Slovenija

Poudarki

  • Plenković: Politika izsiljevanja ne more biti uspešna
  • Erjavec: Razen Hrvatov ni nihče presenečen nad stališčem Slovenije
  • Opozicija pričakuje umirjen dialog s Hrvaško
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 98 glasov Ocenite to novico!
Politični vrh
Politični vrh, kjer so začrtali smer bodočih odnosov s Hrvaško. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Miro Cerar
Cerarja v odnosih s Hrvaško potrpljenje "še ni minilo". Foto: BoBo
       Da bi to dosegli, pa ni prostora za nobeno čezmerno zaostrovanje odnosa s sosedi, ki jih je treba pripraviti do pogovorov.       
 Branko Grims, SDS
       Povsem razumejo, da članica EU-ja, ki ima težave s spoštovanjem mednarodnega prava, težko izpolnjuje pogoje za članstvo v OECD-ju.       
 Karl Erjavec, slovenski zunanji minister
Karl Erjavec
Erjavec je v Talinu, kjer poteka neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU-ja. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Borut Živulović
Slovenija, Hrvaška, arbitraža
Premier Miro Cerar je slovenski politični vrh seznanil z rezultati pogovorov na temo uveljavitve arbitraže ob robu blejskega strateškega foruma. Foto: BoBo
Andrej Plenkovič
Hrvaški premier je pozval Slovenijo, naj ne pošilja signalov na ravni namestnikov rednih predstavnikov o tem, da je zadržana do hrvaškega članstva v OECD-ju. Foto: EPA
VIDEO
Politični vrh enotno za u...
VIDEO
Cerar: Slovenija še napre...

Dodaj v

Cerar: Slovenskim ribičem bomo zagotovili policijsko spremstvo

Politični vrh o prihodnosti odnosov s Hrvaško
7. september 2017 ob 07:54,
zadnji poseg: 7. september 2017 ob 22:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Slovenski politični vrh je enoten, da bo Slovenija arbitražno sodbo o meji s Hrvaško implementirala v roku, to pa pričakuje tudi od Hrvaške, je po srečanju političnega vrha povedal premier Miro Cerar.

Med drugim je napovedal tudi posebno skrb za slovenske ribiče in tudi policijsko zaščito, če bo potrebna. Pojasnil je še, da slovenska policija že vse od razglasitve arbitražne odločitve nadzira "celotno slovensko morje", torej do meje, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Policija tudi izreka ukrepe, sicer predvsem najmilejše v obliki opomina, je povedal premier in poudaril, da Slovenija ne želi spodbujati incidentov.

Ob tem je znova izrazil razočaranje nad pozivom hrvaškega premierja Andreja Plenkovića savudrijskim ribičem, naj lovijo, kot da se ni nič zgodilo, torej do sredinske črte. "To ni prava pot h krepitvi zaupanja," je dejal Cerar in hkrati poudaril, da ga "potrpljenje še ni minilo".

Poudaril je še, da je Slovenija še naprej odprta za dialog s Hrvaško in tudi za napovedano srečanje s hrvaškim kolegom Plenkovićem "v nekaj tednih" v Zagrebu. A na tem srečanju bo morala biti osrednja tema pogovorov implementacija arbitražne odločitve, je poudaril Cerar in pojasnil, da tehnične priprave na to srečanje potekajo.

Lahko bi se sicer pogovarjali še o kaki drugi zadevi, a treba bi bilo reševati glavno vprašanje v tem trenutku, uresničevanje arbitražne odločitve, za kar je navsezadnje časa le šest mesecev, torej do 29. decembra, je še poudaril Cerar.

Cerar je ob tem napovedal še dodatno intenziviranje aktivnosti za pridobivanje mednarodne podpore, če bo Hrvaška še naprej odklanjala dialog o izvajanju arbitražne odločitve.

Dodal je, da bo Slovenija sama implementirala razsodbo, če Hrvaška pri tem ne bo sodelovala. Potrebovali pa bi jo predvsem pri določanju kopenske meje na terenu, medtem ko je meja na morju jasno določena, je pojasnil premier in ponovil pripravljenost na dialog.

"Ne predstavljam si in ne želim tega, da bi katera koli od dveh prijateljskih držav bila ali ostala kršilka mednarodnega prava, kršilka evropskega prava, do česar bi prišlo, če ne bi izpolnili zavez iz arbitražnega sporazuma," je še dejal.

Predstavnik ribičev Zlatko Novogradec napovedi premierja še ni želel komentirati, saj želi najprej slišati, kaj ima v mislih z zagotavljanjem policijskega spremstva, je poročal Radio Slovenija. Ribolovne tehnike pri ribičih so namreč različne, eni postavijo mreže zvečer in se po ulov vrnejo naslednje jutro. Zato, pravi Novogradec, ni jasno, kako bi imeli spremstvo. Koprska ribiča Matjaž Radin in Kristjan Jež pa sta sporočila, da ne pričakujejo, da jih bo policija fizično varovala s svojim gumenjakom. Zanima jih predvsem, ali jim bo država povrnila škodo, če jim bodo v drugi polovici zaliva, ki si ga lastijo Hrvati, denimo strgali mreže ali pa bo hrvaško policijsko plovilo trčilo v njihovo. Srečanje predstavnikov vlade in ribičev naj bi bilo prihodnji teden.


Čezmejcem pomoč z zakonom

Tudi sicer slovenska vlada pripravlja poseben interventni zakon, s katerim bo zagotovila ustrezen status in pravice vseh ljudi, ki živijo na obmejnem območju in katerih položaj bi se brez tega zakona lahko poslabšal. Vlada želi tem ljudem zagotoviti normalno življenje še naprej in ohranitev sedanjih pravic, je pojasnil Cerar, v podrobnosti predvidenih rešitev pa ni šel. Vlada naj bi ta zakonski predlog sprejela še ta mesec in ga poslala v državni zbor.

Prav tako bo geodetska uprava septembra izrisala potek meje v ustreznem merilu. "Prav je, da se zdaj ta nova meja izriše, da bomo točno vedeli, kje zdaj meja po arbitražni odločbi poteka," je povedal Cerar.

Po njegovih besedah trenutno kaže, da bo DZ moral obravnavati še vsaj osem drugih zakonov, vlada pa okoli 40 podzakonskih aktov. Nekatere akte pa bo treba spremeniti tudi na ravni občin, je še povedal Cerar in napovedal nadaljnje medresorsko usklajevanje, kako bo potekalo uresničevanje arbitražne odločbe.

Načelna podpora
Cerar je na novinarski konferenci še pojasnil, da je na političnem vrhu dobil načelno podporo za vse predvidene ukrepe vlade. Še naprej napoveduje tesno sodelovanje z državnim zborom, pri čemer pričakuje, da bo odbor za zunanjo politiko kmalu nadaljeval razpravo o arbitražni odločitvi, ki jo je prekinil na dan njene razglasitve, ko se je seznanjal z njeno vsebino.

Cerarjevemu vabilu na današnji politični vrh so se odzvali predsednik republike Borut Pahor s svojim svetovalcem Ernestom Petričem, predsednik DZ-ja Milan Brglez in predsednik DS-ja Mitja Brvar. Stranko SD je zastopal Matjaž Han, Desus Franc Jurša, največjo opozicijsko SDS Anže Logar in Branko Grims, Levico Matej T. Vatovec, NSi pa Matej Tonin. Prišla sta tudi Alenka Bratušek in Roberto Battelli.

Odločitev o OECD-ju še ni sprejeta
V povezavi s sredno novico glede blokade hrvaškega članstva v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OECD) pa je Cerar poudaril, da ta odločitev ni bila sprejeta. Slovenija je le opozorila, da je eden izmed pogojev za članstvo spoštovanje vladavine prava in torej tudi mednarodnega prava ter odločitev mednarodnih sodišč, opozorilo pa je bilo namenjeno vsem, ne le Hrvaški, je pojasnil slovenski premier.

Erjavec: Presenečena je samo Hrvaška
Zunanji minister Karl Erjavec je pojasnil, da se je ob robu zasedanja v Talinu z nekaterimi zunanjimi ministri pogovarjal o odnosih s Hrvaško in da tako rekoč vsi podpirajo spoštovanje mednarodnega prava in odločb sodišč. Pri tem so po Erjavčevih besedah ministri zaskrbljeni, ker je to slab signal za regijo Zahodnega Balkana, kjer so meje med nekdanjimi republikami Jugoslavije še vedno neurejene.

Na vprašanje, ali so v EU-ju presenečeni nad opozorilom Slovenije, da ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD-ju, je minister odgovoril, da razen hrvaške zunanje ministrice in Hrvatov nihče ni bil presenečen.

Vsi so pričakovali, da bo Slovenija - glede na to, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava - sprejela odločitve, ki bodo neugodne za Hrvaško, je povedal minister. "Razumejo, da članica EU-ja, ki ima težave s spoštovanjem mednarodnega prava, težko izpolnjuje pogoje za članstvo v OECD-ju," je še poudaril.

S hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić sta po Erjavčevih besedah skupaj potovala v Talin z redno letalsko povezavo in sta se pozdravila, o dvostranskih odnosih pa se nista pogovarjala. Erjavec še meni, da če Hrvaška ne bo spremenila stališča, tudi srečanje premierjev ne bo imelo nobenega smisla. Predsednik Borut Pahor na drugi strani zagovarja nadaljevanje dialoga, tudi če ta ne bo dal hitro rezultatov.

Opozicija za umirjen dialog
V opoziciji so po srečanju političnega vrha o arbitraži izpostavili zlasti pričakovanje, da bo vlada vzpostavila in vodila umirjen dialog s Hrvaško ter si prizadevala za iskanje mednarodnih zaveznikov pri uresničevanju arbitražne odločbe. Poslanec SDS-a Branko Grims je izpostavil, da je arbitražni sporazum zelo slab in zato enostranska uveljavitev ni v slovenskem interesu, dejansko in pravno pa sploh ni mogoča. Po njegovih besedah so se dogovorili, da je treba vzpostavljati razmere, v katerih bo mogoče obojestranska hkratna implementacija arbitražnega sporazuma, in sicer ob tem, da se z dogovarjanjem rešijo še nekatera za Slovenijo izjemno pomembna odprta vprašanja. "Da bi to dosegli, pa ni prostora za nobeno čezmerno zaostrovanje odnosa s sosedi, ki jih je treba pripraviti do pogovorov," je poudaril Grims in dodal, da si mora Slovenija ob tem prizadevati za iskanje mednarodnih zaveznikov.

Tako mora biti po njegovem prepričanju tudi vsaka izjava usmerjena v iskanje in spodbujanje prijateljev v mednarodni javnosti, "ne pa v pridobivanje poceni političnih predvolilnih točk". Taka je bila po njegovem mnenju od vlade v preteklih dneh "prenekatera ne ravno pretirano premišljena izjava".

Da se pride do pogovora s sosedi, je namreč po njegovih besedah potrebna diplomacija, "ne more se govoriti o novih blokadah".

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je dejala, da mora vlada nadaljevati dialog s Hrvaško glede implementacije odločbe. A tudi od naše vlade po besedah Novakove pričakujejo, da bo enotna in odločna ter javno zavzela stališče, da je treba spoštovati mednarodno pravo, obenem pa bo naredila vse za to, da bo dobro informirala tudi druge partnerje v Evropi oz. pridobila zaveznike. V NSi-ju še želijo, da bo vlada zaščitila državljane, ki jih arbitražna odločba zadeva, posebej ribiče.

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek je pričakovala, da bodo na današnjem sestanku slišali napoved jasnih in koalicijsko usklajenih nadaljnjih korakov vlade, a žal po njenih navedbah niso izvedeli nič novega. S sestankom zato ni zadovoljna, je navedla v sporočilu za javnost.

Udeleženci srečanja so se strinjali, da mora biti arbitražni sporazum uveljavljen. Vendar je po navedbah Bratuškove večina nasprotovala načinu delovanja zunanjega ministra Erjavca, ki da po njihovem mnenju s svojimi izjavami in ravnanjem dela škodo državi in procesu uveljavitve arbitraže. Čudili so se, tako Bratuškova, tudi neusklajenosti vlade.

Od vlade tako pričakujejo, da bo s Hrvaško nadaljevala umirjen dialog. "Vlada je odgovorna, da v roku pripravi tudi vse akte, ki so potrebni za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča," je še dodala Bratuškova.

Predstavnik Levice Matej T. Vatovec je menil, da današnji politični vrh ni prinesel ničesar novega, "kar potrjuje naše stališče, da je t. i. politična enotnost predvsem predstava za javnost". Predlagal je, da se "stvar premakne iz zaprtih soban na javne seje" in pozval, naj vlada pride v DZ s konkretnimi predlogi in tako išče najboljše rešitve.

Plenković proti "politiki izsiljevanja"
Hrvaški premier Plenković je na seji hrvaške vlade, potem ko je Slovenija naznanila, da ne bo podprla hrvaškega članstva v OECD-ju, pozval Slovenijo, naj opusti politiko izsiljevanja.

Plenković je še dodal, naj Slovenija ne pošilja signalov na ravni namestnikov rednih predstavnikov o tem, da je zadržana do hrvaškega članstva v OECD-ju. "Takšne poteze niso predpostavka za reševanje odprtih vprašanj in ustvarjanje dobrih odnosov," je dejal ob začetku seje hrvaške vlade.

Hrvaški Jutarnji list pa je v svojem komentarju zapisal, da Evropska unija nima instrumentov, da bi Hrvaško prisilila v spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča, vendar bo težko prepričala Slovenijo, da ne bo blokirala vstopa Hrvaške v schengensko območje.

Med drugim poudarja, da je vstop Hrvaške v schengensko območje v interesu Slovenije, ker se bo zunanja meja EU-ja iz Slovenije prestavila na Hrvaško, kar bo razbremenilo Slovenijo.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
abi normal
# 07.09.2017 ob 08:09
A se lahko nekaj dogovorimo?
Pejmo drugo leto kam drugam na morje, tko, za spremembo. Sej ne bo kaj dost dražje.
cicarito
# 07.09.2017 ob 08:15
Samo 1 leto da jih damo na ignor da se začnejo zavedat kolk jim Slovenci pomenimo za njihov turizem ...ampak kje boš Sllovencu dopovedal da se naj odreče Hrvaškemu morju . Žal .
SamoRes
# 07.09.2017 ob 08:17
Predsednik Borut Pahor na drugi strani zagovarja nadaljevanje dialoga, tudi če ta ne bo dal hitro rezultatov.

Izvolili boste človeka, ki mu ni jasno, da če nekdo nečesa ne priznava, se ni o tem možno dogovarjati. Hrvati nikoli ne bodo popustili v kolikor se jih to ne prisili. To pa naj stori EU, sicer ne vem kaj delamo v neki skupnosti, ki ne zmore sankcionirati tistih, ki se ne držijo pravil.
abi normal
# 07.09.2017 ob 08:16
Če sem malce hudomušen. Karl je kot ga pač poznamo. Ampak tokrat imajo pa hrvatje malce smole da je prav on zunanji minister. Čas je da jih nekdo, snobe zagrebške, tko mal, po "kmečko" prizemlji.
GoodFella
# 07.09.2017 ob 08:10
Upam, da so ti prostori, kjer vladniki razpravljajo o teh zadevah ustrezno protiprisluškovalno zaščiteni. Da se ne pogovarjajo o teh pomembnih rečeh pri odprtem oknu...
kapljač
# 07.09.2017 ob 08:29
V Zagreb ne hodit!
Ko je Trump twitnil , da bo Mehika plačala zid, ki ga Amerika hoče gradit, je Mehiški predsednik dogovorjeno srečanje z Trumpom, tudi anuliral.

Glede na Plenkovičeve izjave, in spodbujanju incidentov na morju , je Hrvaška politika dosegla, da v bližnji prihodnosti ne bi smelo priti do nobenega srečanja obeh predsednikov niti ministrov.
Deep_G
# 07.09.2017 ob 08:31
A se lahko nekaj dogovorimo?
Pejmo drugo leto kam drugam na morje, tko, za spremembo. Sej ne bo kaj dost dražje.


Js grem vsako leto v "kam drugam". Grčija je super alternativa. Imajo evre, tako da ni potrebno celega živalskega vrta kun s sabo jemati. Potem imajo bolj stabilno vreme, kar pomeni zagarantirano več sonca. Predvsem v severnih delih Grčije (Krf, Lefkas, Halkidiki), pa tudi drugod znajo domačini po večini tudi srbsko, tako da tudi za tiste old school Slovence ne bo težav.
abi normal
# 07.09.2017 ob 08:32
No, je pa res. Če hodi Grims na hrvaški otok Vis dopustovat pol je moj poziv zgoraj res čist brez veze.
apollo11
# 07.09.2017 ob 08:25
Pritisk na drugo državo se dela tajno in po posebnih kanalih, ne pa da vse javno razglašamo po domačih časopisih in se javno hvalimo. Hrvatom vse na krožnik serviramo, da se lahko pripravijo.
In kot sem že napisal, iz tega profitira samo nesposobni Erjavec. Sekal bo doma po Hrvatih, folk mu bo ploskal. Kot zunanji minister pa nima enega zaveznika v svetu.

In nehajte se že slepiti, da bo nekdo drug ( npr EU ) uredila in ščitila naše interese. Nikoli in nikdar, ni to delo EU. Sami si bomo morali to izboriti.
pullach
# 07.09.2017 ob 09:29
Ta Plenkovič je zadrogeran. Gledam hrvaške portale, sodeč po komentarjih, so Hrvatarji trdno prepričani, da mi njih ropamo njihovega ozemlja. Neverjetno. Res neverjeno. Da imajo v bistvu oni neurejene meje z vsemi sosedi, to ni nič čudnega. Ker samo oni imajo prav, cel svet pa narobe.
peglezn
# 07.09.2017 ob 17:53
Plenkoviču ni prav nobeden dolžan nič odgovarjat. Ima tam odločbo mednarodnega sodišča, kaj je tu za parlamentirat?
stotrideset
# 07.09.2017 ob 18:14
dragi slo politiki: ignorirajte hrv politike in to je to. Nikakršnih srečanj, pozdravov in poljubov z objemi. Saj jih vendar ne potrebujemo!
Qrc pa tak južnjak - plenkovič, ki je navaden seronja in pokvarjen do obisti, pa pozablja, da je arbitraža bila POGOJ ZA VSTOP HR V EU!
Wasabi
# 07.09.2017 ob 12:00
RTVSLO, jaz vas pa sploh ne razumem, da enega Rupla vabite v Odmeve. Probleme zaradi nerešene meje imamo ravno zaradi njega. Tip je bil namreč prvi zunanji minister pod kraticami LDS, potem je bil še 1x zunanji minister, v Janševi vladi je bil posebni odposlanec za zunanje zadeve. In poglejmo kaj je ostalo. Težek okostnjak v omari. In zdaj naj bi on bil kredibilen, da pametuje po televiziji. Striček je za v penzijo, izkazal se je, da je nesposoben rešiti problem s Hrvati zato je njegovo mnenje pomembno ravno toliko, kot mnenje nas komentatorjev tu gor. Oz. še manj, ker on je bil v funkciji, da reši probleme, in jih ni. Mi nismo bili v funkciji, tako da nam ne morete očitati, da smo tako nesposobni kot Rupel:D
garmond
# 07.09.2017 ob 19:09
Vidi ti Grimsa, on bi se s Hrvati še pogovarjal in dogovarjal o meji med Slovenijo in Hrvaško.
O tem se nimamo več kaj pogovarjati in dogovarjati. Meja je dokončno določena z arbitražnim sporazumom.
Sicer pa me takšen odziv ne preseneča.
Emmure
# 07.09.2017 ob 17:57
Plehković poziva ribiče naj sem jim jebe za arbitražo in naj lovijo ribe kakor doslej,zdaj pa je presenecen.ta misli da je boga za jajce prijel.sej ni čudno.da nobe nima rad Hrvatov,ce jih ima polovica v parlametu in druga polovica državljanov nek sindrom,ki je obenem komplek manjvrednosti in večvrednosti.kaotična država.
frozen pingvin 2
# 07.09.2017 ob 13:51
Spoštovanje sodišč je temelj vsake pravne države in družbe. Da moraš to zahtevat, je že smešno. Da moraš pa neko EU državo prizemljit z blokado je pa precej žalostno. Sej bi razumel Sudan, S Koreja, Nikaragva, itd. Ampak EU država, to pa ne razumem.
Janezski
# 07.09.2017 ob 09:28
Če pa sedaj naši "veljaki" ne bodo vztrajali, potem pa res nižje ne moremo past.

Tole "hrkanje" južnih sosedov je treba enkrat za vselej končat.
Valerija
# 07.09.2017 ob 09:00
spoštovani sokomentatorji,

ker površno spremljam dogajanje okoli te slovenske poteze, me zanima:
ali to, da Slovenija ne podpira hrvaškega članstva v OECD, lahko dejansko prepreči Hrvaški vstop?

ker če ga ne, gre res za navadno predvolilno neumnost.
nemoremsespomnit
# 07.09.2017 ob 12:38
Tako, na prvo žogo, bi človek celo pomislil: pa kaj se Hrvati tako "palijo" na teh par km2 morja, ki ga imajo v izobilju? Nepomembno je strateško, prav tako pa oboji ribiči vse ribe v piranskem zalivu poznajo po imenih, tako malo jih je, torej tudi ekonomskega vzvoda ravno ni.

Potrebno je stvari pogledat z drugega zornega kota. Vsak hrvaški politik ima svojo funkcijo rad in jo obožuje vsaj tako, kot slovenski. Tukaj smo enaki. Razvlačenje svojega mandata na še kakšnega, celo tri, štiri, pomeni predvsem ugodnost za lahkotno življenje, nobene resne odgovornosti in zraven še potešitev ega. Pa si postavimo vprašanje: kaj se zgodi s hrvaškimi politiki/vlado, ki se zazre v čevlje in skesano implementira arbitražni sporazum? Točno, politično so mrtvi. Pa to želijo? Namig: vsaj tako kot naši. Verjamem, da se Plenkoviću in kompaniji sladko žvižga za "lavor" morske vode. Ampak, spustit skozi prste tako elegantno in idealno priložnost za "nečloveško borbo za lepo njihovo" in s tem dvigovanje rejtingov ne bodo spustili iz rok niti za živo glavo.

Nekako jim tega niti zamerit ne morem. Vsaj ne tako, kot naši diplomaciji. Kot da smo v hipu pozabili, da so sosedje pristop k arbitraži podpisali s cmokom v grlu in nam ni bilo jasno (ne vem kako ne), da bodo iskali dlako v jajcu, da zadevo vsaj poskusijo minirat. In mi smo se obnašali kot največji diletanti in se ujeli v zanko.

Dozdeva se mi, da jih lahko strezni samo Evropa. In to tako, da jih malce "za ušesa" vlačijo po Bruslju. Vprašanje pa je, koliko je Evropi to v interesu. Bojim se, da ne ravno.
fritaja
# 07.09.2017 ob 08:55
blue_house
# 07.09.2017 ob 08:16
abi normal
A se lahko dogovorimo, da se o obmejnih vprasanjih dogovorijo prebivalci, ki tam zivijo, ne pa folk iz Ljubljane, Zagreba, Bruslja in New York?


Če bi o meji odločali prebivalci, ki tam živijo, bi bil problem meje na morju hitro rešen. Vsi bi bili za to, da sta Savudrija in Piran v Italiji ... ;)
kreden2
# 07.09.2017 ob 20:53
Erjavec postaja eden od bolj pokvarjenih politikov v Sloveniji . Drugače pa Karel, kaj ko bi sam zavihal rokave in šel z lastnimi rokami koga branit, ne zdaj policiste porivat v sr.nje. Policisti sigurno ne bodo šli po tvojem naročilu kogar koli branit, ampak bodo ravnali po zakonu. Policija ni tvoj resor, a se ti je popolnoma zrolalo?
Sicer pa vsi vemo čigavo maslo je, da je treba sedaj kao na silo branit ribiče. Kar poskušaj se pojavit v Piranu, Izoli ali Kopru ribičem pred očmi. Vrejami da boš z nago ritjo letel nazaj v Ljubljano. Pa tudi v Ljubljani se boš moral pred pravimi Ljubljančani skrivat na Prešernovi.
Tako al tako si priseljenec, ki samo sranje povsod dela.
SPB54
# 07.09.2017 ob 19:12
Jaz točno 10 let ne hodim več na Hrvaško. Slab servis, arogantno obnašanje, nerazumne visoke cene, ...... Hodim raje drugam.
pullach
# 07.09.2017 ob 13:52
Samo za dva primera sta evropi poznana, da nekdo ne priznava sodišča: Milošević pa Hrvaška.
SamoRes
# 07.09.2017 ob 10:31
Da boste vedeli kako stojijo stvari v slovenskem političnem prostoru glede odnosov s Hrvati. SDS in HDZ sta takorekoč pobrateni.


»Rokovati se na vrhu Kninske trdnjave z generalom Gotovino in drugimi heroji te velike vojaške operacije je vsekakor bolj domoljubno, kot sredi evropsko-ruskega spora stati pred Rusko kapelico na Vršiču z rusko delegacijo.«
Franc Breznik, poslanec SDS
blue_house
# 07.09.2017 ob 09:22
Anomalija

Ne bo mogoce, ker so italijanski 'domoljubi' Trst ze nacionalno 'ocistili'. Stoletja so tam ziveli ljudje, ki so govorili italijansko, slovensko, hrvasko, nemsko, imeli so judovsko skupnost, pa so nacionalisti v nekaj letih to unicili. Nacionalizem je najbolj destruktivna ideologija v zgodovini clovestva.
ivod
# 07.09.2017 ob 16:11
rej je, kar pravi :
Plenković: Politika izsiljevanja ne more biti uspešna ...

končno mu je potegnilo :))
smajček
# 07.09.2017 ob 12:34
Plenković: Politika izsiljevanja ne more biti uspešna

To je izjava za BOB LETA.. že zato, ker je iz ust Plenkovića.. :D
donkey
# 07.09.2017 ob 12:29
Plenković: Politika izsiljevanja ne more biti uspešna

Poglejte se v ogledalo ...
Emmure
# 07.09.2017 ob 18:52
no pa saj ni problem prodaja orožja,problem je denar na osebnih računih Janše in ostalih.Prodajali so lastnino rep.SLO,denar pa v žep.Banda,
vranek
# 07.09.2017 ob 15:42
In Ponos. Sprejeli smo zakon, prijavili bomo v nekaj dneh OZN nove koordinate na morju, v skladu z odlocbo sodišča bomo obvestili avio in ladijske firme, in implementirali novo doloceno mejo na morju. Obvescamo mednarodno skupnost, 3 .mesec tece in ker nasim ljudem nastaja gospodarska škoda, je nasa dolznost, da cimprej uveljavimo odlocbo sodišča. Ne rabimo vasega sodelovanja, bi pa bilo ceneje in varneje brez tega,. Vasim blodnjam tokrat ne mislimo streci.
OMNIC
# 07.09.2017 ob 12:29
G.Plenković, kaj ko bi razmislili, kdo pravzaprav izsiljuje? Čigava je politika izsiljevanja na prostorih bivše Juge?
Aja, Kroacija je povsem nedolžna, kot trimesečno dete.
abcabc
# 07.09.2017 ob 10:43
Če ne bo v Zagrebu govora o uresničevanju arbitražne sodbe, naj odpove srečanje. Žogica je na hrvaški strani.
blue_house
# 07.09.2017 ob 08:16
abi normal

A se lahko dogovorimo, da se o obmejnih vprasanjih dogovorijo prebivalci, ki tam zivijo, ne pa folk iz Ljubljane, Zagreba, Bruslja in New York?

Zanimivo je, da se ob meji hrvatje in slovenci popolnoma razumejo, sovrastvo pa podpihuje folk, ki od meje zivi nekaj sto kilonetrov in bo za njih obmejno vprasanje cez en mesec popolnoma nepomembno, medtem ko bo folk tam zivel celo zivljenje
sonchek
# 08.09.2017 ob 01:40
Erjavec se je končno vrnil z dopusta na Hrvaškem (glede na okoliščine se mi osebno zdi to nedopustno) in se sedaj ponovno širokousti. Sam pozdravljam odločno držo, a Erjavec pač nima takta in vedno znova dela škodo. Tako kot je smešen poziv Grimsa in SDS-a k mirnemu dialogu; komurkoli bi lahko verjel ob takem pozivu, ne pa najbolj rušilni stranki v našem parlamentu. Prav na vsakem koraku podtikajo polena
bob
# 07.09.2017 ob 21:34
Cerar: Slovenskim ribičem bomo zagotovili policijsko spremstvo

Ja pa našo letalonosilko bomo poslali v Piranski zaliv, spremljali jih bodo najnovejši rušilci in pod vodo bodo za zaščito konvoja še delovale vse naše jedrske podmornice, v zraku bodo patrolirali moderni lovci 5 generacije F 22 in iz vesolja bodo opazovali naši najmodernejši vohunski sateliti, če bodo hrvati delali kakšne premike, da bi ogrožali naše ribiške ladje.
sab
# 07.09.2017 ob 19:03
Nihče se ne vpraša kako so Hrvati prišli do prisluhov in ali je to kaznivo, V bistvu so prisluškovali evropskim institucijam. Kako da pravnik Cerar ne potegne nobene poteze.
patriot ena
# 07.09.2017 ob 18:42
emmure,če si rezal in švasal kontejnerje za orožje,potem si tudi ti v tem sodeloval in vzel kakšno provizijo...ha,ha
mali_piscek
# 07.09.2017 ob 15:39
To ni ne izsiljevane, ne oviranje.

Hrvaška pač ne spoštuje prava in zato ne sodi v OECD in Schengensko območje.
kislec
# 07.09.2017 ob 14:07
PS "sovrastvo pa podpihuje folk, ki od meje zivi nekaj sto kilonetrov"

Blue, ker noben folk v Slo ni " nekaj sto kilonetrov" od meje s hrčki (ker je Slo premajhna), domnevam, da sovraštvo pripisuješ hrčkom...
kislec
# 07.09.2017 ob 14:02
" Zanimivo je, da se ob meji hrvatje in slovenci popolnoma razumejo, sovrastvo pa podpihuje folk, ki od meje zivi nekaj sto kilonetrov in bo za njih obmejno vprasanje cez en mesec popolnoma nepomembno, medtem ko bo folk tam zivel celo zivljenje"

Blue, imaš prav glede tistih ob Muri in Sotli, ampak našuntani CRO-istrski ribiči ne dajejo ravno vtisa razumevajočega sodelovanja...
frozen pingvin 2
# 07.09.2017 ob 13:56
Hrvaško blokirat dokler ne bo v celoti uresničila sporazuma. V EU smo jih očitno prehitro spustili. Ker v EU je prostor le za države, ki spoštujejo pravo, sodišča, pogodbe, itd. Bi pa lahko to že prej vedeli, da se hrčki ne držijo dogovorov.
Sony girl
# 07.09.2017 ob 13:52
Hrvati o politiki izsiljevanja, hahahahaha. Pa to je za crknt.
SamoRes
# 07.09.2017 ob 13:37
Janša pa udriha po Erjavcu, Hrvatom pa niti ne pisne.
Že ve zakaj je takrat počepnil pred Sanaderjem in skoraj spor prenesel na mednarodno sodišče v Haagu brez načela pravičnosti.
Hrvati imajo vse zapisano o letu 1991.
iztok zaloznik
# 07.09.2017 ob 13:33
Tudi politika "glumljenja glive" in tiščanja peska v glavo ne more biti.
Sicer je pa tudi njihova politika izsiljevanje.
Re
# 07.09.2017 ob 12:29
Dokler bodo na Hrvaškem na oblasti ustaši, ne gre pričakovati nikakršnega napredka. Treba je enostavno počakat, da se sami zmenijo in ugotovijo kaj je realnost in kaj "mokre sanje" ustašev.
Wasabi
# 07.09.2017 ob 12:14
Predsednik Borut Pahor na drugi strani zagovarja nadaljevanje dialoga, tudi če ta ne bo dal hitro rezultatov.

Pahor bo vas še 100tič nategnil na suho. Najprej vam je prodal arbitražo kot njegovo zmago, zdaj, ko ni udejanjena, vam bo prodal dialog kot edino pametno pot, le kaj vam bo prodal naslednje? Sardele v konzervi? Dajmo se Slovenci zamisliti, tudi Pahor je del problema, tip je 26 let pri koritu, meja s Hrvaško ni rešena tudi zaradi njega, on pa se še kar prodaja za odrešitelja, ob tem je pa celo delovno dobo prisesan na državni proračun (samo zamislite si, koliko denarja za prazen nič je že požrl).
božo1
# 07.09.2017 ob 08:28
V tako imenovanem dialogu, je potrebno hrvaški politiki omogočiti, da na "dvostranski" način sprejme odločitev o meji v določenem času 6. mesecev.
V tem dvostranskem paketu bi bilo pametno popraviti črto, tam kjer je na kopnem neživljenjska, glavni del kar pa se tiče morja pa bi vendarle lahko bili Hrvatje vsaj malo pragmatični.
sagoza
# 07.09.2017 ob 22:09
vsem ribičem v slovenskem morju je potrebno prepovedati loviti ribe za obdobje 50 let da si morske živlali opomorejo! to kar počnejo ribiči je prekomerno izkoriščanje, morje postaja puščava v katerem še komaj da vidiš kaj živevega. tako kot so kmetje z pesticidi uničili zemljo (še dobro da se jim ne da kaj dosti delati) ribiči uničujejo življenje v morju, politiki pa bodo kot kreteni ukrepali šele ko bo prepozno.
Zdenko22
# 07.09.2017 ob 21:42
Objektivno, rešitev je popolnoma sprejemljiva za Hrvaško ki je izgubila 4,75 km2 morja kaj pomeni 0,015% teritorijalnog morja. Dobila pa veliko več na kopnu neg kaj joj resno pripada. Da ni bilo "načela pravičnosti" bilo bi ravno obratno. Če bi bil Slovenec, zameno kopna skup z družinami za skoraj nepomebno morje držal bi za izdajo a ne za zmago. Kot Hrvat menim da je nepriznavanje arbitraže brez obzira na izsiljevanje Slovenije precej neumno. Problem je kaj je vse šlo predaleč in zdaj politiki na obeh strani nimajo prostora za umik. Prvi ki pove resnicu je politično mrtev.
K_ris
# 07.09.2017 ob 20:31
Slovenskim ribičem bomo zagotovili policijsko spremstvo

Uporabljajte dvojino!

Slovenskima ribičema bomo zagotovili policijsko spremstvo

Imamo namreč dva ribiča in dva čolna, tako da se izide.
Kazalo