V Velenju potekajo demonstracije naravnih in drugih nesreč. Foto: Duška Lah
V Velenju potekajo demonstracije naravnih in drugih nesreč. Foto: Duška Lah
Na državni vaji sodelujejo gasilci, policisti, reševalci in številni prostovoljci. Foto: Duška Lah
Tisoči na vaji v Velenju

V treh dneh se bo tako predstavilo okoli šest tisoč strokovnjakov in prostovoljcev, ki vsakodnevno pomagajo reševati življenja tako ob naravnih nesrečah kot v prometu.

Na vajah, ki demonstrirajo resnične dogodke ali nesreče, skupaj sodelujejo pripadniki civilne zaščite, policije, gasilcev, Rdečega križa, zdravniki, rudarski, gorski in jamski reševalci ter številni prostovoljci, pa tudi delegacije strokovnjakov iz drugih držav.

Glavna vaja bo potekala v petek, kjer bodo prikazali reševanje ob nesreči z nevarnimi snovmi. V soboto bo velenjski stadion prizorišče državnega tekmovanja več kot 1000 gasilcev, v znanju pa se bodo pomerili tudi pripadniki Rdečega križa.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je povedal, da je vaja pomembna tako za stroko kot laično javnost, da se seznani in vidi, kako poteka delo ob naravnih in drugih nesrečah.

Velenjski župan Bojan Kontič je namignil, da bi tako vajo lahko imeli vsako leto ob takem času, saj po navadi območje Velenja zajamejo ujme in neurja.

Generalni sekretar RK Slovenije Danijel Starman pa je poudaril pomen preverjanja in prepoznavanja nudenja prve pomoči ponesrečencem in izpostavil prizadevanja, da bi udeleženci v prometu morali vsakih pet let obnavljati svoje znanje iz prve pomoči.

Duška Lah, TV Slovenija

Tisoči na vaji v Velenju