Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 76 glasov Ocenite to novico!
Pejčinović Burićeva je bila v pogovoru za hrvaški radio zelo ostra do slovenskega kolega. Foto: EPA
Erjavec je dejal, da sestanek s hrvaško kolegico ob robu foruma ne bi imel smisla, saj nima nobenih pooblastil, da bi spremenila hrvaško stališče do arbitraže. Foto: BSF

Dodaj v

Hrvaška ministrica krca Erjavca, da ni človek dialoga, on "razume njeno stisko"

Razkol na blejskem strateškem forumu
6. september 2017 ob 16:33,
zadnji poseg: 6. september 2017 ob 19:07
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je bila ostra do obnašanja in izjav slovenskega kolega Karla Erjavca glede poskusov reševanja odprtih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo. Kot je dejala, Erjavec "absolutno ni človek dialoga". Erjavec pravi, da ji nič ne zameri in da "razume njeno stisko".

Pejčinović Burićeva je v oddaji hrvaškega radia o delu hrvaške vlade obžalovala, ker Erjavec nastopa "tako agresivno in nesramno", ter dejala, da "gre čez vse meje". Precej bolj ji ustreza premier Miro Cerar, ki da je naklonjen dialogu.

"To je njegov način komuniciranja, ki kaže tudi na določeno zvrst negotovosti. Če bi bili tako prepričani o tem, kar govorijo, ne bi bilo toliko nervoze," je izjavila vodja hrvaške diplomacije dan po udeležbi na blejskem strateškem forumu. Minister Erjavec kolegici odgovarja, da ji njenih besed ne zameri, saj da je "njena stiska" razumljiva glede na to, "da so na Bledu vsi opozarjali Hrvaško, naj se drži črke zakona".

Na blejskem forumu sta se sicer Erjavec in Pejčinović Burićeva srečala samo protokolarno.

Erjavec je v torek dejal, da sestanek s hrvaško kolegico ob robu foruma ne bi imel smisla, saj nima nobenih pooblastil, da bi spremenila hrvaško stališče do arbitraže. Med drugim je ocenil hrvaško zavračanje arbitražne sodbe kot "škandalozno" in kritiziral Hrvaško, češ da ima odprta vprašanja glede meje z vsemi svojimi sosedami, ne le s Slovenijo.

"Tudi Timmermans se ne strinja s Slovenijo"
Pejčinović Burićeva je danes še dejala, da so bili udeleženci foruma na Bledu, s katerimi se je pogovarjala, začudeni, ker je slovenski državni vrh izkoristil konferenco za ozke cilje - da bi obtožil Hrvaško kršitev evropske pravne zakonodaje, ker Zagreb ni priznal junijske odločitve arbitražnega sodišča o meji. Kot je dodala, se podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, s katerim se je pogovarjala v torek na Bledu, ne strinja s trditvami Slovenije, da Hrvaška krši evropsko zakonodajo.

Stališča Evropske komisije, da je treba uveljaviti arbitražno sodbo, je Pejčinović Burićeva ocenila kot politično stališče Bruslja, a dodala, da komisija v sporu nima pristojnosti, kar je "sama tudi priznala". Povedala je, da se Evropska komisija in Hrvaška ne strinjata le glede tega, da je bila slovenska kršitev arbitražnega postopka takšna, da je Hrvaška morala odstopiti od arbitražnega sporazuma.

"Na srečo niso vsi kot Erjavec"
Na vprašanje, ali bi Hrvaška sprejela končno rešitev spora o meji, ki bi sledila arbitražni sodbi, je ponovila, da Hrvaška sodbe ne priznava in da se o tem v Zagrebu niso pogovarjali. Obenem je dejala, da je "kompromitirana sodba" pokazala, da Slovenija v vseh letih pogajanj o meji za približno dve tretjini svojih zahtev ni imela utemeljitev v mednarodnem pravu. "Če je nekaj morda dobro, je to, da smo v postopku prišli do položaja, ko se končno lahko lažje pogovarjamo v okviru mednarodnega prava. Prej so bile zahteve slovenske strani pretirane in nam ni uspelo doseči dogovora. Zdaj je to v realnejših okvirih," je povedala.

Glede slovenskih pritiskov za uveljavitev arbitražne sodbe je dejala, da je treba nadaljevati partnerski in enakopraven dialog ter da v Zagrebu pričakuje obisk premierja Cerarja, ki je "odprt za dialog" ne glede na različna stališča držav. "Treba je biti potrpežljiv, okoliščine niso enostavne," je povedala in dodala, da "na srečo niso vsi v Sloveniji kot Erjavec".

Če bi Slovenija poskusila blokirati vstop Hrvaške v območje schengena, meni, da lahko Hrvaška izkoristi različna legitimna sredstva za zaščito svojih interesov. "Schengensko vprašanje in vprašanje zunanjih meja ter varnosti je pomembno za celoten EU, tako da se bodo države članice EU-ja drugače postavile, kot je bilo to med slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj zaradi meje," je dejala. Kot je dodala, bo v tem kontekstu Sloveniji veliko težje, hkrati pa je Ljubljani prav tako v interesu, da Hrvaška postane del schengenskega območja.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
mihael1
# 06.09.2017 ob 16:44
Kakšen dialog pa vodijo oni z njo na čelu?

Ne bomo spoštovali sporazuma- to je njihova mantra.

Pri tem se izgovarjajo na pogovarjanje slovenskega arbitra s predstavnico slovenske države , ki sata oba odstopila.
Medtem ko je njihov arbiter kar spal na hrvaški ambasadi. Najbrž zastonj , oziroma mu je to plačala hrvaška država in verjetno so govorili o cenah solate.

Dvolično Marija in zelo prosojno.
mojir
# 06.09.2017 ob 16:45
Hrvaška ni država dialoga!
peacebok
# 06.09.2017 ob 16:52
Sicer pa smo videli, kam smo prišli po 20 letih dialoga z Hrvati.
TIGR
# 06.09.2017 ob 16:45
Hrvaška zunanja ministrica: "Erjavec ni človek dialoga"

LOL, LOL in še enkrat LOL
pinkobalinko
# 06.09.2017 ob 16:48
Če Karlo ni človek dialoga, potem to pomeni samo eno - očitno ima hrvaške korenine.
pek
# 06.09.2017 ob 16:56
Kdor se s Hrvati brati, nima kje orati. (ljudska modrost)
JozekVeseli
# 06.09.2017 ob 16:42
Stvar je preprosta. Poslje se jim tri vabila, v zvezi z implementacijo meje. Ce se bodo tikrat delali Francoza, se poslje policijo in vojsko na meje dolocene z arbitrazo. Potem pa se lahko stopnjuje se gospodarske, turisticne pritiske. Upam, da se akciji pridruzijo se Bosanci, Srbi in Crnogorci ter zahtevajo njihovo ozemlje nazaj.
bmozet2
# 06.09.2017 ob 16:59
Kot Slovenko in Primorko me zelo jezita Sokolec in Drenikova, ki se nista držala pravil in sta se (strokovnjaka!) obnašala kot bi ju Hrvaška plačala, da kompromitirata proces. Konec koncev bi vse argumente lahko vložila že na začetku, ko sta jih lahko. Ta dva se mi res zdita sumljiva, da sta delala za Hrvaško. A treba se je zavedati, da hrvaška špijunaža tudi ni bila fair play in tudi hrvaški arbiter ni čist in so Hrvati sporazum, več kot očitno, podpisali s figo v žepu; izključno zato, da pridejo v EU. So že vedeli, da bodo našli način, da nas Slovence, kot vedno, izigrajo. Konec koncev pa je sodišče ugotovilo, da zadeva ni bila tako kompromitirana, da je ne bi bilo mogoče nadaljevati in določeni so bili novi neodvisni arbitri. Konec koncev se take zadeve vedno lahko zgodijo in pomemno je, da ima pravo vzvode, da se o njih pravično za obe strani izjasni. Hrvaška arogantna politika pa se ne zaveda, da smo Slovenci za par km morja izgubili Trst, Gorico in velik del etničnega ozemlja, zaradi Kardelja pa še velik del Istre. Oni pa so, kljub sodelovanju z okupatorjem, dobili celo Istro in Dalmacijo. Sramota!
prim00z
# 06.09.2017 ob 16:50
Erjavec: Hrvaška ni država dialoga.
DrKult
# 06.09.2017 ob 17:03
Nasvidenje, gospa Pejčinović Burić. Vaš dialog je "ne priznajemo ovaj sud", to pa je to.
Pigglet
# 06.09.2017 ob 16:45
Hja..., punce bi se pogovarjale... Korli bi pa kej druzga rad...
SpicyWeiner
# 06.09.2017 ob 17:04
A sta slovenska izdajalca št.1 že v kakšnem sodnem procesu?
peacebok
# 06.09.2017 ob 16:52
Dokler ne bodo pristali v implementacijo arbitražnega sporazuma, se nimamo kaj pogovarjati o meji.

Vsako drugo pogovarjanje o meji bi mednarodni javnosti dalo vedeti, da odločitev arbitražnega sodišča ni dokončna.
cene vols
# 06.09.2017 ob 17:16
Kaj ji ni jasno, Erjavec seveda ni človek dialoga, saj je lepo povedal, da z gluhimi se ne moreš pogovarjat.
miss_theory
# 06.09.2017 ob 16:58
Ooo, Kahl je brezobrazen! Pa ravno on! :D

Kdaj že napadeš človeka ad hominem? Ko nimaš drugih argumentov. Mislim, da hrvaški politiki niso pričakovali, da bo Slovenija začela vleči takšne poteze in so bolj pričakovali, da bo šlo vse pod preprogo.
Deep_G
# 06.09.2017 ob 17:14
In o čem bi se Marička rada pogovarjala s Korlom? O arbitraži očitno ne, glede vremena lahko pa na internet pogleda.
21.12.2012
# 06.09.2017 ob 17:15
Haha, Hrvati ne priznavajo 1/3 razsodbe oz. bi se o tem sedaj pogajali.

Cerar, če ne udariš po mizi, nisi za izvršno vejo oblasti, ampak za prfoksa in teorije.
miranpohar138
# 06.09.2017 ob 16:55
Tole me pa res zanima, kako se bo končalo, čeprav južno od Kolpe ne grem več. Še dobro, da sem blizu italijanske meje in ko grem čez, se to sploh ne vidi in čuti. In zato smo se pri osamosvojitvi tudi odločili, za EU in mejo na Kolpi. In Hrvatje (pa mogoče še kdo drug) so res formalni člani EU, dejansko pa to niso in tudi nikdar ne bodo. In res bi bilo dobro za naše živce, da bi se enkrat nehali ukvarjati z njimi in nasedati na njihove provokacije in zajebancijo.
miranpohar138
# 06.09.2017 ob 17:20
Wta, Hrvatje nimajo helikopterjev, imajo pa zrakomlate!
pero5
# 06.09.2017 ob 17:11
e ja, Hrvati, so pa smešni, to jim je treba priznat.

Arbitražno sodišče je odločilo o poteku meje med državama, prav tako je arbitražno sodišče odločilo, da postopek ni bil 'kompromitiran'. Vseeno je, v kateri točki se z arbitražnim sodiščem hrvati ne strinjajo - naj spremenijo odločitev sodišča (z uradno pritožbo? Ne vem) ali pa jo sprejmejo. Dokler bodo enostransko zavračali končane mednarodne postopke se res nimamo kaj pogovarjat, tu dam Erjavcu prav.
ElTorro
# 06.09.2017 ob 19:13
Danes pa sem se ob prebiranju novic dvakrat pošteno nasmejal.....hvala Erjavec.
Ne vem, če so morda na ministrstvu zaposlili kakšnega novega svetovalca ali sekretarja, ampak današnji dve izjavi sta naravnost optimalni:
"Ne moremo podpreti članstva Hrvaške v OECD ker ne spoštuje mednarodnega prava"
"Razumem njihovo stisko"

Kratko, jedrnato, uradno, spoštljivo in dostojanstveno......med vrsticami pa prav vidiš napis "J...TE SE".
povratnik12
# 06.09.2017 ob 17:53
NE za OECD
NE za Schengen
NE za vstop v EURO območje
NE
NE.....
še prosili nas bodo za implementacijo sporazuma
Radio
# 06.09.2017 ob 17:25
Sodba je veljavna, ker je sodišče tako reklo. Kompromitiranost ocenjuje sodišče in ne stranka v postopku.
Plavica1
# 06.09.2017 ob 17:19
....... Hrvaška krši evropsko zakonodajo.......

To ne morem komentirati, ampak Hrvaška krši slovensko zakonodajo, saj še vedno ni umaknila mejnega prehoda, o katerem je njihov predsenik napisal takole:

Spoštovani predsednik g. Drnovšek

Zaradi izrednega pomena za Hrvaški turizem, saj je beseda o pomembnem mejnem prehodu, je potrebno čim prej dokončati določena dela na mejnem prehodu Plovanija. Dela na mejnem prehodu so bila prekinjena junija lani.

Te dni nameravamo začeti in izvesti samo tista dela, ki so potrebna, da se ta prehod usposobi za potrebe turistične sezone in sicer:

1. Izvedbo nasipa za plato in pripravo prometne površine,

2. Pripravo betonskih temeljev in montažo začasnega nadstrešja,

3. Montažo začasnih montažnih hišic za potrebe državnih služb,

4. Izvedbo del javne razsvetljave;

Dovolite mi, da še enkrat v imenu Hrvaške Vlade potrdim in jamčim, da izgradnja teh začasnih del ne prejudicira mejne črte.

Navedene konstrukcije se lahko odstranijo v roku 5 dni.

Prosim, da navedeno sprejmete na znanje z razumevanjem.

S spoštovanjem,

Zagreb, 18.5.1994.

PREDSEDNIK VLADE
Nikica Valentić
Guinness
# 06.09.2017 ob 17:02
se poslje policijo in vojsko na meje dolocene z arbitrazo.

V arbitrazo smo sli ravno zaradi tega, da taksne stvari ne bi bile potrebne. To se mora resit pravno, argumenti so na nasi strani.
Balaš Junior
# 06.09.2017 ob 16:59
Pa kako Korl ni clovek dialoga? Of all te people?? A ji posljemo velepametno Violeto Tomic, da si oci spraskata? Al morda Zokija, da jo malo za rit zgrabi? Ali Grimsa, ki se bo pretvarjal da ne razume hrvasko, hkrati pa dejansko ne razume nobenega drugega jezika?

Ali morda res upalimo jokerja, in "pomotoma" pustimo liter slivovke v sejni sobo, noter pa pol ure pred fino gospo Burić pošljemo Jerofška in Majdo Potrato. Let the games begin!
Zgodovinar_666
# 06.09.2017 ob 19:36
Seveda je treba Hrvate zablokirati glede Schengena. Smo že pozabili migrantsko krizo?

Ko so Hrvatje kar organizirali prevoz migrantov čez Hrvaško in nam jih dostavili na mejo. In to celo tako, da je bilo za Slovenijo izredno težko organizirati nek normalen in organiziran popis in oskrbo migrantov.

Hrvatje so problematični. Prej boste to ugotovili, bolje bo za vse nas.
klik7
# 06.09.2017 ob 17:35
Bravo minister Erjavec, potrebno jim (Hrvatom) je vedno znova povedati, da so balkanci.
malidelnicar
# 06.09.2017 ob 17:30
Ne daj se, Korl!
Valentin57
# 06.09.2017 ob 18:12
Erjavec je žaljiv? Mogoče, ampak se je naučil od Milanovića in Plenkovića. Zadnji je izjavil, da bi Frans Timmermans govoril drugače, če bi šlo za njegovo Nizozemsko. To se je meni zdelo najbolj žaljivo od vsega.
BornToRun
# 06.09.2017 ob 17:30
"Erjavec ni človek dialoga" ??? → Hrvaška NI država dialoga!!
21.12.2012
# 06.09.2017 ob 17:17
Boj se tata, rata i Hrvata ... je ljudski rek. Že z razlogom :)
vnk
# 06.09.2017 ob 17:09
Hrvaška zunanja ministrica: "Erjavec ni človek dialoga"

Kaj več od Hrvatov ni za pričakovati, kako grdo se norčujejo iz človeka, ki ima govorno napako.
pericon
# 06.09.2017 ob 18:15
Našo šlamparijo je sodišče oprostilo, Hrvaška pa je lahkomiselno zavrnila arbitražo v Saboru in zdaj imajo hud problem: kako to preklicat in ostat verodostojen.
hepan
# 06.09.2017 ob 17:41
Schengen je potrebno na slovenski juzni meji krepit, ne pa ukinjat! Blokada hrvatov pri vstopu v schengen!
blue_house
# 06.09.2017 ob 16:46
Namesto da bi se o obmejnih vprašanjih odločali ljudje, ki jih to najbolj zadeva (ie - prebivalci), se odločajo neoliberalni kravatarji, ki še v življenju niso lovili rib ali orali zemlje.
hektor11
# 06.09.2017 ob 18:24
In oni so za dialog? V sporu so z vsemi sosedi in nihče izmed njih ni za dialog, le oni so pa tisti, ki z dialogom vse rešujejo.
garmond
# 06.09.2017 ob 18:16
To ženšče pa je trdo. Neodprtih vprašanj o slovensko-hrvaški meji ni več, arbitražno sodišče je to razrešilo. Tu se nimamo več kaj dogovarjati.
GeorgeB
# 06.09.2017 ob 17:47
@Majestic12
Meja balkana je na Karavankah

Nebi bilo slabo, če bi šel še enkrat v osnovno šolo...
cairns
# 06.09.2017 ob 19:19
"Tudi Timmermans se ne strinja s Slovenijo"

Joj. Sedaj pa ji zrastel nos dva metra v dolžino. Če že laže naj vsaj laže bolj prepričljivo, ker je izjave Timemermansa kja lahko preveriti.
anze82
# 06.09.2017 ob 18:27
hrvatje svetovni prvaki v lazeh
bmozet2
# 06.09.2017 ob 17:37
pero5

Se strinjam, a sedaj imajo Hrvati izgovor in Sokolec in Drenikova sta ravnala kot popolna ¨šalabajzerja¨. Čeprav je res (citiram Radio), da o kompromitiranosti presoja sodišče in ne stranka v postopku. Je pa res, da bi Hrvati očitno v vsakem primeru našli izgovor, da jim ne bi bilo potrebno upoštevati razsodbe arbitražnega sodišča; če jim ne bi bila v korist seveda.
lprelesn
# 06.09.2017 ob 17:13
"Tudi Timmermans se ne strinja s Slovenijo".....čudno en dan tako, drugi dan tako ?! Politika tisočerih obrazov.
vzdev
# 06.09.2017 ob 20:48
Da, ne bodo slučajno naši politiki tako nori, da bi spustili Hrvate v šengen. Že v Evropsko unijo jih nebi smeli spustiti, pa so bili nekateri tako nori, da so jim to dopustili.

Še boljše bi bilo, da bi Slovenija začela uveljavljati pravi šengen na Hrvaški strani. In zelo pozorno pogledati vsakega, ki ga spustijo v EU. Pa naj imajo Hrvati par 10 km kolone. Toda, to bi morali storiti med letnimi dopusti.
trolle
# 06.09.2017 ob 20:53
Korle je hrvatarko zadel v pojem, samo bog pred saborom ji lahko pomaga
burruchaga1986
# 06.09.2017 ob 20:28
hehe, zanjo je gotovo človek dialoga janša:)
GeorgeB
# 06.09.2017 ob 19:35
Hrvaška zunanja ministrica: "Erjavec ni človek dialoga"

Korl, takole ji odgovori:
Dialog je trajal več kot 20 let. Ker se nismo z vami mogli nič poštenega zmenit, smo se skupaj odločili za mednarodno arbitražo. Sedaj, ko je sodba AS izrečena pa se ni kaj več pogovarjat, ker smo se prav zato, da se ne bo treba pogovarjat, odločili za arbitražo. Odločitev sodišča boste spoštovali, sicer vas bomo blokirali na celi črti in tudi naslednjo sezono in vse poletne sezone, dokler ne boste uresničili obveze, ki vam jih nalaga sodba AS, bomo preprosto "upočasnili" promet na vaših mejah. Pomagala nam bo tudi Madjarska. Sprejeli bomo vse možne pravne akte, da vas uvrstimo na seznam dežel, v katere Slovenci ne smejo potovati, ukinili vašo valuto v slovenskih menjalnicah in začeli z zelo "natančnimi" in dolgotrajnimi pregledi vozil v transportnem prometu (kamioni, vlaki)...
Da nebi prišlo do natega, ko boste na koncu padli na kolena pa boste morali podpisati meddržavno pogodbo z obvezami, da med drugim priznavate odločitev AS in da se v vseh točkah nepreklicno strinjate in to zakonsko uredite tudi znotraj svoje ustave in ostalih podustavnih aktih. Pogodbo bo sopodpisala tudi EU, da nebi bilo še kakršnega koli "izvlačenja"...

Evo Karl, zdaj pa na delo. Cmerar, ti pa že eksplodiraj, sicer te bo Kahl po desni nascal....
nonparel
# 06.09.2017 ob 18:32
Bravo Karl. S Hrvati ne gre drugače, če si premehak, te mimogrede oberejo do kosti.
Sicer pa, noben naš politik se nima več kaj dogovarjati s Hrvati o meji. Ta stvar je odločena in zapečatena, se pravi ad acta.
Ramus
# 06.09.2017 ob 22:45
Kot je dejala, Erjavec "absolutno ni človek dialoga"

Če se 26 let sprenevedaš in kršiš vse dogovorjeno, potem je pač čas za Erjavca,...
scissor
# 06.09.2017 ob 19:43
Klasika...zdej se bodo delali žrtve, da kako se mi hudi in zlobni slovenci obnašamo do njih, ker hočejo oni sam dobro, oni hočejo dialog mi pa ne...oh kolk smo smo mi krivični ane?
Kazalo