Tako minister Čufer kot minister Erjavec sta optimistična glede dogovora o statusu in upravljanju Kada. Premierka pred srečanjem ni dajala izjav. Foto: BoBo
Tako minister Čufer kot minister Erjavec sta optimistična glede dogovora o statusu in upravljanju Kada. Premierka pred srečanjem ni dajala izjav. Foto: BoBo
Čufer predstavil popravka zakona o SDH-ju

Erjavec je po sestanku z Bratuškovo pojasnil, da jih čaka le še formalna priprava besedila zakona o holdingu (SDH), ki ga bo DeSUS podprl. Minister za finance Uroš Čufer je sicer danes dejal, da bi podrli koncept zakona, če bi upoštevali vse pripombe DeSUS-a. A s tem, kar so danes uskladili, po trditvah Bratuškove koncepta zakona nikakor ne podirajo. Preden se je sešla z vrhom DeSUS-a, se je namreč uskladila s Čuferjem, je dejala premierka.

Kadu omejena avtonomija
Prodaja premoženja bo tako potekala usklajeno in Kad ne bo mogel odločati po svoje, prav tako bo glasovanje na skupščinah med Kadom in SDH-jem usklajeno, je dejala. Druge vidike upravljanja naj bi Kad izvajal samostojno.

To pomeni, da bo imel Kad tudi svojo upravo, tako kot je to urejeno po obstoječem zakonu o SDH-ju. Če bo Kad samostojna pravna oseba, je logično tudi to, da bo imel svojo upravo, je izpostavila premierka.

Tudi sestava nadzornega sveta SDH-ja bo ostala takšna, kot je v obstoječem zakonu. V osnovnem predlogu sprememb so namreč predlagali nekoliko spremenjeno sestavo nadzornega sveta. A tudi ureditev v obstoječem zakonu je po besedah premierke ustrezna.
Erjavčevi želeli samostojnost Kada
DeSUS se namreč ni strinjal popolnoma s statusom in upravljanjem Kada v okviru SDH-ja in je zanj želel samostojnost. Za Kad so tako zahtevali, da ostane samostojna pravna oseba znotraj holdinga in da ima z upravljanjem in razpolaganjem možnost vplivanja na to, kaj se bo dogajalo s kupninami od prodaje državnega premoženja. Cilj DeSUS-a je bil, da čim več teh kupnin namenijo za stabilizacijo pokojninske blagajne.

Čufer pa je poudaril, da bi se z ločenim upravljanjem Kada porušil sistem zakona, katerega cilj je boljše upravljanje s centralizacijo.

Erjavec: Sporazum moramo doseči
Vlada je v DZ poslal predlog zakona, ki predvideva, da Kad ostane ločena pravna oseba z zagotovljeno namenskostjo njegovih sredstev za pokojninsko blagajno, bil pa bi v 100-odstotni lasti SDH-ja, ki bi z njim tudi upravljal. DeSUS pa je želel, da bi bilo ločeno tudi upravljanje Kada.

Čufer je bil po drugi strani prerpičan, da bi z enotnim upravljanjem in s tem večjo učinkovitostjo pridobila tudi namenska sredstva Kada.

Med novostmi, ki jih prinaša popravek glede na prejšnjo različico predloga zakona, sta tudi imenovanje nadzornega sveta, ki bi ga na predlog vlade paketno imenoval DZ, in ustanovitev ekonomsko-socialnega odbora, ki bo posvetovalno telo uprave, v njem pa bodo predstavniki sindikatov.

Ne bo ločenih klasifikacij naložb
Po novem tudi ne bo ločene klasifikacije naložb, ampak bo ta del strategije, ki mora biti po predlogu pripravljena v treh mesecih od uveljavitve zakona. Naložbe bodo sicer še vedno razdeljene na strateške (lastništvo države vsaj 50 odstotkov in ena delnica), pomembne (25 odstotkov in ena delnica) in portfeljske (prosto razpolaganje SDH-ja).

Pri opredelitvi strateških naložb je v vladnem predlogu predvidena tudi možnost časovno omejene oddaje v koncesijo, kar bi prišlo v poštev recimo pri določeni infrastrukturi.

Čufer predstavil popravka zakona o SDH-ju