Postopek med Slovenijo in Hrvaško je pomemben tudi z vidika reševanja ozemeljskih sporov drugih držav Zahodnega Balkana, je dejal Brglez. Foto: BoBo
Postopek med Slovenijo in Hrvaško je pomemben tudi z vidika reševanja ozemeljskih sporov drugih držav Zahodnega Balkana, je dejal Brglez. Foto: BoBo
Pahor: Ni alternative arbitraži
Slovenija pričakuje nadaljevanje postopka

Arbitražno sodišče je namreč sporočilo, da bo enkrat v teh dneh sporočilo datum, ko bo obe strani povabilo k pojasnjevanju svojega dela zadnje afere v zvezi z arbitražnim postopkom. Po informacijah TV Slovenija pa je Slovenija zdaj že sporočila, da se lahko tega zaslišanja udeleži konec avgusta ali na začetku septembra, poročilo pa je poslala slovenska agentka v postopku Mirjam Škrk.

Slovenija ob tem pričakuje, da bo arbitražno sodišče odločilo izključno na podlagi argumentov in dokumentacije, ki je bila predstavljena v pisni in ustni fazi postopka, ki se je končal junija lani, so v odzivu na trditve Hrvaške, da je bil predmet kompromitiran zaradi pozneje dodanih dokumentov, sporočili z zunanjega ministrstva.

Dve smeri razvoja dogodkov
Brglez, sicer strokovnjak za mednarodno pravo, pa ob tem meni, da se bodo dogodki v zvezi z arbitražo zdaj verjetno hkrati odvijali po dveh ločenih poteh: na eni strani bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo, na drugi strani pa bo potekal postopek za prekinitev pogodbe, "ki ni preprost in bo terjal svoj čas".

.
"Tisti trenutek, ko se arbitražno sodišče vzpostavi, deluje, in če bi se lahko države potem, ko jim neka arbitražna odločitev ne odgovarja, razvezale in je ne spoštovale, potem bi to pomenilo tudi nespoštovanje mednarodnega prava. Tako da institucije delujejo naprej," je razložil Brglez.

Zadnja sporočila iz Bruslja pa vidi kot v prvi vrsti odraz tega, "da se EU in njegove institucije zavedajo pomena arbitražnega in sploh mirnega reševanja sporov na širšem območju Zahodnega Balkana, ne le v tem primeru. In če bi se lahko ena stran preprosto izvzela iz tega, kar je bilo že dogovorjeno, to ne bi bil dober znak za nadaljevanje in tudi širitev EU-ja".

Zaslišanje lahko čez mesec dni
Na arbitražnem sodišču bo sicer sledilo še zaslišanje slovenske in hrvaške strani glede afere, ki jo je sprožila objava nedovoljene komunikacije zdaj že nekdanjega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik. Brglez sklepa, da se bo to zgodilo takoj po počitnicah, kar bi pomenilo čez približno mesec dni.

O vprašanju glede morebitne objektivne odgovornosti zunanjega ministra Karla Erjavca za afero je bil redkobeseden. Glede Erjavca je spomnil, da ta sam trdi, da o sporni komunikaciji ni bil obveščen. "Objektivna odgovornost pa je posebno vprašanje in Slovenija ima svoje standarde glede tega," je še dodal.

Pahor: Ni alternative arbitraži
Slovenija pričakuje nadaljevanje postopka