Politika je umetnost mogočega. Bo glavnim političnim akterjem uspelo, kar se v kriznih časih zdi celo nemogoče? Foto: BoBo
Politika je umetnost mogočega. Bo glavnim političnim akterjem uspelo, kar se v kriznih časih zdi celo nemogoče? Foto: BoBo


Za tri milijone je sicer zvišala obe strani proračunske bilance in našla manjkajoč denar za dokaj normalno delovanje sodišč. Proračunska seja bo že na začetku decembra, vsa poglavitna vprašanja pa so še odprta.
Časa je malo, odprtih vprašanj veliko. Za finančno ministrstvo je jasno zgolj eno, znižanje primanjkljaja. In zato zdaj mrzlično preračunavajo, kako poiskati manjkajoči denar namesto spornega selektivnega zvišanja DDV-ja. Ta zakon naj bi umaknili, odgovor, kako bodo nadomestiti 70 milijonov, pa iščejo med šestimi mogočimi rešitvami.

Čeprav se najpogosteje omenjata tako imenovani krizni davek, v obliki odstotka od dohodnine, ali pa zvišanje splošne, 20-odstotne stopnje DDV-ja za odstotno točko, omenjeni rešitvi za finančno ministrstvo nista najbolj sprejemljivi.


Vendar DDV ni edina težava pri zapiranju proračuna za prihodnje leto. Odprto je še vedno 5-odstotno znižanje stroškov dela v javnem sektorju, oziroma način, kako doseči omenjeni finančni učinek: ali z znižanjem plač, z odpuščanjem, združevanjem in ukinjanjem raznih institucij. Finančno ministrstvo, na primer, ukinja urad za igre na srečo, pred tem je agencijo za javna naročanja.

Tudi reforme še niso usklajene, učinki pa že upoštevani v proračunih. Mimogrede, Evropska komisija je ob nedavni objavi makroekonomskih napovedi za Slovenijo upoštevala, da bodo pokojnine zamrznjene. Ob proračunskih bilancah bodo na poslanskih mizah tudi spremljajoči dokumenti. Poglaviten je zakon o izvrševanju proračuna. V njem pa tudi določila, od prepovedi prerazporejanja sredstev za plače, če bi med letom zmanjkalo denarja na teh postavkah, do osebne odgovornosti predstojnikov za dosledno uresničevanje finančnih načrtov, saj zakon predpisuje tako globe za nespoštovanje kot tudi možnost razrešitve.

Ker protikrizni davek na nepremičnine, vredne več kot milijon, do zdaj ni navrgel pričakovanih prihodkov - pobranega je samo milijon evrov in pol -, bodo davek po novem razširili tako, da ga bodo plačevali lastniki, katerih skupno premoženje nepremičnin je vredno več kot pol milijona. Predvideno je tudi znižanje RTV-prispevka. Redkokdaj je bilo ob proračunih toliko odprtih vprašanj, zato bo tudi sprejemanje izjemno težavno.

Zdenka Bakalar, Radio Slovenija, Dogodki in odmevi