Brezposelnost v skladu z napovedmi še vedno narašča. Foto: EPA
Brezposelnost v skladu z napovedmi še vedno narašča. Foto: EPA
Delavec
Brezposelnost se je novembra povečala v večini regij. Foto: MMC RTV SLO

Po začasnih podatkih državnega statističnega urada je bila novembra stopnja registrirane brezposelnosti za 0,1 odstotne točke višja kot oktobra. Novembra je bilo tako na zavodih za zaposlovanje registriranih 95.446 brezposelnih oseb.

Stopnja novembrske registrirane brezposelnosti je pri moških znašala 9,3 odstotka, kar je za 0,2 odstotne točke več kot mesec prej. Še višja je stopnja registrirane brezposelnosti med ženskami. Novembra se je tako stopnja registrirane brezposelnosti med ženskami z oktobrskih 11,1 odstotka zvišala na 11,2 odstotka.

V 15 občinah brezposelnost dosegla ali presegla 20 odstotkov
Stopnja registrirane brezposelnosti se je novembra zvišala v večini statističnih regij, nekoliko pa se je znižala v savinjski, zasavski in jugovzhodni Sloveniji. Po podatkih statističnega urada je med 210 slovenskimi občinami 15 občin doseglo ali preseglo prag 20-odstotne registrirane brezposelnosti. Vse omenjene občine so iz pomurske regije.

Čeprav se najbolj črn scenarij (100 tisoč brezposelnih do konca leta 2009) ni uresničil, pa Urad za makroekonomske analize opozarja, da je najhujše šele pred nami. Brezposelnost bo po napovedih še naraščala in bo najmanj 10,3-odstotna.

Vladni cilj sicer predvideva, da se število brezposelnih do konca leta 2010 ne sme povzpeti nad številko 120 tisoč, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa meni, da bo uradno registiranih brezposelnih konec marca že 101 tisoč.

Vlada bo letos za aktivno politiko zaposlovanja namenila 134 milijonov evrov, kar je skoraj četrtina več sredstev kot leta 2009. Slaba polovica denarja bo prišla iz državnega proračuna, preostali del pa iz Evropskega socialnega sklada. 40 milijonov evrov je namenjenih programom usposabljanja nižje izobraženih, država pa bo spodbujala predvsem samozaposlovanje.