Cerar je poudaril, da ne namerava privoliti v nove pogovore o meji s hrvaškim premierjem, temveč se namerava zgolj pogovarjati o uresničitvi sodbe. Foto: Borut Živulović/BoBo
Cerar je poudaril, da ne namerava privoliti v nove pogovore o meji s hrvaškim premierjem, temveč se namerava zgolj pogovarjati o uresničitvi sodbe. Foto: Borut Živulović/BoBo
Cerar se je srečal z župani obmejnih občin
V Beli Krajii večinoma zadovoljni z arbitražo
Mešani občutki o arbitraži v Pomurju
Levi breg Dragonje dan po arbitraži
Mejni spor s Hrvaško prvič v zgodovini razrešen

Tako je Cerar po srečanju z župani občin in načelniki upravnih enot, ki jih razsodba arbitražnega sodišča neposredno zadeva, poudaril, da je časa za pripravo aktov šest mesecev. Za njihovo udejanjenje pa bo skrbela posebna skupina. Ta je do zdaj delovala neformalno oz. "čim manj opazno", zdaj, ko je sodba znana, pa jo bodo preoblikovali v formalno skupino. Vlada jo bo po napovedi Cerarja ustanovila prihodnji teden.

V pogovoru za Radio Slovenija je Cerar dejal, da so se na današnji seji vlade pogovarjali tudi o čisto konkretnih stvareh, denimo, kdaj se bo Slovenska vojska umaknila iz vojašnice na Trdinovem vrhu, ki je po arbitražni sodbi pripadla Hrvaški. Za zdaj se to še ne bo zgodilo, je dejal Cerar in poudaril, da morajo biti to premišljena, organizirana ravnanja. Nakazal je, da se bo to zgodilo, ko bodo s Hrvaško začeli dosegati sporazum o tem, kako bomo umaknili vsak svoje. Sam meni, da morajo celotno mejo obravnavati hkrati.

O prvih korakih implementacije arbitražnega sporazuma se bo Cerar 12. julija pogovarjal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Pri tem pa, kot je večkrat javno poudaril, ne misli privoliti v nove pogovore o meji, ampak se namerava pogovarjati zgolj o udejanjanju sodbe, ki jo Slovenija razume kot pravno zavezujočo za obe državi v sporu.
"Verjamem, da na začetku ne bom imel odziva, da se bo hrvaški premier želel pogovarjati na drugačen način. Jaz mislim, da se morava poslušati," je poudaril Cerar. Ob tem je dejal, da je najpomembneje, da pokažeta, da državi nadaljujeta dobrososedske odnose in si želita reševati stvari skozi dialog. "Za Slovenijo pa je sprejemljiv le tisti dialog, ki vodi v implementacijo sodbe," je bil jasen.

Cerar: Odziv komisije je nenavaden
O napovedi hrvaških ribičev, da nameravajo še vedno loviti do sredine Piranskega zaliva, je premier danes še dejal, da bi bilo neprimerno, če bi naša ali hrvaška stran izzivala drugo stran. Vse državljane, tudi ribiče, je zato Cerar pozval, naj se vzdržijo tovrstnih dejanj. Vsaka provokacija bi namreč poslabšala medsebojne odnose, je ocenil premier.


Cerar razume, da je ZDA neprijetno
Cerar še vedno verjame, da bo izjava Evropske komisije, ki jo pričakuje v torek, pravno korektna in v podporo izvrševanju sodbe arbitražnega sodišča. "Prepričan sem, da si Evropa ne more privoščiti, da bi rekla, da v tem primeru ni treba spoštovati mednarodnega prava," je dejal in ocenil, da gre tu za prihodnost EU-ja. "Če dve članici ne bosta znali spoštovati odločbe, kot je ta, potem ni prihodnosti za EU, še manj pa za Balkan, ker to je neki vzorec za reševanje vprašanj vnaprej," je med drugim povedal.


Verjame, da bodo tudi ZDA na koncu podprle stališče, da je treba spoštovati mednarodno pravo. "Razumem pa, da jim je neprijetno, ker sta dve članici Nata v mejnem sporu in potem se distancirajo od tega". A nihče ne zahteva, da se postavijo na eno ali drugo stran, samo da se postavijo na stran mednarodnega prava, je opozoril.

Slovenija ne bo izsiljevala
Komentiral je tudi besede prvaka opozicijskega SDS-a Janeza Janše, ki možnost, ko bi bila Hrvaška pripravljena sodelovati, vidi v času vstopanja Hrvaške v schengen. A premier pravi, da ne želi postavljati pogojev v smislu pogojevanja ali izsiljevanja. "Zavedam se, da če bo Hrvaška izpolnjevala pogoje za vstop v schengen, bo v schengen tudi vstopila. Slovenija tu ne bo izsiljevala. Seveda pa pričakujem, da bo Hrvaška spoštovala mednarodno pravo in zavezo po izpolnjevanju arbitražnega sporazuma. Tu bom pa vztrajal," je dejal za Radio Slovenija.

Tudi sam je bil sicer ob sprejetju arbitražnega sporazuma skeptičen zaradi stika z odprtim morjem, kot je naveden v arbitražnem sporazumu, "ker sem se zavedal, da arbitražni sporazum ne zagotavlja kar teritorialnega stika, zagotavlja pa neke vrste stik". A Cerar ugotavlja, da sodba zagotavlja izpolnjevanje naših interesov na morju. "Slovenija ostaja pomorska država, imamo dostop do odprtega morja, dosegli smo tisto najbolj pomembno," je poudaril.

Cerar bo jutri popoldne obiskal Razkrižje, Hotizo in Mirišče, kjer se bo srečal s predstavniki tamkajšnjih oblasti in s prebivalci.

Cerar se je srečal z župani obmejnih občin
V Beli Krajii večinoma zadovoljni z arbitražo
Mešani občutki o arbitraži v Pomurju
Levi breg Dragonje dan po arbitraži
Mejni spor s Hrvaško prvič v zgodovini razrešen