Zaradi nepravilnosti pri delu na nekaterih slovenskih veleposlaništvih so v zraku tudi imenovanja novih veleposlanikov. Foto: BoBo
Zaradi nepravilnosti pri delu na nekaterih slovenskih veleposlaništvih so v zraku tudi imenovanja novih veleposlanikov. Foto: BoBo
Borut Pahor
Predsednik Borut Pahor je po razkritju poročila o nepravilnostih v diplomaciji zadržal imenovanje novih veleposlanikov. Foto: BoBo
Za Erjavca Pahorjev ukrep pretiran
Erjavec: Zadržanje imenovanj pretirana reakcija

Po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem je zunanji minister Karl Erjavec dejal, da bo MZZ za vlado pripravil poročilo o nepravilnostih v diplomatskem nadzoru.

Na podlagi poročila zunanjega ministrstva bo vlada sprejela ustrezen sklep, je dejal Erjavec. Sicer so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da je zunanji minister Karl Erjavec pri izvajanju slovenske zunanje politike deležen nadaljnjega zaupanja predsednika vlade Mira Cerarja. Kot so zapisali, bo zunanje ministrstvo o izsledkih nadzornih poročil v diplomaciji ministrom poročalo na prihodnji seji vlade.

Kot je poročal Radio Slovenija, na vladno oceno razmer čaka tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je po razkritju poročila o nepravilnostih v diplomaciji zadržal imenovanje novih veleposlanikov. Na nove veleposlanike čaka devet slovenskih diplomatskih predstavništev, je poročala Nataša Mulec.

Pahorjevo potezo je Erjavec označil za pretirano reakcijo. S Pahorjem se je sešel v četrtek, kot je dejal, pa mu je predsednik zatrdil, da pri zadržanju imenovanja veleposlanikov ne gre za vprašanje zaupanja zunanjemu ministru, ampak da bi se rad prepričal o pravilnosti odločitve, da podpiše ukaze o imenovanju.

Vendar pa bi predsednik republike, če bi dvomil o katerem od kandidatov, lahko po besedah Erjavca tudi sam pridobil poročilo in ugotovil, ali gre za takšne nepravilnosti, da kandidat ne bi bil deležen njegovega zaupanja.

Erjavec: Pozitivno mnenje za veleposlanike
Zunanji minister je pojasnil, da bo vlada o tem, ali se strinja z nadaljevanjem postopka imenovanja devetih veleposlanikov, razpravljala prihodnji petek. Kot je dejal, je kadrovska komisija zanje dala pozitivno mnenje.

Na vprašanje o njegovi podpori kandidatu za veleposlanika v Zagrebu Aleksandru Geržini je Erjavec odvrnil, da ne gre za to, ali ga on podpira ali ne, saj so postopki zakonsko predpisani. Poudaril je, da o kandidatih med drugim razpravlja kadrovska komisija, v kateri sodeluje tudi diplomatski nadzornik.

Kdo bo veleposlanik v Zagrebu?
Kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec, je pod drobnogledom predvsem veleposlaniški položaj v Zagrebu. Vojku Volku bo mandat potekel konec meseca, mandat njegovega naslednika Aleksandra Geržine pa je ta trenutek na prepihu. Poročilo zunanjega ministrstva je sicer pokazalo, da ni deloval nezakonito, so bila pa ravnanja veleposlanika negospodarna.

Imenovanju veleposlanika Geržine neuradno naj ne bi bil naklonjen tudi Pahor. V Zagrebu bi namreč raje videl sedanjega veleposlanika v Rimu Iztoka Mirošiča.

A dejstvo je, da ima veleposlanik Geržina v žepu vse potrebno za zasedbo položaja. Po za zdaj še neuradnih informacijah je od Hrvaške prejel tudi agrema, torej njeno privolitev, je še poročala Nataša Mulec.

Za Erjavca Pahorjev ukrep pretiran
Erjavec: Zadržanje imenovanj pretirana reakcija