Bratuškova in Čufer predstavljata proračun opoziciji. Na ESS-ju jima to ni uspelo. Foto: BoBo
Bratuškova in Čufer predstavljata proračun opoziciji. Na ESS-ju jima to ni uspelo. Foto: BoBo
Franc Bogovič
Bogovič je pred sestankom izstrelil salvo kritik. Foto: BoBo

Občutek imam, kot da smo v čolnu in veslamo proti Niagarskim slapovom. Od nekod dobimo še vsak dva red bulla, da bomo čim prej šli v prepad.

Franc Bogovič, predsednik SLS-a
Matej Tonin
Socialna država je odvisna od uspešnosti gospodarstva, opozarja Tonin. Foto: BoBo
Jože Tanko
Po Tankovem mnenju je udeležba na sestanku nesmiselna. Foto: MMC RTV SLO
Opozicija o proračunu

Opozicijo (brez SDS-a) je na srečanju s predsednico vlade Alenko Bratušek in finančnim ministrom Urošem Čuferjem zanimalo predvsem to, kje bo vlada vzela sredstva za odpravo plačnih nesorazmerij. Poslanca NSi-ja Mateja Tonina je zanimalo, ali to pomeni rebalans.
Čufer se bo "potrudil," da rebalansa ne bo
Če se bo dalo, rebalansa leta 2014 ne bo, je odgovoril Čufer in dodal, da se bo za to "potrudil". Sam pričakuje, da bo na vladi v ponedeljek predlog proračuna sprejet takšen, kot je pripravljen, in v njem kakšne večje napake ne vidi. Minister verjame, da bodo potrebni kakšni novi ukrepi, a ob tem poudaril, da z rebalansom "izgubijo" tri mesece dela samo za to, da vse skupaj obrnejo. Bratuškova je dodala, da bodo iskali rešitev v znižanju plač v javnem sektorju za isti znesek.
Bogovič: Koalicija je kapitulirala
Proračunski dokumenti za leto 2014 in 2015 so kapitulacija te koalicije, je še pred srečanjem izjavil predsednik SLS-a Franc Bogovič. Boji se, da je to tudi kapitulacija Slovenije in da s temi dokumenti izzivamo predstavnike trojke, da pri nas naredijo, kar bi morali sami.

Dodal je, da smo na finančnih trgih nezanesljiva država, zato pričakuje, da bomo tudi zaprosili za evropsko pomoč. To je glede na vladno politiko po mnenju Bogoviča tudi edina rešitev.

"Občutek imam, kot da smo v čolnu in veslamo proti Niagarskim slapovom. Od nekod dobimo še vsak dva red bulla, da bomo čim prej šli v prepad," je bil oster Bogovič. Pojasnil je, da se bodo poslanci SLS-a srečanja udeležili, čeprav so proračunske dokumente prejeli šele v četrtek popoldne. A bo predsednici povedal, kako ocenjuje politiko njene vlade. Ponovil je, da je politika novih davkov, ki jo vodi vlada, popolnoma napačna in finančnega ministra ter premierko označil za "dve tretjerazredni računovodji, ki tedaj, ko imata neko osnovo, le zvišujeta odstotek."
Nerealne postavke
Poleg Tonina se je sestanka udeležil tudi poslanec NSi-ja Jožef Horvat. Pred sestankom je ocenil, da je predlog proračuna zgolj spisek želja in mnogih vprašanj ter dvomov, utemeljenih na nerealnih predpostavkah. "Tak proračun lahko pade že prvi mesec," je dejal.

Tonin je pred sestankom dejal, da bi premierka, če bi resnično računala na dialog, vabilo na sestanek morala poslati, ko je bil proračun še v pripravi. Po besedah Tonina so premierki predlagali nižje davke in manjšo javno upravo. Socialne države pa si, kot je dejal, lahko privoščimo le toliko, kot je močno gospodarstvo. Bratuškovi v NSi-ju predlagajo tudi, naj reformira zdravstveni sistem in sprejme ukrepe za boljše črpanje evropskih sredstev.

Po mnenju poslancev NSi-ja je prav tako nujna pregledna sanacija bank in čim hitrejši prenos slabih terjatev na slabo banko. "To, kar je vlada začela, ni najbolj pregledno in tudi ni najcenejše za davkoplačevalce," je ocenil Tonin.

Predlagal je tudi umik države iz gospodarstva in pa boljše upravljanje državnega premoženja. Nov predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu je po njegovih ocenah slab, saj bo vsa moč nadzornikov skoncentrirana na ministrstvu za finance. "Za izhod iz krize potrebujemo res drastične spremembe sedanjih politik in pa tudi praks, ki so se v 20 letih nabrale v Sloveniji. Če tega ne bomo storili, je vse ostalo umiranje na dolgi rok," je še dodal Tonin.
Prihodnje leto bo še slabše
Poslancem SDS-a se srečanje s premierko ne zdi smiselno, saj mora vlada predlog proračuna v desetih dneh predstaviti vsem poslancem, je pojasnil vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko.
Tudi v SDS-u so sicer do proračuna kritični, saj vlada ohranja isto raven odhodkov kot letos, je dejal in vladi očital, da ni predvidela nobenega čiščenja nepotrebnih stroškov.
Ob tem pa proračun temelji na nerealnih makroekonomskih postavkah: obseg BDP-ja se bo prihodnje leto spet znižal, poraba bo upadla, brezposelnost pa povečala, je naštel Tanko. Tudi proračunski prihodki so po njegovih besedah načrtovani nerealno. Vlada je, denimo, že upoštevala davek na nepremičnine, čeprav ga še ni poslala v zakonodajni postopek, je opozoril.

Občutek imam, kot da smo v čolnu in veslamo proti Niagarskim slapovom. Od nekod dobimo še vsak dva red bulla, da bomo čim prej šli v prepad.

Franc Bogovič, predsednik SLS-a
Opozicija o proračunu