153 davčnih uslužbencev je na zbirki podatkov paslo radovednost, kar je po mnenju Nataše Pirc Musar nedopustno in nezakonito. Foto: MMC RTV SLO
153 davčnih uslužbencev je na zbirki podatkov paslo radovednost, kar je po mnenju Nataše Pirc Musar nedopustno in nezakonito. Foto: MMC RTV SLO

Na uradu informacijske pooblaščenke so se letos odločili preveriti nekaj večjih zbirk osebnih podatkov, ki jih vodi državna uprava, je pojasnila Nataša Pirc Musar. Ugotovili so, da je kar 153 uslužbencev Dursa nepooblaščeno vpogledovalo v podatke kakšnega od 15 znanih Slovencev. Ker ima Durs korektno izdelan informacijski sistem, ki omogoča sledljivost oziroma preverjanje vpogledov v omenjene zbirke, so ugotovili, da je le manjšina v podatke vpogledovala upravičeno, torej ko so vodili konkreten davčni postopek.

"Vseh preostalih 153 pa je na zbirki paslo radovednost, kar je seveda nedopustno in nezakonito," je dejala informacijska pooblaščenka. Za zdaj so se odločili, da bodo delavcem izrekli opomin, ki bo vpisan v prekrškovno evidenco, in plačilo stroškov postopka v višini 50 evrov. V primeru ponovitve prekrška pa bo posameznik oglobljen.

Po poročanju časopisa Dnevnik je bilo največ zanimanja med davčnimi uslužbenci za Heleno Blagne, Katarino Kresal in Sašo Lendero. Sledila pa sta Danilo Türk in Janez Janša.

Durs: Večina zaposlenih opravlja delo vestno
Na Dursu pa so se na obtožbe pooblaščenke odzvali z navedbami, da sta v konkretnem primeru vsaj dva njihova zaposlena vložila zahtevek za sodno varstvo, ker sta prepričana, da je razumevanje pravne podlage za dostop do podatkov informacijskega pooblaščenca napačno. Durs še navaja, da je informacijska pooblaščenka v postopku zavrnila vrsto argumentov uslužbencev, ki so jih navajali pri opredeljevanju posameznih dostopov oz. vpogledov v podatke.