilo jabolko v gajbici gnilih jabolk.
xOz
# 03.10.2013 ob 11:42
Opa, opa...najbolje bi bilo, da vsi ampak resnicno vsi politiki zapustite ne samo koalicijo ampak Slovenijo!
bondi
# 03.10.2013 ob 11:43
DESUSA nihče ne bo pogrešal, če gre za vedno na smetišče...interesno združenje NE sme vplivati na usodo vseh Slovencev...
jurica
# 03.10.2013 ob 11:44
Erjavec bi rad prišel v Guinnessovo knjigo rekordov po številu odhodov iz vlade...
A naj bi neka stranka iz Tajvana že 32x zapustila aktalno vlado...
A Erjavec in člani DeSUS-a so še mladi:)
Jezni Smrk
# 03.10.2013 ob 11:39
Sovražim koalicijo.
treki
# 03.10.2013 ob 12:13
Erjavec, ti pa re ne rabiš govorit, s kom boš šel v koalicijo, ker te na naslednjih volitvah ne bo več v parlamentu, ti klovn. Mimogrede, kdaj bodo že upokojenci dobili 1000 EUR, kot si obljubljal?
Jurgen1888
# 03.10.2013 ob 12:07
Kaj jih bo napel srbin...

V parih letih vlade bo imel poplačane vse pufe in novo zalogo za Jurčka.

Mater kaj je prebrisan.
Dr. Muc
# 03.10.2013 ob 13:06
Bravo Tina Komel... čudno, da si hvaležna. Kdo ne bi bil hvaležen tistemu, ki mu zrihta službo za 5000+€/mesec???

Naj se tale stranka potopi čimprej. Sicer pa so zdej iz odzivov opazil, da je bolje da zmaga Bratušek, ki bo itk marioneta enega oz. dveh. In tako ostanejo pri koritu še kakšno leto pa mogoče še en mandat v parlamentu. Dovolj da si v 8letih naberejo za dobre penzione pa nadomestila. BANDA!
čik
# 03.10.2013 ob 12:06
DeSUS: Če zmaga Janković, zapuščamo koalicijo

upam,da zmada jankovič
Modrijan6
# 03.10.2013 ob 12:05
Če bo Desus zapustil koalcijo tako kot pravi, bomo pač imeli nove volitve, to ne bo ne prvič in ne zadnjič(to je v demokratičnem svetu običajna praksa), kdo bo zmagovalec na prihodnjih volitvah pa bodo verodostojno povedali volivci, ki imajo vedno prav.....
daresi
# 03.10.2013 ob 11:39
Hahaha!!!
stoychi
# 03.10.2013 ob 12:01
desus je že zdavnaj zapustil svojo volilno bazo,
oziroma z njo sploh ni imel nobenega kontakta,
samo še ena kučanova stranka
atlantis666
# 03.10.2013 ob 11:51
Če zmaga Janković, bomo resno razmislili, ali velja razmišljati o razmisleku razmišljanj o predhodnih razmišljanjih razmišljajočih razmišljevalcev.

The Thinker, August Rodin
slešer
# 03.10.2013 ob 12:15
ha ha tale stavek v naslovu smo pa glih ene 10x slišal....bedno, naj se že neha ponavljat in 1x neki naredi, da bo držal
hektor11
# 03.10.2013 ob 12:05
če vas bi bilo kaj prida, v tej koaliciji sploh ne bi bili...
TineB
# 03.10.2013 ob 13:46
"Mislim, da so poslanci absolutno hvaležni in lojalni Zoranu Jankoviću."

To je pač mentaliteta poslanskih podgan, ki mislijo, da morajo biti hvaleženi in lojalni svojemu šefu (pa naj bo to Janković, Janša, Erjavec, Jelinčič, Golobič itd), ne pa ljudem - kar bi jim po ustavi morali kot poslanci biti.

Strankokracija in čaščenje kulta osebnosti na višku.

Halo, še Berlusconiju so strankarski kolegi včeraj obrnili hrbet ...Pri nas bodo pa Zokiju njegovi še bolj v rit zlezli. Kaj mu ne bi, če jim je pa dodelil dobre položaje. Poslanske plače niso majhne, Tudi službe na MOL so dobro plačane. Folk se pa itak za prgišče novca in kak nov kamen ali luč na ulici takoj proda. Res, "visoko" se Slovenci cenimo, da se prodajamo za take nizke cene. Narod k**b in k**birjev?
matermila
# 03.10.2013 ob 12:46
Hvala Zoranu Jankoviću. Mislim, da so poslanci absolutno hvaležni in lojalni Zoranu Jankoviću.

Hvala še enkrat,tokrat za verjetni razpad veleizdajalske vlade,hvala,tudi za verjetni razpad parlamenta in hvala za verjetne predčasne volitve.Janković,imunitete NE bo.
povžek
# 03.10.2013 ob 12:31
Klovn Khl, hehe!
gisky
# 03.10.2013 ob 11:42
in potem bosta Jankovič in Janša (seveda v dobro Slovenije, da ne bo novih volitev in politične krize) oblikovala veliko koalicijo PS - SDS. Za mandatarja pa se bosta verjetno mesečno menjevala.
jujc
# 03.10.2013 ob 12:47
Erjavec špila poštenega politika hahahaha.

Pa nismo vsi govedo Kahl
dydisi
# 03.10.2013 ob 12:21
"Po eni strani skušaš urediti stvari tako, da bodo za naše slovenske rojake najboljše, na drugi strani pa imaš drugačen pritisk in to je težko vzdrževati."

Gospa Komel, kateri del vam ni jasen?? Na poziciji ste in nasploh v politiki zato, da služite narodu. Če mislite, da ste bolj odgovorni zgolj eni osebi, potem nemudoma odstopite.
Vaša izjava je živi dokaz, da se vodilnim ne gre za državljane, temveč za neko strankarsko mešetarjenje. Strankokracija, da ji ni para. Da o jankovičiu in janši ne zgubljam besed...
Mindmaster
# 03.10.2013 ob 16:34
Ha, PS je pravkar prestavil kongres na "čas pred volitvam". Stranka, ki se boji same sebe. Neviđeno.
Crveni
# 03.10.2013 ob 11:58
"Bratuškova lahko danes reče, da odstopa ali da ne bo kandidirala, zato je tudi ona pomemben dejavnik za razplet političnega položaja," je pojasnil.

Tako je, obljubila je, da ne bo kandidirala, če bo kandidiral Janković. Danes pa je svojo obljubo že požrla. Tipično.
red_max
# 03.10.2013 ob 15:58
Samo a si morte mislit kakšna pokvarjenost je to v glavi...
Točno ve kaj se bo zgodilo, če bo izvoljen, točno ve kaj to pomeni za Slovenijo, ampak njemu je malo mal za vse ... ker njegov ego in njegova pokvarjenost sta večji kot ena mala Slovenija.

Čestitam vsem podpornikom jankoviča ... vi ste naš in vaš propad..
pd
# 03.10.2013 ob 15:20
Ne razumem. Vsi vejo da krade in še vedno hodi okoli kot župan.
bobo966
# 03.10.2013 ob 13:05
Bla Bla. To je pesek v oči. Vroče bo in potem bo zmagala šivilja. Podpora vladi bo pa seveda zelo narasla, ker v tej državi velika večina ljudi ni pismena.
toni66
# 03.10.2013 ob 13:00
@treki
03.10.2013 ob 12:13
Mimogrede, kdaj bodo že upokojenci dobili 1000 EUR, kot si obljubljal?

Že dobivajo, samo čas se je podaljšal z enega meseca na dva. Kako je rekla šivilja: Vi nid tajm. Nau is tajm tu monts, tu get 1000€.
Modrijan6
# 03.10.2013 ob 12:56
Nekaj mi pravi, da smo blizu novim volitvam...., volivci pa bodo na volitvah sporočili komu najbolj zaupajo, samo želimo si lahko močne koalicije in lepših časov, zato pravi ljudje na prava mesta ob pravem času......Vsi pa dobro vemo, da ni nič večenega......., nekoč vse mine.....
sonckasta
# 03.10.2013 ob 12:35
kaj pa Virant? Ja Erjavec, saj Jankovć lahko sam vlada. hahaha
rumalina
# 03.10.2013 ob 12:28
Karl ima usrane hlače, vendar jih bo preoblekel le v slučaju, da zmaga Janković.
Jezni Smrk
# 03.10.2013 ob 12:01
Sovražim resno razmisliti, ali velja razmišljati o razmisleku razmišljanj o predhodnih razmišljanjih razmišljajočih razmišljevalcev.
mj
# 03.10.2013 ob 16:31
Kakorkoli že je Janša prvi politik, ki je pred dnevi povedal dejstvo. 40.000 ljudi v JU je preveč.
no72
# 03.10.2013 ob 15:53
pa še nekaj:

Karl - tudi vam so šteti dnevi! Konec je vašega mešetarjenja in skakanja s stola na stol, tako očitnega trojanskega konja še ni bilo v slovenski politiki, res bi si samo bedak želel takega sodelavca v koaliciji, ker od vas nikoli ne ve, kdaj bo dobil politični nož v hrbet....
xOz
# 03.10.2013 ob 14:00
TineB

1000000+

Politiki so ogledalo naroda. Slovenski narod pa je ze davno moralno propadel!
izo
# 03.10.2013 ob 13:33
DeSUS: Če zmaga Janković, zapuščamo koalicijo

v bistvu to ni tako slaba novica, če se mene vpraša. hrjavc je terorist vlade že nekaj mandatov..
trglav
# 03.10.2013 ob 11:52
Bravo, minister! Samo, da bo to potem res narejeno! Zanima me samo še, zakaj potem izsiljevanje že skoz do sedaj! Penzije bodo šle dol, Korl!
toni66
# 03.10.2013 ob 11:47
Prazne grožnje.
B M
# 03.10.2013 ob 17:21
Koalicija: Če pride Janković, mi gremo

Saj ga ne rabijo čakati, kar takoj naj gredo in naj se nikdar ne vrnejo.
GD
# 03.10.2013 ob 17:04
evo, kot kaže janković še ne pride, to pomeni da ostajate in da boste kot vladne stranke še naprej lahko uničevali državo...
mj
# 03.10.2013 ob 16:42
@šurda
no super, torej še 39999 to go
Tkalka
# 03.10.2013 ob 16:38
Hvala Zoranu Jankoviću
Ne upa si trditi, ali je v stranki več podpornikov Alenke Bratušek ali Zorana Jankovića. "Zoran Janković je ustanovil stranko, mi smo tukaj … Hvala Zoranu Jankoviću. Mislim, da so poslanci absolutno hvaležni in lojalni Zoranu Jankoviću. Kako se bo zgodba izšla, ne vem, vsak mora prespati, se pogovoriti z enim in drugim in dobiti mnenje," je novinarjem še dejala Komel.


Kot poslanka oz. ministrica bi morala vedeti, da je njena dolznost in naloga , da deluje v korist drzave! Tistim, ki jo placujemo!
Lluka
# 03.10.2013 ob 16:06
Država tone vse globje, stranke pa se med seboj zdej kregajo kaj bo , če bo... itd.

Pa to ne moreš verjet.
SAM
# 03.10.2013 ob 16:03
Rešitev krize je v rokah Milana Kučana bolj kot si želimo priznati. Če se on vmeša in se v slaščičarni Zvezda pogovori z Jankovićem, bo vseh težav takoj konec. Edino vprašanje je ali to želi (glede na to, da ga je ustvaril, bi moral pokazati sedaj tudi nekaj odgovornosti in pomesti za seboj. Kaj bo celo življenje samo mešetaril in si vedno pilatsko umival roke, odgovornosti pa ne bo prevzemal? Mimogrede, njemu so penzijo zagotovili tudi če pride Trojka, pa Stanovnik bo s svojo penzijo lahko še naprej shajal in grmel. Kratko bo pa potegnilo ljudstvo).
pepar
# 03.10.2013 ob 16:03
Zoran Jankovič se je iz dopadljivega menedžerja župana in politika spremenil v zorana JJ !!!!
balistik1
# 03.10.2013 ob 13:40
Če zmaga Janković, zapuščamo koalicijo.... nimajo več kaj zapustit . DeSUS je stranka preteklosti in verjamem,da se bodo upokojenci v bodoče drugače odločali .
Jethros
# 03.10.2013 ob 11:49
Tik-tak, tik-tak, tik- tak...
xOz
# 03.10.2013 ob 11:48
kralj kekec
# 03.10.2013 ob 11:44
Prijavi neprimerno vsebino
Levičarji..............................
.........
........................................
..............
........................................
..............
Vsak Slovenec je ponosen,srčen,delaven,pošten,
........................................
...............................

Vsak Slovenec je tudi mocno omejen ter zaslepljen, ker vas podpira leve in desne bandite!
kapuca
# 03.10.2013 ob 16:05
ti mater ful si nas presenetu Virant, še zdaj sem v šoku
danes
# 03.10.2013 ob 15:56
Veseli me, da bosta kmalu tudi Jethros pa seveda Šurda spoznala, da je edini, ki zna kolikor toliko uspešno furati to državo, žal še vedno samo JJ. Idealen pač ni nihče, toda voditelji z levim pedigrejem dokazano nimajo pojma, kako se izkopati iz krize in kako sploh gospodariti z državo, ker prav vsi izhajajo le iz javnega sektorja. Malo bi bili radi socialisti, če gre za denar pa postanejo naenkrat kapitalisti ta hujše vrste. In mislijo, da nam bo tujina kar odpisala dolgove kot v času Tita. Tudi jaz svojega direktorja ne maram, je pa sposoben. In kdo na levi ta hip velja za sposobnega ?
izo
# 03.10.2013 ob 15:37
Nisem volilec desnice, ampak vem samo eno stvar. Osamosvojitev se je zgodila zato, ker smo želel v Evropo.

predvsem smo si želeli samostojnosti, kot celotev vzhodni blok, ki se je prebujal iz režimov dinozavrov. eu je pač bila neka kvazi logično nadaljevanje, čeprav nobeden ni točno vedel, kaj bo z prihodnostjo..

Odkar smo samostojni smo se zapiral Evropi in odpiral balkanu in zdej smo tam kjer smo. Totalen Balkan. Srbska mafija povsod in kadarkoli smo pred odličitvijo ali Evropa ali balkan so velike borbe, da se na balkanu tudi ostane.

povej mi, kdo misliš je največji zagovornik prodaje države (posle je poštimal že leta nazaj za to)in kdo misliš, da so danes potencialni kupci? evropa? ne me hecat, komaj sami dihajo. torej ali kater/azijjci ali pa balkan, vsak z svojo percepcijo do biznisa, ki mislim, da vsi poznamo kakšna je. vendar tega se očitno ne zavedajo tisti, ki bi se morali najbolj. če bi bili pametni, bi mi zdej harali po vzhdnih in južnih trgih, namesto, da jug hara z nami. ampak tega ne rešiš s prodajo države in njenega imetja najbrž..

Zakaj ne vem, vem pa, da slovenčki hiramo in še kar verjamemo srbom in druščini..

srbska posla poznamo, škoda de ne še slovenska. ko bomo oboje, bo stvar hitro stekla..
Kazalo