Brezdomci imajo največ izbire za topel obrok v Ljubljani, saj se bo hrana delila na več mestih. Foto: MMC RTV SLO
Brezdomci imajo največ izbire za topel obrok v Ljubljani, saj se bo hrana delila na več mestih. Foto: MMC RTV SLO
Deljenje voščilnic
Študentke pedagogike so za brezdomce organizirale delavnico izdelovanja voščilnic, ki so jih nato razdelili med mimoidoče v središču Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO
Kosilo
Študentke Fakultete za socialno delo so v sodelovanju z Rdečim križem ljubljanskim brezdomcem praznično kosilo pripravile že prejšnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba o brezdomcu s srečnim koncem

Na MMC-ju smo se zato pozanimali, kje na božični dan topel obrok nudijo tistim brez strehe nad glavo. Največ možnosti in največjo izbiro imajo brezdomci v Ljubljani. Pri Rdečem križu so praznično kosilo sicer že pripravili in obiskovalce tudi skromno obdarovali. Podobno so prostovoljci te organizacije storili tudi v Kranju in Škofji loki. Še vedno gredo ljubljanski brezdomci lahko na kosilo v zavetišče na Poljanski ulici. Kot so nam pojasnili v zavetišču, bodo hrano, ki bo bolj "praznična" kot preostale dni, delili med 11. in 13. uro.

Po besedah tajnika Škofijske karitas Ljubljana Jožeta Rovtarja, Župnijska karitas Štepanja vas v sodelovanju z brati kapucini in Marijinimi sestrami na Mekinčevi ulici kosila za od 25 do 30 ljudi pripravlja vsak dan, izjema pa ne bo niti božič. Topel zajtrk in večerja bosta na voljo tudi v zavetišču Vincencijeve zveze dobrote v Plečnikovem podhodu. Ta organizacija za brezdomce tradicionalno pripravlja tudi silvestrovanje, in sicer na Taboru. Običajno se jim je na večerji pridružil zdaj že upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Za brezdomece poskrbeli že pred prazniki
V Frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu bodo brezdomcem tako kot vsak dan na voljo topli sendviči, na božični dan pa bodo dobili tudi poseben dodatek. A kot nam je v pogovoru še povedal Rovtar, so prostovoljci za brezdomce dobro poskrbeli tudi pred božičem. Poleg toplih obrokov so poskrbeli za to, da so se imeli brezdomci možnost okopati, in jim oprali oblačila.

V mariborskem sprejemališču za brezdomce so nam razložili, da imajo stalno nastanjenih 24 brezdomcev, ki so ves čas deležni oskrbe, v kar se šteje tudi en topel obrok na dan. Zaposlen v sprejemališču Boris Kurent je v pogovoru izrazil hvaležnost vsem, ki darujejo hrano, in dodal, da so ravno za božične praznike dobili dostavo potice. Tisti, ki niso nastanjeni v sprejemališču, lahko hrano dobijo v menzi na Makedonski ulici, ki jo financira občina. Na brezdomce se je v teh dneh spomnil tudi župan Franc Kangler in jih že prejšnji teden povabil na kosilo.

V Novem mestu na silvestrovo obdarovanje
V Škofijski karitas Novo mesto so nam pojasnili, da kuhinje nimajo, saj pri njih za to skrbi Rdeči križ. Ta organizacija bo novomeške brezdomce obdarovala na silvestrovo.

A ker je božič družinski dan, želijo tudi prostovoljci, ki delajo v zavetiščih in sprejemališčih, dan preživeti s svojci, zato so za brezdomce poskrbeli že pred prazniki. Rovtar je izpostavil župnišče Bertoki pri Kopru, kjer so se brezdomci lahko oglasili v ponedeljek, torek in sredo. Ponudili so jim možnost tuširanja, pranje obleke in obrok. Vse to bo brezdomcem v župnišču na voljo tudi prve tri dni prihodnjega tedna. Prostovoljci v Zagorju ob Savi so v četrtek dobili zalogo kruha, ki so jo razdelili med tiste, ki so brez strehe nad glavo.

Brezdomci razdeljevali svoje voščilnice
Tudi Rdeči križ aktivno deluje zunaj večjih mest. Neva Petek iz že omenjene organizacije nam je pojasnila, da v vseh 56 območnih združenjih RK-ja delujejo do konca leta. Tudi hrano razdeljujejo tako kot vse leto.

Ravno v teh prazničnih dneh pa se je iztekel projekt, ki so ga pripravili v društvu Kralji ulice na pobudo študentk pedagogike na ljubljanski Pedagoški fakulteti. Brezdomci so na štirih delavnicah izdelali okoli sto voščilnic, ki so jih nato razdelili v središču Ljubljane in marsikomu polepšali dan.

Zgodba o brezdomcu s srečnim koncem