Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič vladi ponuja sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič vladi ponuja sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO

Vlada hoče vzeti tistim, ki tako ali tako nimajo nič, tistih gospodov, ki so si nakradli ogromno premoženja, pa se ne upa lotiti.

Zmago Jelinčič, predsednik SNS-a
Černač, Jeraj
Podpredsednik SDS-a Zvonko Černač ter poslanka Alenka Jeraj. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Slovenski narod je danes slovenskim oderuhom in tajkunom povedal, da noče malega dela, ampak da hoče pošteno delati.

Franc Pukšič, SLS
Zmago Jelinčič
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič napoveduje "nove klofute" vladi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Maske so padle, gre za veliko napako vlade, ki ni imela posluha za socialne partnerje in je bolj zaupala bonitetnim hišam. Politikom ponujamo sodelovanje. Upam, da ne bodo kalimeroti in da nemudoma začnemo reševati problematiko študentskega dela, brezposelnosti in dela upokojencev," je v odzivu na delne in neuradne izide referenduma o malem delu dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.
V ZSSS-ju so zadovoljni, saj so po njihovem mnenju državljani spoznali, da bo malo delo kot negotova in nedostojna oblika dela izredno negativno učinkovala na delavske pravice ter stabilnost socialnih sistemov. V Zvezi bodo tudi pri prihajajočem referendumu o pokojninski reformi še naprej nasprotovali "siromašenju prebivalcev Slovenije".
Černač: Rdeči karton Pahorjevi vladi
"Zadovoljni smo izidom, delimo pa zaskrbljenost, ker Pahorjeva vlada po vsej verjetnosti sporočila volivcev ni pravilno zaznala," je izid komentiral podpredsednik SDS-a Zvonko Černač. Navedel je izjavo ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, da so ljudje proti reformam - a po Černačevem mnenju ljudje niso proti reformam, temveč želijo preoblikovanje v sodobno državo.

Poudaril je, da se je zavrnitev zgodila kljub intenzivni kampanji vlade, v katero se je v zadnjih dneh vključil tudi predsednik države Danilo Türk. Černač meni, da to ni samo zavrnitev slabih rešitev, temveč tudi vladne politike, ki je gluha za dialog, in da so volivci s tako visokim nasprotovanjem celotni Pahorjevi vladi dali rdeči karton.

Predsednik SDM-ja Andrej Čuš je pozdravil zavrnitev "slabega zakona, ki ga je sprejela slaba vlada", ki naj za izid tudi prevzame odgovornost.

Cenejša država in nova delovna mesta
"Volivci ne bodo dovolili, da breme krize nosijo tisti, ki imajo najmanj in živijo od lastnega dela," je dejal Černač ter dodal, naj vlada prihranke najprej poišče pri tistih, ki so protipravno obogateli, do konca mandata pa naj se primarno ukvarja s pocenitvijo delovanja države in ustvarjanjem delovnih mest. Kot je pojasnil, od vlade pričakuje tudi razumevanje pri referendumu o zakonu o delu na črno, da bo umeščen na isti dan kot drugi napovedani referendumi.
Poslanka ter predsednica strankinega ženskega odbora Alenka Jeraj pa je poudarila, da po izkušnjah iz tujine med malimi delavci več žensk, zato so v odboru zadovoljni, ker zaradi zakona ne bo treba čez nekaj let odpravljati negativnih učinkov na rodnost.

Funkl: Ne bomo na veliko praznovali
Po besedah predsednika Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marka Funkla trenutni rezultat kaže, da pot in vsebina tega zakona nikakor nista bila prava. "Kar pa ne pomeni, da bomo danes na veliko praznovali, ker nas čakajo spremembe. To področje, ki smo ga spreminjali z zakonom o malem delu, je treba spremeniti. Potrebno ga je spremeniti na način, da se vlada usede s socialnimi partnerji in jih posluša enkrat za spremembo, in na ta način pridemo do dobrih sprememb," je dejal Funkl.

Jelinčič: To je prva klofuta vladi
"Mi smo pričakovali takšen izid, kajti ljudje imajo polno glavo vladnih obljub, kako da je vse dobro. Vlada hoče vzeti tistim, ki tako ali tako nimajo nič, tistih gospodov, ki so si nakradli ogromno premoženja, pa se ne upa lotiti. Skratka, to je prva klofuta vladi, ki ji bodo sledile še druge," je za MMC povedal predsednik SNS-a Zmago Jelinčič.

Pukšič: Narod hoče pošteno delati
"Janez Evangelist Krek je nekoč zapisal: Boj proti oderuhom je prva in poglavitna narodna dolžnost. Slovenski narod je danes slovenskim oderuhom in tajkunom povedal, da noče malega dela, ampak da hoče pošteno delati," je za MMC dejal Franc Pukšič iz SLS-a. Udeležbe pa ni želel komentirati, češ da zakon določa, da tisti, ki pridejo, odločajo.

MSi: Svetlik naj odstopi
Tudi v podmladku MSi-ja, Mladi Sloveniji pozdravljajo plebiscitarno odločitev, ki je poslala malo delo na "smetišče zgodovine", ter dejala jasen 'ne' še večji brezposelnosti in revščini. V MSi-ju ocenjujejo, da se državljani sicer zavedajo pomena reform, a so proti "izkoriščevalskim in suženjskim" rešitvam. Glede na izid referenduma ministra Svetlika pozivajo k odstopu.

Vlada hoče vzeti tistim, ki tako ali tako nimajo nič, tistih gospodov, ki so si nakradli ogromno premoženja, pa se ne upa lotiti.

Zmago Jelinčič, predsednik SNS-a

Slovenski narod je danes slovenskim oderuhom in tajkunom povedal, da noče malega dela, ampak da hoče pošteno delati.

Franc Pukšič, SLS