Policisti so še zmeraj nezadovoljni. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so še zmeraj nezadovoljni. Foto: MMC RTV SLO
Branko Prah
Stavka že ves čas poteka enako: s temeljitostjo na meji in gledanjem skozi prste prekrškarjem, pojasnjuje Prah. Foto: MMC RTV SLO

V sindikatu dalje opozarjajo na diskriminatorski odnos vlade, saj, kot trdijo, vladna stran ni pokazala resnih namenov za pogovore z njimi. Dialog je sicer potekal z notranjim ministrstvom, a le za zadeve, ki so rešljive v tem okviru.

Zdaj naj bi se vlada in omenjeni sindikat vendarle sestala, napovedan pa je za ponedeljek. S policisti naj bi se sestali državna sekretarka Helena Kamnar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica in državni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah.

Predsednik sindikata Branko Prah pojasnjuje, da stavka njihovih članov od vsega začetka poteka na enak način, torej s posebej temeljitim opravljanjem postopkov na meji, v notranjosti države pa tako, da policisti ne izrekajo kazni za prekrške, ki jih sicer vsakodnevno kaznujejo.

Policisti: Odpraviti anomalije v plačnem sistemu
Stavkovnih zahtev imajo policisti, organizirani v omenjenem sindikatu, sicer več. Med drugim zahtevajo, da se pristopi k odpravljanju anomalij v plačnem sistemu, opozarjajo pa tudi na slabo vrednotenje zaposlenih v policiji. Po Prahovih besedah pričakujejo analizo o plačah policistov v državah EU-ja, ki bi pokazala, kje so slovenski policisti glede na evropsko povprečje.

Policiste sicer zastopata dva sindikata, poleg Policijskega sindikata Slovenije, ki po lastnih navedbah združuje nekaj več kot 6.000 članov, še Sindikat policistov Slovenije, ki ima po podatkih z njihove spletne strani 2.521 članov.

V obeh so se s 27. septembrom odločili za stavko, le da je sindikat policistov sodeloval znotraj skupnega stavkovnega odbora stavkajočih sindikatov, ki je stavko pretekli teden najprej zamrznil, nato pa v sredo tudi končal. Poseben sporazum je sindikat policistov v sredo podpisal tudi z ministrstvom za notranje zadeve.

Frantar: uskladiti se je treba glede upokojevanja
Generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Franci Frantar je za pojasnil, da je zanje najpomembneje, da se bodo z vlado nadaljevala usklajevanja glede upokojevanja policistov, saj so nekatere zadeve ob posredovanju predloga novega pokojninskega zakona v državni zbor ostale nedorečene.

Po njegovih besedah so se dogovorili za usklajevanje tudi o drugih vprašanjih, od napredovanj do odprave anomalij v plačnem sistemu, saj so to stvari, ki se jih ne da uskladiti čez noč.