Slovenija

Poudarki

  • Še ena komisija o bankah
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 20 glasov Ocenite to novico!
false
Premier Miro Cerar je pred poslanskimi počitnicami odgovarjal na poslanska vprašanja. Foto: Barbara Žejavac/DZ
DZ
Tokratna redna seja je zadnja pred parlamentarnimi počitnicami. Foto: Petra Iskra
VIDEO
Poslanci sprašujejo vlado

Dodaj v

Cerar: Zelo nam je mar za javno šolstvo

Redna julijska seja DZ-ja
10. julij 2017 ob 07:42,
zadnji poseg: 10. julij 2017 ob 13:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade in ministrom se je začela redna julijska seja DZ-ja. Teme: zdravstvo, javno šolstvo, kulturni turizem, drugi tir, Magna Steyr.

Kot večina rednih sej pa se je tudi julijska začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade. Vodjo poslanske skupine NSi-ja Mateja Tonina so zanimale spremembe na področju pavšalne obdavčitve. Kot je povedal, je NSi z SLS-om leta 2014 vložil zakonska predloga, ki sta uvedla pavšalno obdavčitev podjetnikov. "Šlo je za evidentno debirokratizacijo," je poudaril Tonin. "Gre za pošteno obdavčitev in ravni te obdavčitve ni nihče problematiziral," je še dejal in dodal, zakaj želi vlada spremeniti nekaj, kar v državi deluje.

Premier Cerar je Toninu pojasnil, da se spremembe na področju normirancev dogajajo zaradi neprimernih načinov uporabe norminiranih stroškov in tudi zlorab, kar ima vpliv tudi na javnofinančne prilive. Ministrstvo za finance je Cerarjevih besedah meni, da mora priti do sprememb, z novim pristopom pa naj bi bili davčni zavezanci manj obremenjeni.

Gre za rešitve, da se v večji meri upošteva ekonomska moč zavezanca in preprečijo zlorabe, je dejal Cerar. Po njegovih besedah bo nov sistem omogočal večjo pravičnost obdavčitve, zavezanci pa bodo vključeni v dohodninsko lestvico ter bodo s tem dobili možnost splošne olajšave in olajšave za družinske člane. Spremembam naj bi bili naklonjeni tudi številni deležniki, med drugim GZS. Predlog zakonskih sprememb naj bi bil dan v javno obravnavo še ta mesec, in kot pravi Cerar, se bo nato "izkristaliziralo", kako je javnost naklonjena predlaganim spremembam.

Kako zaščititi javno šolstvo?
Poslanki poslanske skupine nepovezanih poslancev Alenki Bratušek je Cerar odgovarjal glede javnega šolstva. Zanimalo jo je, kako je največja parlamentarna stranka SMC, ki jo vodi Cerar, naklonjena spremembi 57. člena ustave, s katero naj bi zaščitili javno šolstvo.

Premier je povedal, da z novimi zakonskimi spremembami, ki so posledica odločitve ustavnega sodišča o izenačitvi financiranja obveznega javnega in zasebnega šolstva, ne izenačujejo javnega in zasebnega šolstva. "Upoštevamo odločbo ustavnega sodišča," je dejal.

Cerar je tudi povedal, da bo z novo zakonodajo razširjeni del programa zasebnih šol financiran 85-odstotno, obvezni del pa 100-odstotno. "Hkrati pa dodatno varujemo javno šolstvo," je dejal in dodal, da ustavna razprava glede spremembe omenjenega člena ustave ni zamrla in poteka bolj na strokovni ravni. SMC pa je po njegovih besedah dejavno vključen v proces. "Zelo nam je mar za javno šolstvo, želimo si dobrega javnega šolstva in ga želimo zaščititi pred škodljivimi vplivi," je še poslanki odgovoril Cerar.

Kaj je vlada storila za izboljšanje razmer v zdravstvu?
Jelko Godec, poslanko SDS-a, ki je v petek vložil že drugo interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, je zanimalo, kaj je bilo v treh letih narejeno za izboljšanje slovenskega zdravstva.

Premier Cerar je poslanki SDS-a pojasnil, da v treh minutah ne more našteti vseh sprememb, ki jih je vlada že sprejela za izboljšanje zdravstva in ki jih še namerava sprejeti. Ob tem je navedel, da z javnimi razpisi že znižujejo stroške zdravil in medicinske opreme.
Vlada je po njegovih besedah pripravila tudi zdravstveno reformo, katere zakonske spremembe so že pred poslanci. Uvedeni pa so bili tudi ukrepi za zmanjšanje čakalnih vrst. Kar zadeva očitke o korupciji v zdravstvu, pa je Cerar pojasnil, da že potekajo nekateri postopki in da so bile že vložene nekatere ovadbe.

Poslanec SMC-ja Dragan Matić je predsedniku vlade Miru Cerarju postavil vprašanje o kulturnem turizmu v Sloveniji. Cerar mu je odgovoril, da si vlada, kar zadeva turizem, zastavlja velikopotezne cilje, "pri čemer prepoznavamo razvoj trajnostnega turizma, v katerem vidijo kot pomembno komponento kulturo".

V strategijo razvoja trajnostnega turizma je, tako premier, uvrščena tudi kultura. V omenjeni strategiji, znotraj katere bo Slovenija razdeljena na štiri makroregije, bo kultura vodilni proizvod osrednji slovenski regiji, kamor sodi Ljubljana, v preostalih treh makroregijah pa podporni proizvod.G. C.
Prijavi napako
Komentarji
the law1
# 10.07.2017 ob 08:22
Poslanci Cerarja sprašujejo: Kaj s pavšalno obdavčitvijo, stanje v zdravstvu in ministrica ...

Ta kretenska vlada hoče uničit edino pametno zadevo, ki je bila storjena na področju davkov in debirokratizacije v zadnjih 10 letih
danimmc
# 10.07.2017 ob 08:44
Kos je za 850.000 € pregledal zgolj 11 primerov v NLB v vrednosti 11 mil. € in ugotovil, da se ne splača iti v pregon.
danimmc
# 10.07.2017 ob 08:21
Nekdaj visok uradnik v Factor banki Žunič še kar sedi in vedri v kabinetu Mira Cerarja. Zato ni vneme pri preiskavi bančne luknje.
danimmc
# 10.07.2017 ob 08:46
Kako je lahko pravosodni minister nekdo (Klemenčič), ki o milijardnem pranju denarja, ni obvestil NPU, ko je bil šef KPK?
danimmc
# 10.07.2017 ob 08:25
In zakaj bi Möderndorfer ustanovil še eno komisjo za preiskovanje oprane milijarde v NLB?
Kaj ni to delo Specializiranega državnega tožilstva, policije?
lahk
# 10.07.2017 ob 13:19
Bolj kot vprašanje Cerraju ali Kolarjevi bi me danes zanimalo vprašanje Klemenčiču in sicer kako komentira blamažo tožilke B.Žgajnar, ki kar dve leti ni vložila ovadbe proti Jankoviću. Po dveh letih pridobljenih dokazov ne smejo več uporabljati. Predvsem pa to, ali bo kdo in kako odgovarjal.
rokin
# 10.07.2017 ob 14:01
Ne posluša se tistih, ki se izobražujejo zdaj in vam znajo povedat vse probleme! Gospod Cerar, ravnokar ste se zlagali! Javno šolstvo je tehnološko še globoko v 80ih orejšnega stoletja! Še posebej univerze, ki se jim neomogoči osnovnega dejanja in to je raziskovanje novih tehnologij!
Zgodovinar_666
# 10.07.2017 ob 13:17
Sedaj ko so Cerar in co. iz SD in Desus pokradli kar se je še dalo, bodo pa podjetnikom spet davke gor nabili.

Cerarju in vsem članom njegove stranke je treba doživljenjsko prepovedati zaposletev v javnem sektorju. Pa da jih potem vidimo junake.
pozitiva
# 10.07.2017 ob 13:59
Gospod premier, "javno" še ne pomeni dobro. V intrresu vam mora biti dobro šolstvo ne pa "javno". Javno je bilo dobro samo v komunizmu! Danes mora biti pomembnejše kar je boljpe za človeka in ne za vladajoče elite! Postavite si ogledalo v zasebnem, v tujem, v skandinavskem... Iščite podobnosti, izboljšave, navdih in vse kar v "zasebnem" in sodobnem lahko služi otroku in razvoju! Šolstvo nikakor pod izgovorom "javno" ne sme ostati na ravni, kot pred 60 leti! Javno (dobro) šolstvo je floskula, ki bremeni razvoj družbe in negativo vpliva na prihodnost naših otrok!
xerces8
# 10.07.2017 ob 13:06
Vročinski val, nobenemu se ne da nič. ;-)
CtrlDelete
# 10.07.2017 ob 14:27
Poslušam tole debato o oskrbovalnih domovih za starejše in lahko rečem samo to, da so domovi v sklopu Deossa slabši kot državni. Zakaj ni kontrole!? Ljudje delajo za minimalca.
Skippy
# 10.07.2017 ob 14:03
Država mora samo skrbeti za poštena pravila, šolstvo pa je potrebno dati na trg. Tako kot na Švedskem.
sharkyslo
# 10.07.2017 ob 17:13
Cmerar, nakladanje št. 4543355.
firtoh
# 10.07.2017 ob 22:57
OK,nimam nič proti 100% financiranju javnega programa v zasebnih šolah,sem pa zelo proti financiranju razširjenega programa zasebnih šol.Zato pa so zasebne,da se plačuje šolnina,tako kot povsod po svetu.Boljša kot je privat šola,dražja je.Naj bodo pa javne,če hočejo ves denar,sam potem pa križe,verouk,polmesec....ven.
mj
# 10.07.2017 ob 16:26
Nisem še slišal socialista, ki bi se zavzemal za kvalitetno šolstvo. Važno, da je javno, tudi, če je v k..cu.
ivod
# 10.07.2017 ob 12:22
samo vidva sta danes ?? :)
zenga.zenga
# 10.07.2017 ob 14:47
rokin
Še posebej univerze, ki se jim neomogoči osnovnega dejanja in to je raziskovanje novih tehnologij!
----------------
univetrze so čisto primerljive zahodnim je pa res da bi bilo potrebno uvesti vsaj delne šolnine in s tem delno razbremeniti proračun po drugi strani pa povečati sredstva namenjena za raziskave v nova znanja ...
zenga.zenga
# 10.07.2017 ob 14:43
CTRLDelete
Zasebno je praviloma povsod slabše kot javno z izjemo javno zasebnega partnerstva kjer zasebniki molzejo državo in ta način bahno zaslužijo ...
zenga.zenga
# 10.07.2017 ob 14:41
Cerar je tudi povedal, da bo z novo zakonodajo razširjeni del programa zasebnih šol financiran 85-odstotno, obvezni del pa 100-odstotno.
----
tega enostavno ne razumemem . Zakaj bi se sploh zasebne šole financirali iz proračuna če obstaja dovolj javnih šol . Ali res moramo posnemati Američane , ki imajo tudi zapore zasebne po drugi strani pa so zasebne šole pri njih tudi financirane večinoma z zasebnim kapitalom in donacijami . Kdor pa želi sprivatizirati državno šolstvo pa seveda nima drugega namena kakor obogateti seveda na račun kvalitete poučevanja ...
Ramus
# 10.07.2017 ob 13:40
Cerar: Zelo nam je mar za javno šolstvo

Potem pa ukinite poučevanje evolucijske teorije v osnovnih šolah, da bomo zaustavili pohod rasizma in medsebojne tekmovalnosti, ter naredili korak naprej k medsebojni solidarnosti in spoštovanju drug drugega.
Kazalo