Na vprašanje, ali bo država občinam, ki bodo sprejemale begunce, krila stroške nastanitve, je Cerar pojasnil, da bo kar nekaj stroškov pokrila država, saj je primarna naloga države zagotoviti pomoč ljudem v stiski. Foto: Reuters
Na vprašanje, ali bo država občinam, ki bodo sprejemale begunce, krila stroške nastanitve, je Cerar pojasnil, da bo kar nekaj stroškov pokrila država, saj je primarna naloga države zagotoviti pomoč ljudem v stiski. Foto: Reuters
Miro Cerar
To je hud preizkus za Evropo, ampak mislim, da moramo to videti ne samo kot humanitarno krizo, temveč tudi kot priložnost, ki se ob tem ponuja. Verjamem, da bomo imeli okrog tega konstruktivno razpravo, je dejal Cerar. Foto: BoBo

Po dvodnevnem delovnem posvetu stranke v Logarski dolini je ocenil, da je izredni vrh EU-ja glede beguncev potreben. Če se bo begunska kriza razširila do te mere, da bo težko obvladljiva, kar se na nekaterih točkah že dogaja, Cerar vendarle dopušča možnost, da bi Slovenija privolila v obvezne kvote ob solidarnostnem pristopu vseh članic EU-ja.

Miro Cerar je tudi dejal: "Želim si, da bi čim prej prišlo do ponovnega srečanja na evropski ravni, za kar so potrebne predpriprave, Evropa pa mora najti skupni jezik glede begunskega vprašanja. To je hud preizkus za Evropo, ampak mislim, da moramo to videti ne samo kot humanitarno krizo, temveč tudi kot priložnost, ki se ob tem ponuja. Verjamem, da bomo imeli okrog tega konstruktivno razpravo."

Na vprašanje, ali bo država občinam, ki bodo sprejemale begunce, krila stroške nastanitve, je Cerar pojasnil, da bo kar nekaj stroškov pokrila država, saj je primarna naloga države zagotoviti pomoč ljudem v stiski.

Poudaril je, da vse države, ki sprejemajo begunce, utemeljeno pričakujejo od EU-ja, da bo namenil velik del sredstev za reševanje begunske krize. Ob tem je Cerar prepričan, da je to tudi moralna dolžnost EU-ja. Vendar pričakuje, da se bodo pojavile situacije, ko bodo morale tudi občine v določenih organizacijskih in tehničnih oblikah dati svoj prispevek.

Premier, ki verjame, da bomo kos izzivom, čeprav ne vemo, kakšen val beguncev utegne priti v Slovenijo, je ob tem napovedal, da se bo v prihodnjih dneh tudi notranja ministrica udeležila srečanja na evropski ravni na to temo. Tega srečanja se bo verjetno udeležil tudi sam.

Ob tem je Cerar spomnil, da je že zunanji minister Karl Erjavec nakazal, da smo v Sloveniji na tem področju odprti glede na razmere, ki se vsakodnevno spreminjajo.

Cerar: Prav je, da ima Baričič priložnost
Na novinarski konferenci je Miro Cerar spregovoril tudi o stranki. Zatrdil je, da ostaja enotna. Podprl je svoje ministre, med drugim je vnovič napovedal podporo notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar, proti kateri je vložena interpelacija.

Zaupa tudi ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Po Cerarjevem mnenju je prav, da ima priložnost tudi v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Andrej Baričič, na katerega sicer leti veliko očitkov o domnevno spornih poslovnih praksah. "Menim, da je prav, da mu damo možnost in pozorno opazujemo, kaj od medijskih informacij drži in kaj ne, in da vidimo, ali se bo izkazal pri delu, ki ga je začel opravljati," je pojasnil premier. Če se bo izkazal za sposobnega, ga bodo v SMC podprli, sicer bodo verjetno iskali drugega.