Vlada ima delovni posvet o osnutku Vizije Slovenije 2050 v okviru projekta priprave Strategije razvoja Slovenije. Foto: SVRK/Twitter
Vlada ima delovni posvet o osnutku Vizije Slovenije 2050 v okviru projekta priprave Strategije razvoja Slovenije. Foto: SVRK/Twitter
Vlada razpravlja v vizijah do leta 2050

eupravičeno izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost ni razlog za razmišljanje o "hujših sankcijah" zoper ministre.

Cerar je v izjavi za javnost pred vladnim posvetom na Brdu pri Kranju poudaril, da iz interpelacije zoper zunanjega ministra Karla Erjavca ne izhaja nič takšnega, kar bi utemeljevalo kakršen koli razlog za zamenjavo ministra. Zato Cerar verjame, da ga bo koalicija enotno podprla in zavrnila interpelacijo.

Glede dodatkov je dejal: "Šlo je za neko interpretacijo zakona, v katero so tedaj verjeli. Danes se je izkazalo, da inšpektorat meni, da ni bila prava. Glede na neustreznost je treba zadevo sanirati. Verjamem, da bomo to storili in da bo to jasna usmeritev za naprej, ki jo bo treba upoštevati. Vsekakor pa to ni razlog, da bi razmišljal o hujši sankciji zoper ministre."

Vladna ekipa je po zagotovilih predsednika vlade trdna. Cerar od ministrov pričakuje poročila s predstavitvami dozdajšnjih dosežkov, saj je analiza dela ministrov "povsem normalna praksa". Na podlagi te analize pa bo videl, ali je treba "kje kakor koli ukrepati". Do konca meseca nameravajo za vsako ministrstvo oblikovati tudi "zelo jasne prioritete" v letu 2016.

Vladna ekipa je v stalnem stiku z vodstvi policijskih sindikatov
Cerar je ob tej priložnosti komentiral tudi nadaljevanje policijske stavke in vladna pogajalska skupina je po njegovih besedah v stalnem stiku z vodstvi sindikatov. Ponovil je, da je vlada v preteklem letu že v marsičem izkazala podporo policiji, zato meni, da "razlogov za nadaljevanje stavke ni".

Vizija za prihodnje desetletja
Tokratni vladni posvet je sicer prvenstveno namenjen razpravi o viziji Slovenije za prihodnja desetletja. Slovenija je imela po premierjevih besedah do zdaj že veliko strategij, a se številne niso izvajale ali pa so bile med seboj neusklajene. Zato je nujno, da vlada pripravi krovno strategijo, ki bo zajela ključne vidike prihodnjega razvoja. Pripraviti jo nameravajo do konca leta, pri tem pa želijo najprej prisluhniti državljankam in državljanom.

Osnutek vizije, ki nosi naslov Slovenija, družba aktivnih državljanov, temelji na višji kakovosti življenja, inovativni družbi, povečanju zaupanja in transformativnem učenju. Novembra lani se je na tridnevni delavnici z naslovom Prihodnost ni daleč. Slovenija 2050 sešla skupina 50 državljanov, predstavnikov slovenske družbe. Njihova naloga je bila oblikovati izhodišča za pripravo osnutka Vizije Slovenije 2050, so sporočili iz vlade oziroma službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Osnutek vizije, s katerim so se danes seznanili ministri, je rezultat te delavnice, razgovorov s posamezniki in analitičnega dela procesa.

Kot so zapisali na ministrstvu, se bo po današnji predstavitvi osnutka nadaljeval vsevključujoči proces. Po različnih slovenskih krajih bodo organizirali predstavitve, namenjene vsem zainteresiranim deležnikom in državljanom, na tej podlagi pa bo država dobila orodje za določanje ključnih razvojnih prioritet.

Vlada razpravlja v vizijah do leta 2050