Sindikati so delno dosegli svoje, delodajalci pa prav tako. A nekaj vprašanj še vedno ostaja odprtih. Foto: BoBo
Sindikati so delno dosegli svoje, delodajalci pa prav tako. A nekaj vprašanj še vedno ostaja odprtih. Foto: BoBo
Zakonu o SDH-ju se obeta podpora

Kapitalska družba (Kad) bo po besedah Ladija Rožiča z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ostala samostojna pravna oseba, težava pa ostaja še pri enem izmed členov, vezanih na upravljanje. Dogovorili so se tudi glede opredelitve strateške pomembnosti naložb, ki bo onemogočila prosto prodajo premoženja, in o ustanovitvi ekonomsko-socialnega strokovnega odbora, ki bo spremljal poslovanje holdinga in dogajanje v državnih podjetjih.

Če bo izvedena prodaja deležev, bo zagotavljal stabilnost delovnih mest in skrbel za vprašanje kolektivnih pogodb. Pri pomembnih vprašanjih za zaposlene bo sodeloval tudi v nadzornem svetu.

Za kompromis, a zahtevajo svoje
Razmeroma zadovoljni, hkrati pa previdni so bili tudi delodajalci. Čeprav so se zavzemali za celovito upravljanje državnega premoženja brez izjem oz. za to, da Kad ne bi postal samostojna pravna oseba, so to rešitev pripravljeni sprejeti kot kompromisno, vendar le, če se v zakonu ohrani člen, ki sicer določa nerazdrobljeno upravljanje, je povedala izvršna Alenka Avberšek z gospodarske zbornice (GZS).

Čufer pa je predstavnikom gospodarstva obljubil, da se bo v povezavi s členom, ki predvideva zavezanost državnih podjetij zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, našla ustrezna rešitev, ki razkritja poslovnih, investicijskih načrtov ipd. ne bo dovoljevala. To bi namreč za družbe v lasti SDH-ja pomenilo veliko poslovno škodo, je pojasnila predstavnica GZS-ja.

Zagotavljanje transparentnega poslovanja državnih podjetij oz. preprečevanje odtekanja sredstev na račune politikov, lobistov in drugih je po mnenju delodajalcev naloga kompetentnih, neodvisnih nadzornih svetov, ne pa "neke javnosti".

Bo Kad postal še demografski sklad?
Odprto pa še ostaja vprašanje preoblikovanja Kada v demografski sklad, v katerega bi se stekalo 10 odstotkov kupnin od prodaje državnega premoženja in 20 ali 10 odstotkov dobička energetskih družb. Temu nasprotuje GZS, saj bi po njihovih besedah to okrnilo razvojne sposobnosti podjetij.

SDH-ja se je na novinarski konferenci dotaknil tudi guverner centralne banke Boštjan Jazbec. Po njegovih besedah bo treba v prehodnem obdobju prekiniti slabo upravljanje državnega premoženja in SDH po njegovem mnenju na nek način to vprašanje rešuje.

Bratušek: Zakaj upokojenci želijo, da je Kad samostojen?
Oglasila se je tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je navedla, da je skoraj končana priprava sprememb zakona o SDH-ja, "kjer bomo vse premoženje, kjer piše Republika Slovenija, združili pod enotno upravljanje".

Pri tem je izpostavila težavo, povezano s premoženjem Kada, saj naj bi bilo to vredno le približno milijardo evrov ali še manj, kar bi zadostovalo za plačilo pokojnin za obdobje enega leta, zato premierka težko razume zahteve upokojencev, da mora biti Kad samostojna pravna oseba.

Bratuškova tako meni, da mora biti to upravljanje "pod enotno streho", pri tem pa upa, da se jim bo, tudi če bo Kad ostal samostojna pravna oseba, uspelo dogovoriti, da bo SDH upravljal celotno premoženje države.

Manj subvencij in manj davkov?
Premierka je navedla še, da bi med ukrepe za pomoč podjetjem lahko uvrstili tudi ukinjanje subvencij in hkratno zniževanje davkov, vendar bi bilo treba narediti natančne ocene vseh morebitnih posledic. Pri tem je dodala, da ima vlada v trenutnem zaostrenem položaju le malo manevrskega prostora za zniževanje davkov.

Zakonu o SDH-ju se obeta podpora