"Tudi naša stranka mora strniti vrste in stopiti skupaj - tako zaradi stranke kot zaradi vlade, predvsem pa zaradi države. Nihče nima pravice svojih osebnih interesov postaviti pred državo in državljane," navaja v pismu. Foto: BoBo

Bratuškova v pismu članom priznava, da so na preteklih državnozborskih volitvah uspeli zaradi Zorana Jankovića in z Jankovićem, a da so se po volitvah stvari obrnile, kot si nihče izmed njih ni želel. Ko je Janković lani poleti zahteval kongres, je bila, piše Bratuškova, odkrito prizadeta.

Odtlej je po njenih besedah naredila vse, da bi na kongres stranke odšli z enim kandidatom, da bi PS še naprej imel premierko in župana glavnega mesta. "Žal se je prejšnji teden Janković odločil drugače in o tem obvestil tudi poslance," dodaja.

Zato se je v petek odločila, da bo "mučen položaj presekala z dvema preizkusoma", zaupnico in kongresom PS-ja, s katerima bo preverjala, ali ima koalicija dovolj moči, da upraviči pričakovanja državljanov, kongres pa, ali ima sama dovolj podpore za vodenje PS-ja, piše v pismu.


Ne želi prepustiti sadov dela drugim
Ob tem Bratuškova v pismu članom, objavljenem na spletni strani PS-ja, priznava, da je preveč popuščala tako v koaliciji kot v stranki, stranka pa je stagnirala. Po njenem mnenju so veliko dobrega že naredili in bi bilo zato škoda, "če bi zdaj, ko vsi kazalniki kažejo, da so se stvari začele obračati na bolje", dopustili, da drugi poberejo sadove njihovega dela. Ker verjame, da sta na prvem mestu država in skrb za ljudi, se je tudi odločila, da kandidira za predsednico PS-ja, sklene pismo.

Za čimprejšnji kongres se je sicer zavzel tudi Janković. A danes ni želel razkriti, ali utegne kandidaturo umakniti ali ne. Kongres stranke, ki je bil načrtovan že za oktobra lani, je mogoč že pred majskimi evropskimi volitvami.