Na svetu vsakih pet sekund nekdo umre zaradi posledic poškodb, zato je prva pomoč izjemno pomembna. Zato ob letošnjem svetovnem dnevu prve pomoči Rdeči križ opozarja na nujnost vzgoje in izobraževanja o prvi pomoči že od otroških let dalje. Foto: BoBo
Na svetu vsakih pet sekund nekdo umre zaradi posledic poškodb, zato je prva pomoč izjemno pomembna. Zato ob letošnjem svetovnem dnevu prve pomoči Rdeči križ opozarja na nujnost vzgoje in izobraževanja o prvi pomoči že od otroških let dalje. Foto: BoBo
Prva pomoč, nudenje prve pomoči, RKS
Svetovni dan prve pomoči mednarodna federacija, ki združuje 190 nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, zaznamuje od leta 2000, in sicer vsako leto drugo soboto v septembru. Foto: BoBo
Prva pomoč, nudenje prve pomoči, RKS
Rdeči križ opozarja na pomen usposabljanj iz prve pomoči za otroke zaradi njihove varnosti in zaščite, ker se bodo dobro pripravljeni laže učinkovito odzvali v nujnih primerih in rešili svoje življenje ali življenje ljudi okoli sebe. Foto: BoBo

Stališče Rdečega križa Slovenije (RKS) je, da bi morala država zakonsko urediti, da so usposabljanja iz prve pomoči obvezna v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, na delovnih mestih in za udeležence v prometu, ter da bi bilo ta znanja obvezno obnavljati vsaj na vsakih 5 let.

Izobraževanje o prvi pomoči je v osnovnih šolah trenutno na voljo v okviru interesnih dejavnostih v obliki krožka, kar je odvisno od ravnatelja šole.

Zato je predsednik RKS-ja Dušan Keber na nedavni delavnici prve pomoči za novinarje izpostavil nujno potrebo po uvedbi predmeta prve pomoči v šolske programe.

Delavnice in priročniki
Na ljubljanski izpostavi Rdečega križa v okviru programa Samo eno življenje imaš sicer že vrsto let ob podpori ljubljanske mestne občine skrbijo za ozaveščanje, preventivo in krepitev znanja in veščin za nudenje prve pomoči med mladimi v obliki delavnic za učence 5. in 8. razredov osnovne šole. Prav tako to počnejo v okviru delovanja osnovnošolskih in srednješolskih ekip prve pomoči.

Za prvo triado osnovne šole pa so na Rdečem križu izdali tudi priročnik Prva pomoč za najmlajše, ki mentorjem prve pomoči omogoča sistemski pristop k poučevanju prve pomoči otrok prve triade. Priročnik je nastal na podlagi dela z najmlajšo ekipo prve pomoči, je navedla njegova avtorica Sandra Svetina, sicer bolničarka in dolgoletna mentorica osnovnošolske ekipe prve pomoči Rdečega križa. Priročnike bodo razdelili šolam.

Prva pomoč že v vrtcu
Letos pa v sodelovanju z vzgojiteljicami - bolničarkami pilotno uvajajo tematiko prve pomoči tudi v vrtce. "Izjemno pomembno je, da prvo pomoč uvajamo že v vrtce, da otroci od malih nog spoznajo sočutje in da se ne smejo ničesar ustrašiti," meni vzgojiteljica v vrtcu Kristina Koželj.

Na splošno so otroci radovedni in se ne bojijo pristopiti k poškodovancu. Poudarila je, da so bili otroci nad delavnico navdušeni, zato želijo tovrstne delavnice uvesti tudi v druge vrtce.

Da bi lahko pomagali že otroci
Na RKS-ju z letošnjim geslom želijo prepoznati otroke od treh do 15 let kot izvajalce prve pomoči tako za vrstnike kot tudi za družinske člane, okrepiti zavedanje o pomenu prve pomoči med starejšimi, ki so v tesnem stiku z otroki, in opozoriti na aktivno vlogo otrok v skupnosti.

Otroci se zelo hitro učijo. Pomembno je opozarjati na učenje veščin iz prve pomoči v teh letih, saj jim ta znanja omogočajo ustrezno ukrepanje ob nesrečah in prepoznavanje tveganj in nevarnosti. Seznanjanje otrok s prvo pomočjo v zgodnjih letih prispeva h krepitvi znanj in veščin o prvi pomoči, kar bodo lahko uporabljali tudi v prihodnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Novi postopki
Smernice nudenja prve pomoči pa se spreminjajo, zato je treba znanje ves čas obnavljati. "Smernice za izvajanje oživljanja se denimo spreminjajo vsakih pet let. Nazadnje so se spremenile oktobra lani," je pojasnila predavateljica prve pomoči Nina Zalaznik. Zadnje spremembe sicer niso bile obsežnejše, večji preskok pa je bil leta 2010, ko se je spremenila potrebna globina masaže prsnega koša.

Pri oživljanju so bili včasih različni tudi postopki za otroke in odrasle. Razmerje med izvajanjem stisov prsnega koša in umetnim dihanjem je bilo 15 proti dva oziroma pet proti dva pri otroku. Zdaj je poenoteno za otroke in odrasle, kar pomeni, da po 30 stisih prsnega koša sledita dva umetna vpiha in to izmenično ves čas ponavljamo, je ponazorila in dodala, da je to najbolj učinkovito.

Izpostavila je, da je predvsem pri srčnem zastoju izredno malo časa za ukrepanje, saj po štirih minutah lahko pride že do nepopravljivih okvar možganov. Po statistiki v Sloveniji sicer dnevno doživi srčni infarkt pet ljudi. Hitrost nudenja prve pomoči je ključna tudi ob možganski kapi.

Potrebna redna usposabljanja
Smernice prve pomoči so se spremenile tudi pri ukrepanju ob krvavitvah iz nosu. "Včasih so nas učili, da moramo dati glavo nazaj, da se zaustavi krvavitev, stisniti nosnice in dati obkladek na vrat. Zdaj pa velja, da se da glava naprej. Razlika je v tem, da smo kri prej požirali, zdaj pa teče ven," je pojasnila.

Tako morajo izvajalci programov prve pomoči spremembe smernic spremljati in se ves čas usposabljati.