Slovenija

Poudarki

  • Cerar: To je bil odstop iz principa
Miro Cerar
Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da bo o odločitvi vrhovnega sodišča gotovo še veliko strokovnih razprav. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Pogovor s predsednikom vlade

Dodaj v

Cerar: Da sem odstopil, ne pomeni, da sem obupal

Pogovor z odhajajočim predsednikom vlade
19. marec 2018 ob 20:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

"Do tretje ure popoldne nisem razmišljal o odstopu," je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal odhajajoči premier Miro Cerar in poudaril, da je bila odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum o drugem tiru, kaplja čez rob, saj je spoznal, da so nekatere stvari v naši družbi naravnane tako, da zavirajo napredek.

"Bil sem presenečen in razočaran," je dejal Cerar in poudaril, da je projekt drugi tir izjemnega pomena za Slovenijo. "To je bil odstop iz principa, sem pa moral veliko razmisliti, da s tem ne bom škodoval Sloveniji in državljanom. Zato sem tudi sklical sejo vlade, kjer smo sprejeli še odločitve glede arbitraže in NLB-ja," je še dejal Cerar in dodal, da je bil sam odstopni govor napisan v uri ali dveh.

In kako na odstop predsednika vlade gleda opozicija? Kaj je bilo narejeno in kaj zamujeno v tem mandatu, kaj lahko pričakujemo na volitvah?


Pogovor voditeljice Vide Petrovčič z opozicijo v torek, 20. marca, ob 21. uri na 1. programu TV Slovenija.


Na vprašanje glede same sodbe, na katero je vplivala tudi odločitev ustavnega sodišča, je Cerar odgovoril, da kot pravnik ve, da je nenavadno, da je bila odločitev razglašena le nekaj ur po njegovem zaslišanju: "Pričakoval bi, da bodo moje navedbe preučene." Cerar je poudaril, da bi moralo sodišče presojati, ali je udeležba vlade v kampanji bistveno vplivala na izid referenduma, saj sam meni, da ni tako. Prav tako bi moralo sodišče po njegovem mnenju preveriti navedbe Vilija Kovačiča, da je po pogovoru s sodnikom Kerševanom dobil dober občutek. Dodal je tudi, da bo o sodbi verjetno še strokovno razpravljal, na takem referendumu pa je težko pričakovati od vlade, da bo predstavljala negativne vidike zakona, za katerega verjame, da je dober. "Mar naj jaz kot predsednik vlade predstavljam stališča Vilija Kovačiča?"

Nov referendum, NLB, volitve ...
Dodatno ga je k odstopu spodbudilo tudi to, da je videl pri nekaterih koalicijskih partnerjih zgolj še interes za nabiranje političnih točk pred volitvami, podoben očitek pa je naslovil tudi na sindikate. "Mi smo se res trudili, da bi ljudje v javnem sektorju dobili več v neki razumni meri, ki jo še zmoremo. Pa vendar tu razum na strani sindikatov ni prevladal," je dejal Cerar in dodal, da z odstopom ni želel pokazati, da je obupal, temveč da je zgolj želel s tem ustaviti tovrstne prakse. "Nikoli ne bi odstopil, če država ne bi bila v dobri kondiciji." "To, da sem odstopil, ne pomeni, da sem obupal," je pojasnil.

Na vprašanje, kaj se dogaja s prodajo NLB-ja oziroma ali držijo informacije, da bo Evropska komisija zahtevala vračanje pomoči, je Cerar dejal, da je stanje v NLB-ju prineslo s seboj tudi nekatera tveganja, kot je tveganje deviznih varčevalcev iz Hrvaške. Dodal je, da so se za pogajanja z Evropsko komisijo odločili, ko so ugotovili, da bo prodaja, preden se razrešijo določena tveganja, pomenila dodatno izgubo za slovenske davkoplačevalce.

V pogovoru je Cerar poudaril, da bo morala nova vlada poprijeti tudi za zakonsko podlago referenduma, ki bo zadostila novi praksi. Poudaril je tudi, da bo v referendumski kampanji sodeloval kot predsednik SMC-ja ali pa kot navaden državljan. Odgovarjal pa je tudi na vprašanje o sporni maketi drugega tira in komentiral navedbe političnih analitikov, da je njegov odstop poteza za nabiranje političnih točk.L. L.
Prijavi napako
Komentarji
generusus
# 19.03.2018 ob 20:27
Cerar se je prekalil kot predsednik vlade. Mislim, da je bistveno boljš!i kot je bil na začetku mandata. Vsekakor pa je svetlobna leta boljši od Šarca. Res je, da je napravil Cerar kar nekaj napak, ampak vsaj trezno diskutira.
profich
# 19.03.2018 ob 20:09
Mene je pa Miro v zadnjem mesecu prepričal in se vedno bolj nagibam k temu, da mu dam glas. Pa se mi je to zdelo še pol leta nazaj znanstvena fantastika.
Juhu
# 19.03.2018 ob 20:11
Težko bo povedal resnico, ker jo tudi sam ne pozna. Razni priskledniki ki se že petindvajset let skrivajo v ozadju in mešajo štrene, pa itak nimajo obraza in j....da bi prišli pred kamero, ker jim je predobro.
MitjaM
# 19.03.2018 ob 20:25
Cerar je b il po Drnovšku spet en pozitiven premier Slovenije.
Na žalost so ga preračunljivci v SD in večni zdraharji iz SDS sf*****ali.
slovenkaaaa
# 19.03.2018 ob 20:28
Zanimivo, da ni odstopil po razkritju obračunavanja dvojnih potnih stroškov, dodatkov za stalno pripravljenost, vsaj 8.000 na novo prisesanih v JS,

Ojoj, potem pa navedite boljšega kandidata za predsednika vlade. Dvojne potne stroške? Preveč 50 eur, ja. Uh. Dodatka za stalno pripravljenost Cerar ni dobil, ne zavajajte. 8000 novih v JS pa so v glavnem policisti in medicinske sestre ter negovalke v domih za upokojence, ker se je povečalo število starejših. In tako bo tudi v bodoče, vse več starejših, ki bodo potrebovali nego, vsaj pričakuje, da bi moral dobiti mesto v domu za ostarele. Predstavljate pa, kot da gre za 8000 novih uradnikov na upravnih enotah.
Ples
# 19.03.2018 ob 20:36
Dober nastop Cerarja.
Mislim, da bi bilo dobro, da dobi še en mandat.
GUESS
# 19.03.2018 ob 20:54
Zakaj je šel Cerar na zaslišanje na Vrhovno sodišče ob 12h (verjetno je zaslišanje trajalo neko količino časa, mar ne?) in ob 15h je VS že izdalo sodbo ??????
A se hecate?
V drugih primerih pa trajajo spori po nekaj let, tudi pred VS.
alcatraz
# 19.03.2018 ob 20:28
Cerar je delal v prid elite. Žal je tako. In izpolnjeval ukaze Bruslja.

Bo držalo.
Drži pa tudi, da je dobro razložil bistvo te ustavne odločitve in posledice le-te.
Bivši uporabnik
# 19.03.2018 ob 20:52
Ali lahko kdo boljsi pride namesto Cererja? Seveda
Ali bo prisel? Najverjetneje ne
Ta clovek je pameten in ve kaj dela, opozicija in doloceni ljudje se ga hocejo znebit, ker vedo da je pameten in hocejo vladat...on je trenutno nasa najboljsa izbira oz. je bila..vedno bodo problemi, kdorkol bo v vrhu oz. Vladi, ampak bo veliko manj sposoben, kot je bil cerar..zapomnite si to, skoda da to ljudje ne vidijo in sam grdo govorijo o stvareh na katere se pravzaprav ne spoznajo...veliko je naredil za slo in se enkrat vedno bodo problemi, seveda ta stranka je imela tudi svoje probleme, kdo jih pa nima? a je naredila nekaj za slovenijo in skoda, da ljudje sam poslusajo novice in nekatere ljudi, ki jim je sam denar pomemben in veliko volivcev ne vidi bistva.
stanolio
# 19.03.2018 ob 20:48
Med sedanjimi slovenskimi politiki, ki smo jih pred kratkim gledali na TV je edino on povedal kaj konkretnega, ostali so prodajali meglo kot že 27 let. Hvala za tako politično "elito" in "vodstvo", narekovaj je prelep za resnico.
slovenkaaaa
# 19.03.2018 ob 20:29
In izpolnjeval ukaze Bruslja.

SamoRes, Janša jih pa ni? In ti jih ne bi? Sem ziher, ja.
drg
# 19.03.2018 ob 20:43
Vsekakor pa je svetlobna leta boljši od Šarca.

No, to pa definitivno. ;)
slovenkaaaa
# 19.03.2018 ob 20:44
Ko takole poslušaš Cerarja, deluje dober in ti je skoraj žal, da je odstopil. No .. potem se pa spomniš na njegov mandat

drg, potem pa se spomni na mandat Bratuškove, Janše, Pahorja, Ropa, če ti bo potem kaj lažje... ;) Pomisli na Alenkin nastop v Evropskem parlamentu ali na CNN, pomisli na Janševe posle v Republiki Srpski in na finskega novinarja, pa na žalitve na vse strani, kako je imel protestnike za drhal, kako je dajal ukaze, kdo mora dobiti kak kredit na banki...
Disfenocingul
# 19.03.2018 ob 20:57
Cerar je bil korekten politik, odločen, korekten, transparenten in uglajen.
Problem je, ker v Sloveniji ni več takih kot je Cerar.
V Sloveniji je preveč Vilijev Kovačičev, Janš, Pahorjev in podobnih škodljivcev, zato pa je stanje tako kot je.

Se strinjam, da se nam bo še kolcalo po Cerarju.
kovalenkov
# 19.03.2018 ob 20:43
@MitjaM... Tokrat se SDSu ni bilo treba niti truditi. Sta celotno delo opravili koalicijski partnerici SD in DeSUS.
mihamiha23
# 19.03.2018 ob 20:42
dalec od tega,da je bilo narejeno dovolj,vendar se dela(pač ni populističen kot stranke ki imajo v imenu s in d, ki se pohvalijo za vsako potezo).
sploh pa poskuša biti transparenten.
si predstavljate,kako bi projekt drugi tir izpeljal janša (kredit v črni gori,...)
če nočemo spet starih obrazov,ki so nam ukradli državo, mora nadaljevati delo, seveda pa izpeljati nepopularne reforme (ki so se jih seveda druge stranke spretno izogibale)
Igo
# 19.03.2018 ob 21:10
Jaz ga podpiram.
alcatraz
# 19.03.2018 ob 21:00
Ko takole poslušaš Cerarja, deluje dober in ti je skoraj žal, da je odstopil. No .. potem se pa spomniš na njegov mandat, na Celarcovo, pa Šamija, Matićevi bivši narodi SFRJ, maketa, ... In se hitro spet strezneš. ;)

Če pa razmisliš malo, pa lahko ugotoviš, da je bil ta mandat strahotno naporen. Že začel se je s tistimi nesrečnimi begunci, pa potem arbitražne vije vaje, pa kolk - mali miljon nekih neuspešnih interpelacij, onemogočanje česarkoli na vsakem koraku, magne, kolobocija z drugim tirom, pa še okostnjaki iz omar bivših oblastnikov, potem še ustavna sodba, pa sindikati, kar dosti tega. Ni briljiral, ni pa bil tako slab, kot si marsikdo želi, da bi bil.
Mimobeznik
# 19.03.2018 ob 20:58
Si predstavljate, da avtoceste danes še ne bi bile dokončane, ker bi jih rušili z referendumi, da se krade in da so predrage.
The Matrix
# 19.03.2018 ob 20:18
Danes ne bomo poslušali pritožb pri izbiri novinarke :)
fuckwad
# 19.03.2018 ob 21:24
Nikoli si nisem mislil, da bom to rekel. A trenutno bi volil prav SMC.
Šarec je antiintelektualni maček v žaklju,
SD so dežurni priskledniki,
DESUS je stranka za razpad države,
Levica (iz drugih razlogov) takisto,
NSI je neokonzervativna stranka blaznosti,
o SĐS niti ne bi,
glas za ostale pa je itak vržen stran.
Po metodi izločanja lahko volim le še njih.
Ropotanje122
# 19.03.2018 ob 20:34
Nisem šel na referendum, bom pa zdaj šel. Pa naj se že zgradi ta tir, ki je res strateškega pomena. Čene bomo še deset let cincal, pokradlo se bo itak nekaj in imeli še dodatnih miljardo evrov zgube, zaradi časovnega zamika.
lukey90
# 19.03.2018 ob 20:23
Dajte človeku sekundo, da se v miru odkašlja.
jarovit
# 19.03.2018 ob 21:17
Dober nastop Cerarja v vseh pogledih.
Mefisto
# 19.03.2018 ob 20:47
Še kolcalo se nam bo po Cerarju.
OMNIC
# 19.03.2018 ob 20:39
Imamo tri (3) veje oblasti - no, poleg četrte, medijev.
Zakonodajna veja vseskozi sprejema zakone in sklepe - in pri tem dela napake in se popravlja s popravki in to na podlagi legitimnih in manj legitimnih pobud.
Izvršilna veja itak permanentno mora izvrševati zakone, če pa jih ne, je takoj podvržena kritiki in korekcijam.
Sodna veja? Imamo vse mogoče felerje, pa si ne pusti nobene kritike, ker je NEZMOTLJIVA. Od založenih depeš za leto in pol, namernega zastaranja določenih zadev, napak pri sojenju in izločanju dokazov (ZJ), trapastih sodb v smislu nepogrešljivisti za demokracijo (JJ), napadov o krivosodju brez odmeva, demonstracijah pred sodišči brez odmeva......
Po kakšnih kriterijih naj bi sodna veja oblasti bila nezmotljiva? Kajti na številne sporne sodbe NI PRITOŽBE. Tudi zdaj - ponovljeni referendum je totalna neumnost, česar ne vidijo zgolj totalni zaslepljenci.
ajvard
# 19.03.2018 ob 21:20
Kot nevtralni opazovalec vidim v G. Janši in stranki SDS edino pravo alternativo tedanji rdeči plesni, ki razžira slovensko gospodarstvo že 27let na 45let podlage!

jaz pa kot osveščen antikomunist in volivec vem, da je SDS edina stranka v parlamentu, katere predsednik je bil član zveze komunistov.

torej je to stranka, ki je absolutno ne morem voliti.

Janša je definicija kontinuitete.
Mimobeznik
# 19.03.2018 ob 22:52
obelix complicus

Cerar je šel na Japonsko po Jaskawo

Njegov največji gospodarski dosežek je verjetno stabilizacija javnih financ in odpoklic obveznic z 5-6% obrestmi, ki so jih nadomestili z novimi, ki imajo obrestne mere 1-2%. Takoj par 100 mio prihranka za državni proračun.

Bolje promovirat Slovenijo investitorjem kot državo CEE, ne pa kot drugo Grčijo.
Slovan65
# 19.03.2018 ob 21:26
Ajvard, Janša ni le edini bovši komunist med predsedniki strank, on in Gorenak sta edina bivša komunist v celem parlamentu.
Hecno, stranka gorečih antikomunistov ima v svojem vrhu edina še živeča komunista v državi ?!
slovenkaaaa
# 19.03.2018 ob 21:37
Ko imaš polne žepe, steška obupaš....

Ah daj no, ima nižjo plačo kot direktor ljubljanske komunale in parkirišč... za 4000 eur si jaz ne bi delala čira na želodcu, ki ti ga prinese politika. Pa nič časa zase, samo vozikajo te od tu do tja in napadajo. Hvala lepa.
Ples
# 19.03.2018 ob 21:28
Kot nevtralni opazovalec vidim v G. Janši in stranki SDS

Nevtralni opazovalec, ki pride napisat navijaški komentar za neko stranko, je lahko le nekdo, ki ni volilni upravičenec, torej ali nima državljanstva, ali še ni polnoleten, ali pa je opravilno nesposoben. Hm ...
tureavanture
# 19.03.2018 ob 20:22
raje bom poslušal opozicijo, morda ima JJ že kakšne nove teorije zarote
abi normal
# 20.03.2018 ob 07:23
Na kratko in še enkrat. Cerar je OK. Moral bi nadaljevati začeto.
vremenko
# 19.03.2018 ob 21:43
Jaz bom verjetno volil Cerarja, je vsaj en nivo, če ne več nad ostalimi politiki.
MitjaM
# 19.03.2018 ob 20:51
Vili Kovačić, glavni rušitelj 2. tira, je na plačilni listi koga? SD in DeSUS-a menda ne.
Omleta
# 19.03.2018 ob 22:03
Težko je vodit, če imaš okoli sebe nesposobne.
peglezn
# 19.03.2018 ob 21:56
Eden redkih slovenskih politikov z normalno retoriko, inteligenco, spoštljivim odnosom - tudi do drugih in nasprotnikov.

Tako da, zaenkrat volim njega... ne pa zagrenjenih komunistov (SDS) ali njihovih lenih potomcev (SD) in mavričnih vnukov (Levica).
KLIPAN
# 19.03.2018 ob 21:40
Na koncu se bodo volilci pravilno odločili, brez panike.
slovenkaaaa
# 19.03.2018 ob 20:47
Sodna veja? Imamo vse mogoče felerje, pa si ne pusti nobene kritike, ker je NEZMOTLJIVA.

Res ne razumem te zadnje sodbe... ko je bila vlada za vstop RS v EU in v Nato, pa ko je bila britanska vlada proti Brexitu... a bi morali biti hkrati tudi za obratno?
FDVjevec
# 19.03.2018 ob 22:04
Janša je dokazal, da ni sposoben voditi vlade. Vse, kar zna, je rušiti in biti vedno na nasprotni strani.
SD so pokvarjenci, prisesani na državne seske že od osamosvojitve, povrh vsega pa še nesposobni.
Erjavec z DeSUS zasleduje neke lastne interese, za upokojence mu sploh ni mar, važno mu je le, da je na poziciji, da si fila ego
NSi ne vejo, kaj bi sami s sabo, Tonin se veliko preveč šopiri in očitno mu je nova moč krepko stopila v glavo
Bratuškova je faliranka, ki zna danes samo napadati druge, preveč je agresivna in arogantna
Levica...marksisti pač, ki živijo v imaginarnem svetu in sanjajo nek socializem
SNS z Jelinčičem so tudi faliranci, Zmago je čisto podivjal
SLS - ??? lol
LMŠ, GOD, LNBP, NSLS, Sloga, Davkoplačevalci se ne damo - klovni
Pirati - znani so po marihuani, to je pa tudi vse
ReSET - proti korupciji, za spremembe
DD z Dobovškom - zdijo se resni in pošteni
SMC in Cerar - precej napak v tem mandatu, vendar so najbolj resni in najmanj škode so naredili

Izbirajte!
ajvard
# 19.03.2018 ob 21:59
Ah daj no, ima nižjo plačo kot direktor ljubljanske komunale in parkirišč... za 4000 eur si jaz ne bi delala čira na želodcu,

saj to! pri nas ljudje sanjajo, da bi A. Čeferin postal predsednik vlade. pa kot predsednik UEFA zasluži preko milijona letno...

in sanjajo, da bodo najboljši pravniki sodniki za smešen denar, primerljivo s tistim, ki ga zasluži dober pravnik v zasebni praksi.
pace
# 19.03.2018 ob 21:08
"Cerar je poudaril, da bi moralo sodišče presojati, ali je udeležba vlade v kampanji bistveno vplivala na izid referenduma, saj sam meni, da ni tako."

To je še kako prav povedal. Nikakor mi ne gre v račun, da bi bila pravičnost v tem, da se v vsem ugodi državljanu Kovačiču, prizadene pa večino državljanov in skupni državni proračun spet za najmanj 3 mio € s ponavljanjem referenduma kateri že prvič ni pritegnil dovolj državljanov, da bi sploh bil dosežen kvorum.
miranpohar138
# 20.03.2018 ob 06:44
Problem vseh vlad sta DESUS in Čarli. In nič drugega. In Čarli bi bil rad premier, pa še s Kanarskih otokov bi nam rad vladal in to s pomočjo Putina.
firbec111
# 19.03.2018 ob 23:03
skorpijon93

pod pragom revščine še vedno živi 14 % prebivalcev slovenije , je to uspeh ?? pred krizo je bilo pod pragom revščine med 11-12 % prebivalcev, tudi kupna moč ne raste ! je to uspeh ?!!

ja
Matkop
# 19.03.2018 ob 20:49
g. Šarec nebi smel kaj iskat v politiki, bil je medijsko izpostavljen kot imitator, igralec itd.... ni študiral politologije, bil je na AGRFT. Mogli bi ločit politiko od zabave. Politika ni nekaj kar bi bilo zabavno, tu se gre za našo domovino. Če volite Šarca, volite Serpetinška, volite tistega kateri se je norčeval s politikov, norčeval se je iz naše domovine... norčeval se je iz nas, tebe itd.... Že predsednik Pahor je zadnja leta prestopil prag...ampak on je predsednik (VSEH). Že premier v odstopu Cerar je imel dva obraza, Če zmaga Šarec bo pa imel 3.
mostnica
# 20.03.2018 ob 07:28
Nedopustno-škandalozno! Zakaj Cerarja ni spraševala Rosvita?
firbec111
# 19.03.2018 ob 23:27
skorpijon93

zgledujte se po Češki !

hvala za nasvet, se bom kar držal slovenščine
firbec111
# 19.03.2018 ob 23:03
skorpijon93

zgledujte se po češki, slovenija bila je tudi povabljena v višegrajsko četverico, saj spadamo pod sprednjo evropo, ne

ne
obelix complicus
# 19.03.2018 ob 22:26
Turk: Je pa precej jasno nekaj drugega. Namreč, da veliko ljudi na levi in na desni sodstvo razume kot orodje oblasti. Desni bodo vsakič posebej povedali, da se je sodstvo pristransko zarotilo proti njim. Levi so šokirani, kadar kakšno sodišče ne potegne z njimi. Gre za dve strani istega kovanca.

to je tisti, osnovni problem naše države, naše politike in nenazadnje tudi problem sodstva .. ki se vleče že od osamosvojitve. Bravo Žiga.
RJSlo
# 19.03.2018 ob 20:11
Cerar: To je bil odstop iz principa
---------------------------------------------
No ja. Zanimivo, da ni odstopil po razkritju obračunavanja dvojnih potnih stroškov, dodatkov za stalno pripravljenost, vsaj 8.000 na novo prisesanih v JS, itd. Bolj nizka stopnja principielnosti. Pač pokaže stopnjo etike in morale v celotnem JS.
Kazalo