Blažič je povedal, da po njegovem vedenju predlog družinskega zakonika celostno ureja področje (istospolnega) partnerstva in družin, tako da neurejenih področji ne bo več. Foto: MMC RTV SLO
Blažič je povedal, da po njegovem vedenju predlog družinskega zakonika celostno ureja področje (istospolnega) partnerstva in družin, tako da neurejenih področji ne bo več. Foto: MMC RTV SLO
Blažič: Ob sprejetju zakonika pričakujem nekaj več nestrpnosti

Opozoril je, da z istospolno usmerjenostjo ni preprosto živeti povsem suvereno, a se z nekaj truda kar da. Kjub temu ne zmanjka predvsem institucionalne diskriminacije, v zadnjem času pa tudi homofobnih izpadov ljudi, je povedal v spletni klepetalnici MMC-ja.

"Istospolni pari se bodo lahko postavili v vrsto skupaj z ostalimi pari"
Izpostavil je, da predlog novega družinskega zakonika predvideva, da se bodo lahko tudi istospolni pari postavili v vrsto s preostalimi pari, da bodo podvrženi vsem strokovnim presojam centrov za socilano delo in sodišč, ki bodo odločili, ali je par primeren za otroka ali ne. Gre predvsem za to, da se otrokom, ki danes že živijo v istospolnih družinah, zagotovi enake pravice, skrb in varstvo, kot jih imajo otroci v drugih družinskih ureditvah. Po najbolj konservativnih ocenah je v Sloveniji takšnih otrok vsaj 100, je opozoril Mitja Blažič.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bo omogočanje posvojitve istospolnim parom le mrtva črka na papirju, je Blažič odgovoril, da bo v praksi zagotovo prihajalo tudi do situacij, ko bodo na centrih za socialno delo in sodiščih odločali na osnovi strahov in nepoznavanja homoseksualnosti, a ima država ustrezne pravne institute, da se te odločitve še enkrat pretehtajo. "Prepričan sem, da čez 10 let posvojitev v istospolno družino ne bo več nič posebnega," je dejal, tako kot danes niso nič posebnega otroci, spočeti zunaj zakona ali s postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo.

"Vem, s čim se soočajo istospolni pari, ki želijo poskrbeti za svoje otroke"
Na vprašanje, ali posvojitve istospolnih prav res vidi kot popolnoma nesporne glede pravic otrok, je Blažič odgovoril, da osebno pozna vsaj pet istospolnih družin, in ve, s čim se spopadajo starši, ko bi radi poskrbeli za svoje otroke, pa jim država tega ne omogoča. "Ko vidim, kako poteka življenje v istospolnih družinah, ki jih poznam, me za ne otroke popolnoma nič ne skrbi." Blažič je povedal še, da po njegovem vedenju predlog družinskega zakonika celostno ureja področje (istospolnega) partnerstva in družin, tako da neurejenih področji ne bo več.

Blažič: Ob sprejetju zakonika pričakujem nekaj več nestrpnosti