Reševanje in ohranitev javnega zdravstva je podprlo več tisoč ljudi, ki so se udeležili protesta. Foto: BoBo
Reševanje in ohranitev javnega zdravstva je podprlo več tisoč ljudi, ki so se udeležili protesta. Foto: BoBo
Kirurg Erik Brecelj
Iniciativo zdravnikov, ki jo podpirajo tudi druga gibanja, ki jih na protest sicer ni bil, vodi znani kirurg Erik Brecelj. Foto: MMC RTV SLO

Izjavo Alenke Bratušek, da je razočarana, da se iniciativa zdravnikov in protestniki pred torkovim shodom niso obrnili nanjo, so označili za neresnično in zavajajočo. Zapisali so, da so se na predsednico vlade obrnili že 15. maja, ko so ji posredovali dokumente s predlogi za prenovo zdravstvenega sistema. Hkrati so zapisali, da želijo, da si Bratuškova za to tematiko vzame nekaj časa, dokumente prebere in se do njih opredeli, in izrazili pričakovanje povabila na sestanek, na katerem bi predsednici vlade predstavili svoje argumente.

Fiskalno pravilo rešeno z enim obiskom, za zdravstvo pa premalo časa?
Bratuškova je dan po protestnem shodu poleg izjave, da ne pozna nabora zahtev protestnikov, še dejala, da se je z nekaterimi seznanila iz medijev in da ugotavlja, da gre tudi za težave, ki so se nabirale 20 let, zato jih bo težko vse rešiti do 1. septembra, kar zahtevajo protestniki. Dodal pa je, da se zaveda, da težave v zdravstvu so in da jih je treba reševati takoj.

Tako iniciativa zdravnikov kot VLV v zvezi s to izjavo Bratuškovo spominjata, da je "bila sposobna sprejeti fiskalno pravilo samo z enim obiskom Bruslja". Zato pričakujejo, da bo v dveh mesecih sposobna sprejeti nabor ukrepov, ki bodo javni zdravstveni sistem rešili pred sesutjem, so še zapisali.

Na torkovem shodu na Kongresnem trgu, ki sta ga sklicala Iniciativa zdravnikov in gibanje Vseslovenska ljudska vstaja, je več tisoč ljudi zahtevalo ohranitev javnega in socialno pravičnega zdravstvenega sistema.

Gibanje VLV: Lukšič in Bratuškova razbila še zadnje iluzije
Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja je izrazilo tudi stališče do prvih 100 dni vlade, ki jo vodi Alenka Bratušek. Zapisali so, da sta Bratuškova in predsednik SD-ja Igor Lukšič "razbila zadnje iluzije, da med obstoječimi politiki obstajajo sile, ki so sposobne Slovenijo iztrgati iz uničujočega neoliberalističnega toka". Prepričani so, da sta v prvih 100 dneh vlade ravnala v "popolnem nasprotju z vsem, kar sta zagovarjala še pred nekaj meseci", in s tem pokazala, kako je mogoče v 100 dneh vladanja s takšnim ravnanjem "ogoljufati svoje volivke in volivce".

Po mnenju gibanja vstajnikov je Bratuškova prelomila tudi obljubo o dialogu z vstajniki, ni se distancirala od Zorana Jankovića in drugo. Delovanje na slovenskih ulicah in trgih se bo zato po napovedi gibanja nadaljevalo.