Židan, ki vodi skupino Panvita, bo imel kot minister nekoliko nižjo plačo. Kot je zagotovil Pahor, mu nikakor ni žal, da se je odločil kot kandidata za kmetijskega ministra predlagati
Židan, ki vodi skupino Panvita, bo imel kot minister nekoliko nižjo plačo. Kot je zagotovil Pahor, mu nikakor ni žal, da se je odločil kot kandidata za kmetijskega ministra predlagati "agromenedžerja". Židan ima po njegovih besedah namreč izkušnje in znanje tako s področja kmetijstva, predvsem veterine, kot tudi s področja upravljanja z velikimi procesi in spremembami. Foto: panvita.si
Dejan Židan in Borut Pahor
Dejan Židan s prepričevanjem SD-ja Boruta Pahorja ni imel težkega dela. Foto: MMC RTV SLO
Polje
Med cilji novega ministra je tudi socialna varnost kmetov. Slovensko konkurenčnost na področju kmetijstva in živilskopredelovalne industrije želi izboljšati s poenostavitvijo regulativ in postopkov, je pa tudi zagovornik decentralizacije. Foto: MMC RTV SLO
Židan dobil podporo SD-ja

Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da mu podpora predsedstva največje vladne stranke omogoča, da v četrtek ob podpori koalicijskih partnerjev vloži kandidaturo Židana v državni zbor. Pričakuje namreč, da bodo koalicijski partnerji njegov predlog sprejeli.

Če bosta s tem soglašala predsednik DZ-ja in predsednik odbora za kmetijstvo, bi lahko Židana pred resornim parlamentarnim odborom zaslišali že v ponedeljek. "DZ pa bi utegnil novega ministra imenovati že 3. maja," je napovedal premier.

Zadržki, ker ni član stranke SD
Novega kmetijskega ministra sicer po njegovih besedah čakajo težke naloge, kar je pokazal tudi pogovor pred predsedstvom SD-ja. Kandidatu so namreč zastavili 13 vsebinskih vprašanj, Židan pa naj bi pustil dober vtis. "Moja ocena je, da so bili odgovori Židana danes izredno prepričljivi, in si želim, da bi enak vtis pustil v DZ-ju prihodnji teden," je predstavitev kandidata za vroč ministrski stolček pohvalil Pahor.

Čeprav je Pahorjev kandidat prejel visoko podporo vladajoče stranke, vsi vseeno niso glasovali. Pahor je to pripisal dejstvu, da Židan ni član SD-ja. "Če in v kolikor se lahko zanesem na svoje strankarske kolegice in kolege, se v prvi vrsti zanesem na njih. Če morda tukaj ni dovolj znanja ali pa dovolj energije, ambicij, meni nikoli ni bilo tuje in mi nikoli ne bo tuje poiskati sodelavca, če ni član stranke," je pojasnil svoj izbor.

Židan ima jasno zastavljene prednostne naloge
Židan, ki ni član nobene stranke, je sicer že povedal, da sta z Pahorjem dosegla soglasje glede prednostnih nalog na področju kmetijstva, saj je mu v ponedeljek predstavil svoj program v osmih točkah.

Zavrnil je pomisleke, ki so se pojavljali v javnosti, da bi lahko kot predsednik uprave Skupine Panvita deloval v prid kapitala in zagotovil, da bo dal prednost velikim kmetom pred malimi. "Tukaj dajem zagotovilo, da se zavedam, da je slovensko kmetijstvo sestavljeno iz majhnega, srednjega in velikega kmeta. Mi želimo, zato da bo struktura kmetijske proizvodnje v Sloveniji učinkovita, vse tri segmente ohraniti, saj se s tem poveča prilagodljivost."

Po njegovem bo potrebno predvsem za male kmetije uvesti nove programe, kot so programi s področja povrtninarstva, zeliščarstva, ekološke pridelave in pridelave višje kakovosti.

42-letni Dejan Židan je po izobrazbi magister veterine. Njegova zaposlitvena pot se je začela na Živinorejsko-veterinarskem zavodu za Pomurje in nadaljevala med drugim na Veterinarskem zavodu Slovenije. Med drugim je delal tudi kot vodja murskosoboške enote Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete, hkrati pa je strokovno deloval na področju zdravja in razmnoževanja prašičev. Leta 2003 je postal član vodstva Kmetijskega gospodarstva Rakičan, leta 2007 pa predsednik uprave Skupine Panvita. Ob tem se lahko pohvali tudi s sodelovanjem pri gradnji slovenske kmetijske in živilskopredelovalne verige in proizvodnje "zelene" energije v kmetijstvu. Živi v Murski Soboti.

Afera bulmastifi ni več v ospredju
Znano je, da so Pahorja pred tem zavrnili vsaj že trije mogoči kandidati za ta resor, in sicer Janko Veber, Janez Hribar in Igor Vojtic. Med razlogi za nezainteresiranost za ta resor je bila neuradno sicer tudi zahteva premierja Pahorja, da bo moral naslednik Milana Pogačnika dalje razčiščevati afero bulmastifi; Židanu se z njo ne bo treba ukvarjati.

Vseeno pa je pojasnil svoje stališče glede vrnitve psov lastniku: "Kadar se izbira med dobrobitjo živali in dobrobitjo človeka, se vedno izbere dobrobit človeka. Tako bom ravnal tudi v vseh podobnih primerih."

Čeprav je potrdil, da ima Pogačnika za svojega prijatelja, pa je hkrati tudi zatrdil, da nekdanji minister na novo kmetijsko politiko ne bo imel nobenega vpliva, saj bo resor dobil novega kmetijskega ministra. Ministrstvo sicer trenutno že skoraj mesec dni vodi minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš.

Židan dobil podporo SD-ja