Predsednica sveta delavcev Dnevnika Vesna Vaupotič je za STA pojasnila, da je bil svet obveščen, da se ukinja koprsko dopisništvo, niso pa dobili nobene informacije o tem, kaj naj bi se zgodilo s koprsko dopisnico. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica sveta delavcev Dnevnika Vesna Vaupotič je za STA pojasnila, da je bil svet obveščen, da se ukinja koprsko dopisništvo, niso pa dobili nobene informacije o tem, kaj naj bi se zgodilo s koprsko dopisnico. Foto: MMC RTV SLO
Zgradba družbe Dnevnik
Pred upravo ni bilo mogoče ubraniti ohranitve dopisništva, ki že dalj časa ni produciralo niti podpovprečnega števila novinarskih prispevkov in ni pokrivalo niti najbolj aktualnih dogodkov, je še zapisala odgovorna urednica Suzana Rankov. Tanackovičeva je njene trditve zavrnila in dodala, da ji nekaterih dogodkov celo niso dovolili spremljati. Foto: BoBo

Ukinitev koprskega dopisništva časnika Dnevnik in posledično odpoved pogodbe koprski dopisnici Tatjani Tanackovič po zatrjevanju Rankove nista povezani z njeno prijavo mobinga ter z opozarjanjem in nestrinjanjem z uredniško politiko časnika. Rankova je dejala, da je odpoved pogodbe o zaposlitvi povezana izključno z racionalizacijo poslovanja v zaostrenih tržnih razmerah in da lahko to odločitev pojasnjuje le uprava družbe.

Suzana Rankov je celo dejala, da prijave mobinga, čeprav naj bi se ta nanašala na njeno ravnanje, sploh ni prejela in zadevo označila za zlorabo instituta mobinga. Dodala je, da domnevna prijava, kot kaže, ni bila utemeljena na način, da bi lahko pooblaščenka v zakonsko določenem roku sprožila ustrezne postopke.

Tatjana Tanackovič je navedbe Rankove označila za zavajanje in v odzivu zapisala, da se ji je "celo sama na prijavo odzvala in me pozvala, naj konkretiziram očitke", Tanackovičeva pa ji je odgovorila, da bo "to storila na sestanku, na katerem bi bila prisotna tudi pooblaščenka. Rankova je sestanek zavrnila." O prijavi mobinga naj bi po njenih trditvah obstajala tudi pisna korespondenca, ki jo hrani pooblaščenka za preprečevanje mobinga.

Tanackovičeva je tudi zavrnila očitke Rankove o podpovprečnem številu aktualnih člankov iz koprskega dopisništva in o nezmožnosti pokrivanja aktualnih zadev. Novinarka je zatrdila, da je v dogovoru z uredniki vsak dan napisala članek ali več, a dodala, da ji določenih aktualnih dogodkov niso dovolili pokrivati. Prav zaradi pritiskov in mobinga naj bi zbolela in bila prisiljena poiskati zdravniško pomoč.

Na dogajanje v uredništvu časnika so se odzvali tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije, kjer so izrazili protest nad ravnanjem časopisa z novinarko. Zahtevajo, da se odpoved pogodbe o zaposlitvi umakne in da se izpelje postopek preiskave domnevnega mobinga.

Medtem oba Dnevnikova sindikata (Sindikat novinarjev Dnevnika in Sindikat delavcev Dnevnika) čakata na pogajanje o kolektivni pogodbi. Prejšnja se je izrekla 26. septembra (podpisali so jo pred dvema letoma), zato od uprave zahtevajo, da začne postopek za sklenitev nove. Predlog nove, ki bi bila osnova za pogajanja, naj bi prejeli do 10. novembra.