Bo prevladala struja, zvesta Zoranu Jankoviću ... Foto: BoBo
Bo prevladala struja, zvesta Zoranu Jankoviću ... Foto: BoBo
... ali struja Alenke Bratušek. Foto: BoBo

Te dni se namreč znova pojavljajo ugibanja o datumu volilnega kongresa PS-ja, kjer bi se za vodenje stranke pomerila Janković in premierka Alenka Bratušek. Za določitev datuma kongresa je sicer pristojen izvršni odbor stranke in Jani Möderndorfer (neuradno se je tudi on udeležil današnjega Jankovićevega srečanja) je medijem že v torek pojasnil, da ta organ do zdaj ni naredil še prav nobenega koraka v smer, da bi se kongres zgodil v kratkem.

Po neuradnih informacijah pa se je Janković, ki še vedno ni sporočil odločitve o svoji prihodnosti v PS-ju oz. ponovnem potegovanju za mesto župana prestolnice, z nekaterimi poslanci stranke pogovarjal ravno o kongresu. Pojavljajo se špekulacije, da naj bi si Janković in njegovi privrženci želeli kongres čim prej, zlasti zato, da se prekine negotovost in se zadeve razčistijo. A dejstvo je, da bi Jankovićeva morebitna zmaga na kongresu pomenila konec aktualne koalicije.

Kaj bo z Virantom?
Na današnjem srečanju z Jankovićem naj bi se prisotni tako pogovarjali tudi o tem, kako bodo ravnali pri glasovanju na petkovi interpelaciji proti Virantu. Del poslancev naj bi namreč obstruiral ali pa se vzdržal glasovanja. To bi sicer lahko pomenilo manj poslanskih glasov proti interpelaciji kot pa za njo, a za to, da interpelacija uspe, je v vsakem primeru potrebnih 46 poslanskih glasov, kar je vseeno malo verjetno.

Möderndorfer že v torkovi izjavi za medije ni ne potrdil ne zanikal teh razmišljanj, povedal pa je, da se bo poslanska skupina o svojem ravnanju pri glasovanju o interpelaciji odločila v četrtek.

Odšla iz vlade v Jankovićevo zavetje?
V največji parlamentarni stranki je sicer že nekaj časa čutiti razdeljenost na privržence Jankovića in privržence Bratuškove. Sprožilec, zaradi katerega bi se del PS-ja rad vrnil k Jankoviću, bi utegnilo biti tudi nedavno dogajanje v koaliciji okrog ministrov iz kvote strank.

Stanko Stepišnik je denimo lani odstopil z mesta gospodarskega ministra in se vrnil v poslanske klopi, nato pa je zaradi koalicijskega izračuna položaj ministrice za Slovence v zamejstvu morala zapustiti Tina Komel, zdaj prav tako poslanka stranke. Ravno Komelova in Stepišnik pa utegneta v petek podpreti interpelacijo zoper Viranta. Jožef Kavtičnik (PS) je celo uradno potrdil, da bo interpelacijo zoper Viranta podprl.