Fabijanu je na četrtkovem glasovanju zmanjkal en glas. Foto: BoBo
Fabijanu je na četrtkovem glasovanju zmanjkal en glas. Foto: BoBo

Državni zbor v četrtek ni potrdil imenovanja dosedanjega viceguvernerja Banke Slovenije Janeza Fabijana za nov mandat. Fabijan je namreč na tajnem glasovanju prejel 45 glasov, potreboval pa bi jih 46. Proti je glasovalo 33 poslancev.

Cerar je spomnil, da so Fabijanu javno odrekli podporo v SD-ju, v SMC-ju pa so pred glasovanjem napovedali, da bodo kandidata podprli. Ker pa je bilo glasovanje tajno, so ugibanja glede opredelitve drugih strank le domneve, pravi Cerar. Kot špekulacije je označil tudi ugibanja, da Fabijana niso podrli prav nekateri poslanci SMC-ja.

Cerar poslancem SMC-ja zaupa
"Vse je mogoče, a jaz zaupam našim poslancem in menim, da so zavezo izpolnili," je dejal Cerar. Po njegovem mnenju je pomembneje, da predsednik države Borut Pahor zdaj temeljito razmisli, kako bo pristopil k predlogu za viceguvernerja v naslednjem poskusu, da bodo zagotovila za pravega kandidata tudi vzdržala v DZ-ju. Cerarju se zdi popolnoma normalno, da so med koalicijskimi strankami razhajanja, problematično pa se mu zdi, če nekdo predsedniku države da zavezo, ki je potem ne izpolni.

Vendar pa opozarja, da je treba strokovnjake in funkcionarje presojati glede na njihove osebne strokovne sposobnosti in dosedanje delo. "Ni dobro kar vseh metati v isti koš, kot tudi ni prav metati v isti koš vseh gospodarstvenikov, bančnikov ali politikov," je poudaril predsednik vlade in predsednik največje stranke Cerar.

Magična moč tajnega glasovanja
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je pojasnil, da so mu člani poslanske skupine pred glasovanjem o Fabijanu zagotovili, da bodo kandidata podprli. Ocenjuje, da so to tudi storili. Na vprašanje, kam so "izginili glasovi", ki bi zagotovili imenovanje Fabijana, je Jurša odgovoril: "To pa je magična moč tajnega glasovanja. Kam so izginili, vedo le tisti, ki so glasovali v nasprotju s pričakovanji."

Na vprašanje, ali je to lahko sporočilo politike ključnim ljudem v bankah, pa je odgovoril s pojasnilom, da je treba pretehtati, kdo in kdaj je imel možnost odločanja. V DeSUS-u so ocenili, da je Fabijan naloge opravljal kakovostno.