Rebčeva se je prijavila na razpis za delovno mesto v Varstveno delovnem centru Sonček. O prijavi na razpis sprva ni razmišljala in se je zanj odločila šele po izidu razpisa in pogovoru doma z družinskimi člani.
Rebčeva se je prijavila na razpis za delovno mesto v Varstveno delovnem centru Sonček. O prijavi na razpis sprva ni razmišljala in se je zanj odločila šele po izidu razpisa in pogovoru doma z družinskimi člani. "V kolikor bi se odločila za prijavo prej, bi se zagotovo izločila," je dodala. Foto: MMC RTV SLO


Namestnica direktorice se je namreč prijavila na razpis za delo, v katerem je bila sama navedena kot kontaktna oseba, in tudi bila izbrana, direktorica zavoda Kristina Zadel Škrabolje pa z Emanuelo Rebec ni podpisala ustreznega aneksa, ki bi odpravil kršitev zakonodaje, je ugotovil KPK.
Škraboljeva je Rebčevo za svojo namestnico imenovala leta 2012, z aneksom pa bi jo morala prerazvrstiti v nižji plačni razred. Ker tega ni storila, je po oceni KPK-ja ravnala v nasprotju z zahtevano integriteto javne osebe.

Poleg tega se je Rebčeva v času, ko je bila odgovorna oseba Centra za socialno delo (CSD), prijavila na prosto delovno mesto v programu dnevnega centra Sonček.

"Definicija nasprotja interesov"
V razpisu je bila sama navedena kot kontaktna oseba za vse nadaljnje informacije glede razpisa, v nadaljevanju pa je bila izbrana kot najustreznejša kandidatka. Po oceni KPK-ja je s tem ustvarila videz, da je zasebni interes javne osebe vplival na nepristransko in objektivno opravljanje javnih nalog - kar je definicija nasprotja interesov.

Direktorica: Odgovorno in zanesljivo
Kristina Zadelj Škrabolje je na Komisiji na očitke odgovorila pisno. Ocenila je, da je Rebčeva svoje delo opravila odgovorno, zanesljivo, poleg tega je vse pomembnejše odločitve sprejela na podlagi dogovora za njo. Glede Rebčeve prijave na razpis v Sončku pa je izrazila presenečenje; zanjo, kot pravi, ni vedela, kljub temu pa je po direktoričini oceni Rebčeva izpolnjevala vse razpisne pogoje.

CSD Rebčeve ne bo tožil
Zaradi nepodpisa aneksa CSD ne bo vložil tožbenega zahtevka, saj za to nima denarja, je razkrila direktorica zavoda. Zavod za sodne stroške namreč nima zagotovljenih sredstev. Poleg tega CSD v podobnih primerih lastnih delavcev še ni tožil, je dodala.

Razpisni pogoji so bili sicer objavljeni v skladu z zakonom in na podlagi navodil Zadelove, tako da razpis ni bil prirejen. Prav tako preostala kandidata, ki sta izpolnjevala razpisne pogoje in sta bila obveščena o njeni izbiri, nista vložila pravnega sredstva, je spomnila.

Ministrstvo zadevo preučuje
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v zvezi s primerom CSD Ilirska Bistrica pojasnili le, da bodo ugotovitve protikorupcijske komisije "preučili in jih obravnavali z vso resnostjo" ter ugotovitvam primerno ukrepali.