Premier Miro Cerar bo poročila o delu ministrov prebral in ocenil do konca meseca. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar bo poročila o delu ministrov prebral in ocenil do konca meseca. Foto: BoBo
Ministri morajo poslati poročila o delu

Osnovni merili za oceno bosta normativni program vlade in koalicijska pogodba. Če bo predsednik vlade Miro Cerar ugotovil, da na določenih področjih ni bilo storjeno dovolj ali da so bile storjene prevelike napake, je vedno možnost rekonstrukcije vlade, je dejal napovedal decembra lani in poudaril, da je ta presoja njegova odgovornost.

Na vladi prav tako redno pripravljajo pregled uresničevanja normativnega programa dela, ki pa je bolj birokratski. Do ponedeljka, prvotni rok je bil minuli petek, morajo ministri predstaviti svoje delo, nanizati rezultate in opisati dosežke. Oblika poročila ni predpisana oziroma vnaprej dogovorjena, zato je pričakovati različne oblike ministrskih poročil, so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Po njihovih napovedih bo premier dosežke ministrstev primerjal z normativnim programom dela vlade in s koalicijsko pogodbo, ki sta glavni okvir, pa tudi z drugimi med letom sprejetimi usmeritvami in cilji na posameznih področjih.

Posvet vlade ni predviden
Ali bodo v zvezi z dosežki pripravili tudi posvet vlade, še ni jasno, lahko pa bo premier s posameznimi ministri opravil tudi individualne pogovore, če bo presodil, da je to potrebno. Ob lanski napovedi vrednotenja dela ministrov dejal Cerar je kritik in napadov na vlado veliko, kar je nenavadno, saj vsi kazalniki na področju gospodarstva in sociale po njegovem prepričanju kažejo bistven napredek.

"To, da nas župani, gospodarstvo, sindikati in druge skupine nenadoma tako kritizirajo, je marsikje pretirano," je dejal Cerar, a obenem priznal, da je še veliko za postoriti. Vlada pa po njegovih besedah zelo intenzivno dela in se sam nima časa ukvarjati z vsemi kritikami, sploh ne tistimi, ki so neutemeljene.

Številni pozivi k odstopu ministrov
Poziva k odstopu ali razrešitvi je bilo v tem mandatu sicer deležnih že več ministrov. Med drugim so občinski predstavniki k odstopu pozvali ministra za finance Dušana Mramorja, zdravniške organizacije k odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, Cerarja so pozvali tudi k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar.

Po neuradnih informacijah naj bi bila zaradi težav pri pogajanjih s policisti v zadnjih tednih sporna tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je septembra uspešno prestala interpelacijo. Poslanci NSi-ja in SDS-a pa so pred dnevi vložili interpelacijo zoper zunanjega ministra Karla Erjavca zaradi po njihovem mnenju zgrešenega vodenja zunanje politike.

Ministri morajo poslati poročila o delu