Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 24 glasov Ocenite to novico!
Magna Steyr
Magna zaradi že podpisanih pogodb za dobavo avtomobilov BMW in Jaguar za 15 let vnaprej nujno potrebuje nove proizvodne zmogljivosti. Foto: Reuters

Magna: Rezervni načrt na Madžarskem, vendar bi se raje držali prvotnega v Sloveniji

Magna predstavlja projekt okoliškim županom
5. julij 2017 ob 11:37,
zadnji poseg: 5. julij 2017 ob 19:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki avstrijsko-kanadskega koncerna Magna obiskujejo občine iz okolice njihove načrtovane nove tovarne v proizvodni coni Hoče - Slivnica. V Mariboru so tamkajšnjemu županu Andreju Fištravcu predstavili projekt.

Vodja projekta v Sloveniji David Adam je po srečanju dejal, da je za njih kot vlagatelje zelo pomembno, da se počutijo dobrodošle, zato so se odločili okoliškim občinam predstaviti svoj projekt in tudi s tem pokazati, da nameravajo biti dober sosed. "Pozitivno gledamo na prihodnost in verjamemo, da bomo lahko premagali tudi preostale ovire," je dejal.

Adam tudi tokrat ni mogel postreči z bolj natančnim terminskim načrtom, je pa dejal, da si z gradbenimi deli želijo začeti čim prej, vendar jih pred tem čaka še dokončanje postopka za pridobitev okoljskega soglasja. Z agencijo za okolje (Arso) sodelujejo dobro, na vsa vprašanja z njihove strani so pravočasno odgovorili. Glede na pretekle izkušnje v številnih drugih državah pa jih je nekoliko presenetilo število vloženih intervencijskih vlog stranskih udeležencev.

Pogodbe z državo bodo podpisali, ko bo prišlo do pozitivnega razpleta vseh preostalih ovir, sicer pa je Adam potrdil, da imajo tudi rezervni načrt na Madžarskem, vendar bi se raje držali prvotnega načrta v Sloveniji. Kako dolgo bodo še pripravljeni čakati v Sloveniji, ni mogel natančno odgovoriti, saj je to odvisno od nadaljnjega dogajanja. "Če bomo videli, da se stvari odvijajo v pravo smer, bomo vztrajali," je še dejal Adam.

Župan Andrej Fištravec je po sestanku povedal, da so predstavnikom Magne zaželeli dobrodošlico in jim povedali, da že od samega začetka podpirajo njihovo naložbo v Sloveniji. Ob tem so jim ponudili pomoč pri nadaljnjem delu ter jim predstavili delo investicijske pisarne, ki jim je vedno na razpolago.

"Ker smo že usmerjeni naprej, smo jih povabili na jesenski karierni sejem, kjer bodo lahko predstavili svoje potrebe in proizvodnjo ter s tem zainteresirali tukajšnje prebivalstvo, dijake in učence, da svojo poklicno pot usmerijo v smeri njihovih proizvodnih pričakovanj," je dejal mariborski župan.

VIDEO
Magna pri županih predstavlja projekt v Hočah
G. C.
Prijavi napako
Komentarji
MYX8
# 05.07.2017 ob 11:57
To, da je o tem sploh debata ali naj Magna pride ali ne, kaže na to kako nazadnjaški narod smo. Me čudi, da kdo sploh želi odpreti obrat v tem birokratičnem in za podjetja strupenem okolju.
designprologo
# 05.07.2017 ob 12:13
...če se projekt ne izpelje, se bo pokazala vsa beda, majhnost in malomeščanska zaplankanost SLO, za SV regijo brez državnih institucij, kjer občina Hoče-Slivnica razpiše delovno mesto za tajnico in se prijavi slabih 100 ljudi, tudi s VII.st. izobrazbe!
Tao3
# 05.07.2017 ob 11:57
SDS Uničevalec razvoja v Sloveniji! Sramota!
vipmit
# 05.07.2017 ob 11:47
Z agencijo za okolje (Arso) sodelujejo dobro, na vsa vprašanja z njihove strani so pravočasno odgovorili.
Ves čar, oziroma strokovnost zaposlenih na ARSU je zapisan v tem stavku!!!
Uomo Tigre
# 05.07.2017 ob 12:05
SDS dela za Orbana.

Orban pa daje denar za Janša24TV.
alfabet
# 05.07.2017 ob 12:38
Smrdljivo lakirnico, podprto s korupcijo naj si zgradijo v Avstriji. Aja tam jim ne pustijo.

Jo ze imajo v Grazu in zelijo povecat kapacitete. Ampak zakaj bi mi sluzil in zaposloval ljudi, ce pa gredo lahko na Madzarsko, ane?
Tao3
# 05.07.2017 ob 12:00
MYX8 Me čudi, da kdo sploh želi odpreti obrat v tem birokratičnem in za podjetja strupenem okolju.

Hja, no ja. Nobene birokracije tukaj. Edina ovira je SDS in od njih napajana civilna iniciativa, pa Požar in Kremasti odvetnik Matoz, to so ti zaviralci. Kje si ti birokracijo potegnil ven? Vemo kdo je škodljivec v Sloveniji. Peronospora ne pomaga. Gerintologija bo ščasoma.
Bivši uporabnik
# 05.07.2017 ob 11:48
Dobro si zapomnite kdo dela za razvoj Slovenije, kdo pa razvoj zavira! Sramota kakšno opozicijo imamo v tej državi. To je sabotaža najvišjega ranga, zločin zoper prihodnost Slovenije!
Skippy
# 05.07.2017 ob 13:14
Bodo tudi od Madžarov dobili subvencijo 30 milijončkov?

Bi dobili še več. Še stroške snemanja filmov povrnejo Hollywoodu.

Smrdljivo lakirnico, podprto s korupcijo naj si zgradijo v Avstriji. Aja tam jim ne pustijo.

Če jim ne pustijo, zakaj pa je toliko lakirnic v Avstriji? Zakaj so celo pot od SLovenije do Graza na najboljših kmetijskih zemljiščih zrastle proizvodne hale?
oziris.va
# 05.07.2017 ob 12:17
pobrisan
# 05.07.2017 ob 11:50

Bodo tudi od Madžarov dobili subvencijo 30 milijončkov?


Točen podatek žal ne vem, a nekaj subvencij dobijo.

Na Madžarskem je bilo v prvem polletju leta 2016 nove tuje fiksne investicije za okoli 1,3 milijarde evrov.

Podatek sem našel tukaj (v angleščini):
https://hipa.hu
Srečni Luka
# 05.07.2017 ob 12:12
Ja seveda, Madžari so jim že položili rdečo preprogo in jih bodo posuli z mlijončki!
Majestic12
# 05.07.2017 ob 11:45
Sabotaža Magne in drugega tira je v polnem teku, nič novega v Bananistanu.
success
# 05.07.2017 ob 12:42
Opazam, da tako kot pri vsaki temi, vecina nekaj bluzi in nima sploh pojma o cem tece beseda. Madzarska se zaradi tujih investicij razvija eksponentno, avtrija tako ali tako, mi, kekci, pa ne bi imeli nic in nikogar. Vse nam smrsi, je umazano, taksno ali drugacno, imeli bi pa denar in sluzbe. Dragi sokomentatorji, zavedajte se, da se bolj priblizujemo bosni po razvitosti kot naprednim drzavam. v Slivnici, kjer se kmetje in posebej kmet lobnik, pritozujejo da se unicuje kvalitetna zemlja in bla bla, ne zavedajo, da mi ki tam zivimo, dobro vemo, da zelijo kmetje zemljo dobro prodati in za pravi denar ne bi bilo problema. Ces, da pa nevemkoga hranijo, je pa laz stoletja. Od Lobnika zemlja npr je neobdelana, zapuscena, gor so stare gume, smeti, bale sena, tako da ne vem kaj prvovratnega tam raste. Ker je pozresen hoce denar, ker gostilna tam vec ne laufa. In se nekaj, barve in laki, ki se uporabljajo danes, niso enako skodljivi kot pred casi, tudi ostale barve so na vodni osnovi. Ni sicer radenska, to je res, ampak kr vsi pa ne bomo pocrkali kot pravite.
barezi
# 05.07.2017 ob 12:18
dr. Kumpovec
Jje še pred 1 mesecem kritiziral umazano Magno, sedaj so mu tovariši ukazali da jo naj podpira in je takoj obrnil ploščo.
RoSeR
# 05.07.2017 ob 12:57
@semaino ... to kar ti pišeš (si morda iz določene stranke?) ... predvidena lokacija v Kidričevem, ki jo omenjaš, bi zahtevala sečnjo 130 ha gozda! ... drugo, tista lokacija je prav tako okoljevarstveno sporna (vodno zajetje za Ptuj). ... razlika, kar se tiče pridobivanj je le v tem, da je lastnica država. Sedaj ko so tukaj prodali vsa zemljišča, je ta razlika nepomembna.
Tao3
# 05.07.2017 ob 11:58
Potem pa obsojajo vlado, da je Slovenija neprijazna tujim investicijam ...
Guinness
# 05.07.2017 ob 13:11
Bodo tudi od Madžarov dobili subvencijo 30 milijončkov?

Seveda bo investitor dobil subvencijo. To je stalna praksa pri vecjih projektih. Pa tudi za posrednike se bo naslo par €...morda v obliki donacije za kaksno slovensko tv postajo...
elGringo
# 05.07.2017 ob 12:24
vsi vemo kako se bo zgodba koncala - tako da Magne ne bo nikoli v slovenistanu
bgyorek1
# 05.07.2017 ob 15:31
Vsem tistim ki omenjajo madžarsko:Mercedes bo gradil drugo tovarno v Kecskemetu za miljardo
eurov. Pika. V prvi tovarni je trenutno zaposlenih 4 tisoč!!!! ljudi. MI lahko kdo pove za kako investicijo iz tujine in koliko ljudi je v tej tovarni zaposlenih.
xavi
# 05.07.2017 ob 13:33
Če bo Magna odšla na Madžarsko, bodo Madžari zelo zadovoljni. Zadovoljni bodo tudi tisti, ki jim madžari plačujejo, da preprečujejo napredovanje te investicije v Sloveniji. Kdo so ti janičarji in podkupljenci, se ve. Žal je naša vlada operativno zelo nesposobna in očitno ni sposobna pospešiti razvoja projekta v smislu pridobitve potrebnih dovoljenj v dogovorjenih rokih. Politiki se ne zavedajo pomembnosti te investicije za njihovo nadaljno politično usodo. Narod jih bo v primeru neuspeha zelo kaznoval na naslednjih volitvah. Stranka, ki se je prodala Madžarom, bo pa lahko zelo zadovoljna če se bo še sploh uvrstila v parlament. Na Štajerskam jih ne bo volil nihče več!
jlpiccard
# 05.07.2017 ob 15:17
bravo spodaj je nekdo napisa da je kriva SDS, seveda je ampak bolj je njen prvak JJ, ta je prijatelj z Orbanom kateri hoče na vsak način dobit Magno na Mađarsko, zato je vpregel svojega prijatelja Matoza in še nekega šarlatana da vloži ustavno pobudo in prova vsaj toliko zavleči celoten postepek, da bo Magna rekla ma idite vi u.... in šla na Mađarsko in potem bo JJ razlagal, da je kriva vlada ker ni znala pravilno umestiti projekt...in mi smo ovce ker vse kupimo
RoSeR
# 05.07.2017 ob 14:44
@semaino ... ne spuščaj se na področje gradnje, če se prej ne pozanimaš glede vseh faktorjev in če nimaš vseh informacij. Ponujena lokacija v Kidričevem nima nobene veze s Talumom, ker je na drugi strani kraja, bolj severno, v gozdu, ki obdaja cesto Bistrica - Ptuj. Kaj jaz delam? To, o čem pišem. Se strinjam z vrednostjo kmetijskega zemljišča, vendar je razlika, kje se le to nahaja. Lokacija oz. trikotnik ob letališču je najbolj primerno območje za razvoj industrije in to od takrat, ko so tam speljali avtocesto in presekali kmetijska zemljišča. In nastal je trikotnik, kjer bo, če ne sedaj pa v zelo bližnji prihodnosti industrijska cona. Še več, okoli letališča bo nastal logistični center tudi morda z namestitvenim in zabaviščnim programom. Tam so kmetijska zemljišča vredna samo zato, ker so še kmetijska. Načrti so drugi. ... Ko ti investitor poda informacijo, da želi v radiju 75 km zgraditi kompleks, verjetno ne iščeš lokacij v LJ ali na primorskem? In glede na območje, je ta lokacija, glede na velikost in vse ostalo najbolj primerna. Tudi tebe, tako kot sem jih že več kot 10 pozivam, da mi na google mapi označiš potencialna ostala območja primerna za gradnjo. Seveda, tudi tam zahtevaj vse te pogoje, ki so tukaj. Misliš, da ti bo šlo? Mogoče boš le tako dobil odgovor, zakaj ravno tukaj.
veza
# 05.07.2017 ob 14:26
Franc Breznik se je hvalil, da je zrihtal prihod Magne v SLO, kje je sedaj?
veza
# 05.07.2017 ob 14:24
Zorkey
# 05.07.2017 ob 14:20

Vsi, ki ste proti razvoju Slovenije se spokajte in država bo zadihala. V prvem paketu skupaj z JJ plačam pot kamorkoli želite. ENOSMERNO!!!!

a še bolj je čudno, da si je prav SDSov poslanec pripisoval zasluhe za prihod Magne v SLO, potem je sledil preobrat, sedaj ga ni več videti v DZ...
RoSeR
# 05.07.2017 ob 12:39
Problem SLO je birokracija. Ta primer je res najboljše pokazatelj. Tudi takrat, ko vlada želi voditi nek projekt od začetka do konca, pridemo do birokracije, ki je velika ovira. In zakaj? Zato ker noben v vsem tem birokracijskem stroju, sploh če je medijsko tako odmevno, ne upa prevzeti odgovornosti, da bi sprejel kakšno odločitev in vse prelaga na drugega, vsi ostali pa spet na druge. In to velja do ARSO-ta, do vseh lokalnih ponudnikov komunalnih in drugih storitev, itd. Zato tako dolgo traja. Takšen primer bi moral v roke vzeti odgovorna oseba pri vseh inštitucijah in sama vodit zadevo ter terjat od svojih delavcev, da naredijo vse čim prej. In takšnih liderjev v vseh teh podjetij ni, ker so prestrašeni. In to je slabo. Ne pravim, da morajo delat izven zakonskih določil, ampak morajo narediti vse, da se stvar čim prej spelje. ... Madžari so začeli s projektom pred 3 tedni, prav dobro pa pred 14 dnevi. In sedaj smo, če uporabim tek na 400 m, nekje na 100 m do cilja in lahko pričakujemo fotofiniš. Tisti, ki bo prej dobil GD (in na madžarskem delajo vse na tem, da ga dobijo čim prej), bo zmagal. Je pa naša lokacija najboljša, zato si jo tudi želijo. ... Drugače pa so vse te iniciative podvržene politiki, ki dela v ozadju, skupaj z določenimi podjetji, ki bi ob prihodu Magne utrpele posledice v pomanjkanju kadra (ta bi odšle v boljše pogoje in za boljše plače) ali pa bi morale dvignit plače. In teh je v MB in okolici kar nekaj, znanih. ... In kako veš, da je politiki vseeno, samo da je proti? Ko jim postaviš določena vprašanja, tudi glede njihovega projekta Oreh, ki bi stal na istem mestu in podobne velikosti, pa ne dobiš odgovora. Torej z nasprotovanjem SDS avtomatsko nasprotujem svojemu projektu iz leta 2008. ... Še bi lahko napisal, pa ne.... Mislim, upam, da bomo zmagali še pred fotofinišem. .... p.s.: dostikrat sem že poudaril oz. vprašal ... sploh veste, kaj se predvideva zgraditi ob "širitvi" letališča? To bo šele hec, večji od Magne. Kaj boste šele takrat pisali.
Bivši uporabnik
# 05.07.2017 ob 12:18
Če vse štima naj pridejo, ni problema. V kolikor pa zadeve ne štimajo, se pod mizo tala davkoplačevalski denar, se krši ustavo....
conanbarbarian
# 05.07.2017 ob 12:00
Saj se hecajo, jaz sem mislil da že postavljajo tovarno !
vzhodnik
# 05.07.2017 ob 16:15
Vse se dela pod krinko civilne iniciative, ki pa je skrivalnica za SDS. Ne vem od kje še toliko denarja neki stranki, in to je samo dokaz, kako so si v SDS predvsem njegov lider prihajali do denarja. Njim je ve eno za državo in razvoj, glavo je polnjenje lastnega žepa z nelegalnimi posli in prodajo orožja in korupcijo. Zajebali so vse od živilske predelovalne industrije , do... da ne naštevam. Glavno jim je vse kar sem naštel, v drugih državah, vse tako podjetja takoj sprejmejo in vedo kaj to prinaša. Pri nas pa se delajo norca. Od Požarja do JJ . Razvoj države je v tovarnah in delovnih mestih. SDS tega ne pozna. Kje je njihov program 100 + 10? Izgubil? A so mogoče osebe ki so razlagale ta program postale dementne? Ne se delat norca.
pobrisan
# 05.07.2017 ob 11:50
Bodo tudi od Madžarov dobili subvencijo 30 milijončkov?
Mirko Tipka
# 06.07.2017 ob 09:02
pobrisan
Bodo tudi od Madžarov dobili subvencijo 30 milijončkov?


Subvencije, ki jih daje EU in ne Slovenija... tak da iz tvojega žepa ne bo šlo ničesar. Zagotovo, pa bo nekaj denarja padlo v žepe pridnih Slovencev, ki bodo delali v tej tovarni in ne samo govorili in pisali bedarije po forumih.
konjice
# 05.07.2017 ob 14:48
Če bo tale projekt šou po gobe smo pa res hajeki na kvadrat. Vse ostale nacije jih pričakujejo z odprtimi rokami le mi se sprenevedamo glede faking kmetijske zemlje, sečnje gozda, tveganja zaradi onesnaženja. Samo ne se čudit, če se bo kdo obesu, če izgubimo to investicijo.
Zorkey
# 05.07.2017 ob 14:20
Vsi, ki ste proti razvoju Slovenije se spokajte in država bo zadihala. V prvem paketu skupaj z JJ plačam pot kamorkoli želite. ENOSMERNO!!!!
semaino
# 05.07.2017 ob 23:58
IBM je hotel 8000€. V resnici je hotel, da se odpovemo prispevkom, ne vem koliko od 3-5 let.

Magna pa bo dobila 45.000€ na zaposlenega licarja ali vilicarista. Ce racunamo, da dobi 18mio€.

Pa saj ni vazno. Vse se to vrne. Samo ne nabijati za vilicariste in licarje, ko o IBMu ne govorijo nic.
semaino
# 05.07.2017 ob 23:55
@veza
meni verjemi, ce sebi ne mores. :)
ElTorro
# 05.07.2017 ob 17:31
@veza
IBM je lani želel odpreti center za podporo uporabnikom v Mariboru.
Minirali so se predvsem sami z nerealno zahtevo po 8000 EUR letne subvencije/zaposlenega.

Zadeva ni nikoli prišla dlje od tega....konkurenca so nam bili Hrvati in Romuni, glavni kriterij pa cena delovne sile. Jasno, da nismo mogli konkurirati.
robespierre
# 05.07.2017 ob 16:15
Samo, da ne slisim vec jamranja Slovencev, kako ni delovnih mest, kako so nekatere pokrajine gospodarsko nerazvite, kako so nizke pokojnine itd.

Ce je res, da opozicija nagaja, potem je to res gnusno in mojega glasu na naslednjih volitvah ne dobijo. Vendar tudi pozicija ni cvetka.
veza
# 05.07.2017 ob 14:55
semaino
# 05.07.2017 ob 14:32

Pokajte vsi, ki ste proti IBMu in ki ste za Magno sred kroznika.

prvič slišim za IBM, ki naj bi hotel priti v SLO, kdaj je to bilo, kdo ga je odgnal, zakaj o tem nič ne pišejo mediji?
semaino
# 05.07.2017 ob 14:32
Pokajte vsi, ki ste proti IBMu in ki ste za Magno sred kroznika.

IBM je hotel v MB odpreti 1000 delovnih mest z racunalnikom in misko.
Magna pa 404 v lakirnici, vilicaristi.

Potrebujemo oboje. Samo zakaj pri IBMu ni taksen halo in razvoj itd. itd. Ker vas IBM ni podkupil, pri Magni pa si izgleda nekateri manete roke.

Se posebej iz vrst SMC. Ravno SMCjevcem je pobegnil racunalniski gigant IBM in so bili tiho. Cudno in ti isti govorijo o razvoju z pistolo barve v roki?

Bravo. Dajte se malo pogledati v ogledalo.
semaino
# 05.07.2017 ob 14:29
RoSeR@ jaz sem iz stranke, ki je v moji glavi in ponujam storitve in produkte na trgu od Turcije do severa. Kaj pa ti delas?

Malo vem kaj govorim, kar se taksnih stvari tice. Nasa vlada je nesposobna (pika).

Kmetijsko zemljisce je vec vredno od degradiranega gozda (ki ga imamo prevec, zemljisc pa premalo), kot je tam okoli Kidiricevega. Ce tam ne morete postaviti Magno, kjer ze stoji Aluminij, potem v Hocah se 33x manj.

Se mi pa zdi, da ste vi iz strank, ki tako gorece navijate za Hoce, ali pa ste podkupljeni ali pa si nadejate lahkega zasluzka.

Ne mi govoriti, da je Magna zahtevala to zemljisce, njim na konec pameti ne bi prislo, da bi prosili taksno zemljisce ker vedo, da je v tujini nemogoce, da se taksno zemljisce podeli za taksno proizvodnjo.
Jajaja
# 06.07.2017 ob 17:15
Odlično kar naj grejo na Madžarsko itak bi samo svinjal
tocco
# 06.07.2017 ob 06:49
Medo nekako tako
mmeeddoo
# 06.07.2017 ob 06:37
Za vse, ki ne morejo verjeti, da se večina kar na zobe ne meče, ko pride neka Magna:

Poglejte - pri vsakem projektu, ki je bil "za vse dober", se je na koncu izkazalo, da so samo določeni basali žepe. Raja, pa če že ni končala na cesti, še vedno dela za minimalce.
Ne vidim popolnoma nobene potrebe po vaši užaljenosti, ker vam ljudje pač kar ne verjamejo - sami ste si prislužili tako zaupanje.
veza
# 05.07.2017 ob 23:21
semaino
# 05.07.2017 ob 21:49

se opravičujem, sem našel, hoteli so 8.000 evorv subvencije na vsakega zaposlenega vsako leto , brez garancije za naprej, neke velike pubicitete ni bilo, sam sem kar spregledal to, mogoče res ni bilo vse čisto, nikoli ne bomo izvedeli!
semaino
# 05.07.2017 ob 21:49
@veza glede IBMa, mislim, da je to leto in pol, max dve leti nazaj.

Tocno v Maribor so hoteli priti, najmanj 200 - 1000 delovnih mest na koncu. CallCenter za ta del Evrope so hoteli odpreti. Potem ves kaj lahko vse nastane, ce se prvi dobro zasidra.

Zdaj ga imajo na Hrvaskem.

Spustil ga je Fistravec, Pocivalsek z SMC na celu, kot ministrstvo za gospodarstvo. Google + Maribor + IBM
topol
# 05.07.2017 ob 19:11
V Mariboru so ravno odprli lakirnico podjetja Palfinger. Vrednost naložbe je znašala 5,8 miljona evrov. Lakirali bodo dele za dvigala. Ne poznam Maribora, vendar naj bi bil obrat kar v mestu. Predvidenih zaposlitev je 50. Letos so jih zaposlili že 48, tako da jih verjetno ne bodo še 50, ampak so jih nekaj že za ta namen.
Zakaj manjša lakirnica lahko, večja pa nikakor ne?. Tudi Palfinger je večinoma lakiral drugje, sedaj pa so se zaradi prihranka odločili lakirnico postaviti v svoji tovarni. Magna pa bo postavila tovarno zraven lakirnice, ali pa čez nekaj let vse skupaj zaprla. Nikakor pa ne bodo vztrajali tu samo z lakirnico. Je predrago.
Bivši uporabnik
# 05.07.2017 ob 17:30
Bomo videli koliko glasov bo strategija "Naj sosedu krava crkne", prinesla ali odnesla SDS na naslednjih volitvah.

Slovenci ponavadi ne volimo zdraharjev, ampak imamo raje politike, ki sadijo rožice.
Doge the Dog
# 05.07.2017 ob 16:00
Ko končno dobimo potencialnega investitorja, ki bi prinesel nova delovna mesta v že tako obubožano regijo, moramo še z birokracijo, vsem nasprotovanjem in izgovori takšno veliko priložnost zafrknit!

Glede na to, kakšni smo državljani naše Slovenije po obnašanju, imamo še ZELO kulturne politike!

Takole si povprečen državljan Republike Slovenije zastavlja vizijo države do leta 2050:

1) "Ekološko" kmetovanje na račun državnih subvencij in si pri tem hitro kupit najnovejši traktor, da bo imel lepšega od sosesa
2) 85.000 novih delovnih mest v Javni Upravi, v kateri se bo vse zaposlovalo po vezah in poznanstvih
3) Po tri nove trgovinske centre v vsako mesto in vsako vas, da bodo imeli ljudje kam za it čez vikende in božič!

Samo po drugi strani me na koncu prav zanima, kdo bo vse to plačal.
hombre
# 05.07.2017 ob 15:36
@RoSeR
glede velikosti investicije in multiplikativnem učinku. Za primerjavo s tem kar je spodaj napisal bgyorek1.
RoSeR
# 05.07.2017 ob 15:25
@hombre ... o katerih zahodnih merilih govoriš in o čem?
hombre
# 05.07.2017 ob 15:15
Vedno bolj je očitno da Magna bo.
Vendarle prihaja prvi od večjih igralcev v globalnem svetu.

Seveda projekt ni nek presežek (po zahodnih merilih zagotovo ne), a glede na situacijo pri nas vsekakor potreben.
Kazalo