Na vrhu koalicije so partnerji iskali mogoče alternative dvigu DDV-ja na določene izdelke in storitve. Foto: STA
Na vrhu koalicije so partnerji iskali mogoče alternative dvigu DDV-ja na določene izdelke in storitve. Foto: STA

Čeprav so koalicijske stranke danes izglasovale zakon, ki predvideva dvig DDV-ja na nekatere dobrine in storitve, pa kljub temu pričakujejo, da ga bo vlada v nadaljnji obravnavi dopolnila.

A zaradi nasprotovanja selektivnemu dvigu DDV-ja tudi znotraj koalicije, so se na vrhu dogovorili, da bodo iskali druge rešitve za davčno obremenitev. Poleg kriznega davka je bilo slišati namigovanja tudi o povišanju splošne davčne stopnje za en odstotek.

Predlaganega dviga DDV-ja ne bo
Selektivnemu dvigu DDV-ja nasprotujejo predvsem v SLS-u in DeSUS-u. Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je po koncu vrha dejal, da bodo v koaliciji preučili predlagane alternative selektivnemu dvigu DDV-ja.

Podobnega mnenja je bil tudi Karl Erjavec, ki je dejal, da zakona v takšni obliki, kot je predlagan "ne bo". Obenem je dodal še, da je dobil zagotovilo predsednika vlade, da se bodo pokojnine usklajevale. "Če ne bo tega, potem tudi DeSUS-a ne bo več v koaliciji," je bil odločen Erjavec.

Kot alternativa selektivnemu dvigu DDV-ja se je že pred časom omenjal t. i. krizni davek. Tej rešitvi je naklonjena predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, ki je mnenja, da se državljanom pri prihodkih ne bi veliko poznalo, če bi vsak prispeval neko malenkost.

Napetosti zaradi izginulih podpisov
Sicer pa so odnosi v koaliciji napeti tudi zaradi izginulih podpisov pod pobudo za referendum, zaradi česar je opozicijski PS že zagrozil z interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve. Predsednik DL-ja Gregor Virant je pred koalicijskim vrhom dejal, da sta mu resnica in pravica pomembnejši od čvrstosti koalicije, s čimer je odgovarjal na kritike stranke SDS na račun generalne sekretarke DZ-ja Mojce Prelesnik.

Poslanec SDS-a Jože Tanko je dejal, da so se pri zapletu s podpisi gotovo pojavile nepravilnosti, pri čemer Tanko meni, da je treba najprej ugotavljati, kaj se je s podpisi dogajalo v državnem zboru, saj je prepričan, da je minister Gorenak opravil svoje delo.

Podobne napetosti je sprožala tudi policijska preiskava podpisa poslanke Melite Župevc, do katere je bil Virant precej kritičen. Dejal je, da se ne more znebiti občutka, da je bila preiskava politično motivirana od SDS-a. Tanko pa je mnenja, da tu ne gre za gonjo, temveč preverjanje dvoma in zatrdil, da preiskava ni bila izvedena na zahtevo SDS-a.

Žerjav, Erjavec in Novakova o spornih podpisih niso želeli razpravljati, so pa zanikali kakršne koli napetosti znotraj koalicije. Pri čemer je Novakova dejala, da koalicija ostaja trdna "kakor kamen, kost".

Koalicija bo iskala druge davčne možnosti
Koalicija bo iskala druge davčne možnosti