200 milijonov evrov proračunskega izpada zaradi razveljavitve nepremičninskega davka bo skušala vlada nadomestiti z učinkovitejšo izterjavo neplačanih davčnih obveznosti, do 50 milijonov evrov prihranka bo poiskala v širšem javnem sektorju, zvišala bo trošarine. Med napovedanimi ukrepi pa ni dviga DDV-ja. Foto: Twitter/Nataša Markovič
200 milijonov evrov proračunskega izpada zaradi razveljavitve nepremičninskega davka bo skušala vlada nadomestiti z učinkovitejšo izterjavo neplačanih davčnih obveznosti, do 50 milijonov evrov prihranka bo poiskala v širšem javnem sektorju, zvišala bo trošarine. Med napovedanimi ukrepi pa ni dviga DDV-ja. Foto: Twitter/Nataša Markovič
Bratuškova vztraja pri zaupnici
Kako bo torej vlada napolnila proračun?

Za ukrepe, ki bodo po padcu nepremičninskega zakona nadomestili izpad v proračunu, namreč ni potrebnih večjih zakonskih sprememb, veliko večino tega pa lahko vlada naredi sama, je pojasnila.

Zaupnico bo vložila "v kratkem", je še dodala Bratuškova.

Višje trošarine, denar iz javnih zavodov
Glede ukrepov, ki bodo po razveljavitvi nepremičninskega zakona nadomestili 200-milijonski izpad v proračunu, pa je premierka pojasnila, da bodo povečali učinkovitost izterjave javnih dajatev, od 40 do 50 milijonov evrov bodo poiskali s prihranki v širšem javnem sektorju, povišali bodo tudi trošarine - predvsem na alkohol in tobak.

Dodala je, da sta pri povečanju učinkovitosti izterjave javnih dajatev v igri dva ukrepa. Prvi je z zakonom omogočiti podjetjem, ki so sposobna redno poravnavati sprotne davčne obveznosti, da zapadle davčne obveznosti lahko poravnajo v določenih obrokih, pri čemer je prvenstveni predlog ta, da poravnajo prispevke za socialno varnost. Poleg tega bodo v postopku prestrukturiranja podjetij z novelo insolvenčne zakonodaje omogočili reprogramiranje davčnega dolga.

Od 40 do 50 milijonov evrov bo vlada pridobila z varčevanji, je napovedala premierka. Po njenih besedah zadnji podatki javnih zavodov, agencij in skladov kažejo na "kar nekaj akumuliranih presežkov" na področju širšega javnega sektorja. Kaže se tudi, da bodo dobički podjetij, ki so v državni lasti, nekaj večji, je dodala.

Razliko pa bodo, tako Bratuškova, pokrili z "nekaj povišanimi trošarinami". Kot je dejala, bo za nekaj izmed tega potrebna sprememba zakona, velika večina pa se bo lahko uredila z vladnimi uredbami.

Davku na nepremičnine se še niso odrekli
Ob tem je premierka povedala, da nekaj manevrskega prostora na prihodkovni strani proračuna dopuščajo tudi davčni prihodki, zlasti lani povišan davek na dodano vrednost (DDV), nekaj več davčnih prihodkov pa nakazujejo tudi nove makroekonomske ocene iz negativne v pozitivno gospodarsko rast. "S tem se proračun za leto 2014 absolutno zapre," je zagotovila Bratuškova.

Na današnjem sestanku pa so se partnerji dogovorili tudi, da bodo nadaljevali prizadevanja za uvedbo davka na nepremičnine. Zakon bo po njenih besedah dodelan tako, da ne bo nobenih dvomov, da je pravno in ustavno korekten. Zato je tudi ob tej priložnosti znova pozvala ljudi, naj ne glede na to, da je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, uredijo evidence.

Zadovoljstvo koalicijskih partnerjev
Prvak SD-ja Igor Lukšič je po izrednem koalicijskem vrhu pojasnil, da je bil sestanek potreben zaradi "več turbulenc", in dodal, da bo koalicija sklenila mandat, s čimer se strinjajo tudi v DeSUS-u.

Predsednik DL-ja Gregor Virant je izrazil zadovoljstvo zaradi ohranitve zdajšnjega DDV-ja, dogovorjeni ukrepi pa so po njegovem mnenju pravi, poroča novinarka TV Slovenija Nataša Markovič.

Prav tako je bilo rečeno, da se bo ta teden sešel IO Pozitivne Slovenije in določil datum kongresa. Ni pa znano, ali bo premierka zaupnico vložila pred kongresom ali po njem.

Prvak SDS-a Janez Janša je v svojem odzivu na Twitterju zapisal: "Cirkus AB po pričakovanjih danes ni razpadel, še bo nekaj dragih predstav." Predsednik SLS-a Franc Bogovič pa ugotavlja: "Vrste so konsolidirane, Slovenija se bo zadolževala naprej." Po njegovi oceni vladna koalicija "s samimi lahkotnimi ukrepi beži od vsakršnih reform in resnih ukrepov za uravnoteženje javnih financ". Ob tem Bratuškovo poziva k vezavi zaupnice na sprejem zakona o fiskalnem pravilu.
Bratuškova vztraja pri zaupnici
Kako bo torej vlada napolnila proračun?