Miro Cerar opozarja, da niso imeli dovolj časa za podrobnejšo proučitev. Foto: BoBo
Miro Cerar opozarja, da niso imeli dovolj časa za podrobnejšo proučitev. Foto: BoBo
Ustava
Vlada bi spremenila 148. člen Ustave RS. Foto: MMC RTV SLO

Strokovna skupina po besedah koordinatorja skupine Mira Cerarja podpira možnosti ustavne spremembe, ki bi uveljavila fiskalno pravilo, hkrati pa je za ustavno komisijo DZ-ja pripravila nekatera stališča, ki naj bi jih ta upoštevala pri nadaljnjem delu.

Poudaril je, da je vladni predlog spremenjenega 148. člena Ustave v nekaterih delih neustrezen, zato ustavni komisiji predlagajo, da se člen spremeni tako, da je v njem določeno tudi to, da morajo biti vsi prejemki in izdatki za financiranje javne porabe zajeti v proračunih širše države.

Premalo časa za podrobnejše predloge
Predlagajo tudi, da se določi, da morajo biti javne finance uravnotežene, in sicer tako, da država na dolgi rok znižuje javni dolg. To naj se uredi tudi v posebnem zakonu, pri čemer naj se prouči možnost odstopanja od tega načela v izjemnih okoliščinah.

Cerar je ob tem opozoril, da je skupina imela premalo časa, da bi lahko proučili podrobnejše rešitve. V naslednji fazi, ki bo morala biti po Cerarjevem mnenju daljša, bo morala stroka proučiti številne mogoče izpeljave fiskalnega pravila, tudi na zakonski ravni.

Zato predlagajo, da bi se v nadaljevanju vzporedno obravnavalo še izvedbeni zakon, saj pravila ni mogoče obravnavati in ustrezno oblikovati brez hkratne razprave in poznavanja opredelitev, ki jih bo urejal zakon.

Le za izogibanje referendumu?
Na vprašanje, ali se s spremembo ustave mudi zato, da bi se ustavilo morebiten referendum o varčevalnih ukrepih, je Cerar odgovoril, da so nekatere javne izjave poslancev nakazovale tudi to.
Pri tem je zagotovil, da se strokovna skupina ne bo pustila spraviti v časovno stisko, saj je pri svojem delu avtonomna in si bo za proučitev teh vprašanj vzela toliko časa, kolikor bo treba. Dodaja, da osnovni namen fiskalnega pravila ne sme biti izogibanje referendumu, temveč uravnoteženje javnih financ in makroekonomska stabilnost ter dolgoročna blaginja Slovenije.

Velike naložbe bi se še lahko izvajale
Skupina je proučila tudi predloge, da bi uveljavili t. i. zlato pravilo zadolževanja, ki bi dovoljevalo zadolževanje države za naložbe. Presodila je, da bi bila tovrstna rešitev z vidika dolgoročne vzdržnosti javnih financ slabša. Ob tem pravijo, da fiskalno pravilo ne preprečuje, da se veliki investicijski projekti vključijo med prioritete javne porabe.

Strokovno skupino poleg Cerarja sestavljata še ustavna pravnika Lojze Ude in Tone Jerovšek, iz ekonomske stroke pa so v njej Žiga Andoljšek, nekdanja državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar, Igor Masten, vrhovni državni revizor Jorg Kristijan Petrovič in Tine Stanovnik.