Nataša Vodušek je prevozila rdečo luč in vozila pod vplivom alkohola, v nesreči, ki jo je povzročila pa se je hudo poškodoval domačin Nijaz Zorlak. Foto: MMC RTV SLO
Nataša Vodušek je prevozila rdečo luč in vozila pod vplivom alkohola, v nesreči, ki jo je povzročila pa se je hudo poškodoval domačin Nijaz Zorlak. Foto: MMC RTV SLO
Takratni predsednik Danilo Türk je Natašo Vodušek z mesta veleposlanice v Sarajevu odpoklical dva meseca po nesreči, ki jo je zakrivila. Foto: BoBo

Na sklep o odpovedi se je namreč pritožila. V zaporu je zaradi povzročitve hude prometne nesreče v Bosni in Hercegovini, v kateri je bil hudo poškodovan domačin Nijaz Zorlak.

Pritožba zadrži izvršitev sklepa o odpovedi razmerja
Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da so Voduškovi 8. julija izdali sklep o izredni odpovedi na podlagi 5. alineje prvega odstavka 110. člena Zakona o delovnih razmerjih. Ta določa, da lahko delodajalec delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če mora biti zaradi prestajanja zaporne kazni več kot šest mesecev odsoten z dela.

Voduškova se je torej na sklep pritožila, o pritožbi pa zdaj odloča komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi. Pritožba zoper sklep o odpovedi v skladu z zakonom o javnih uslužbencih zadrži izvršitev sklepa. Ker pa postopek še ni končan, na MZZ-ju podrobneje o njem ne morejo govoriti.

Leto dni zapora in prepoved vožnje za šest mesecev
Ljubljansko sodišče je decembra 2011 Voduškovi izreklo leto dni zapora in prepoved vožnje avtomobila za šest mesecev. Sodišče je namreč pritrdilo tožilstvu, da je nekdanja veleposlanica oktobra 2008 v Sarajevu ob povzročitvi prometne nesreče, v kateri je bil hudo poškodovan Nijaz Zorlak, prevozila rdečo luč na semaforju in vozila pod vplivom alkohola. Vodušek se je na sodbo sicer pritožila, a je višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo.

Spomnimo, Nataša Vodušek je nesrečo zakrivila 13. oktobra 2008, le nekaj ur pred obiskom takratnega slovenskega predsednika Danila Türka v Bosni in Hercegovini. Dogodek je v BiH-u sprožil burne odzive. Voduškovo je zaradi prometne nesreče zunanje ministrstvo poklicalo na posvetovanja v Ljubljano, predsednik Türk pa jo je nato 19. decembra 2008 odpoklical s položaja.