Darko Muženič. : BoBo
Darko Muženič. : BoBo

Upravno sodišče je odločilo, da je bila razrešitev nekdanjega direktorja NPU-ja Darka Muženiča nezakonita. Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner se je pri razrešitvi skliceval na zakonsko podlago, po kateri naj bi imel eno leto časa, da direktorja zamenja brez razloga.

Nato je ministrstvo za notranje zadeve prejšnji teden objavilo nov razpis, v katerem je spremenilo pogoje za zasedbo tega delovnega mesta. Muženič je zahteval ustavitev natečaja, saj tolmači, da je po sodbi upravnega sodišča še vedno direktor NPU-ja.

Muženičev pooblaščenec Uroš Leben je za Dnevnik povedal, da je tokrat sodišče zavzelo stališče, da Muženič do policije nima odprte terjatve, saj upravno sodišče v omenjeni sodbi ni naložilo policiji, da mora Muženiču vrniti staro delovno mesto, temveč je le odločilo, da je bila razrešitev nezakonita in da mora policija o Muženičevi razrešitvi ponovno odločiti. Če ga bo policija razrešila še enkrat, bodo morali najti krivdne razloge.

Leben pravi, da se bo na odločitev delovnega sodišča pritožil in poskusil višje sodišče prepričati, da naj zadrži razpis. Rok za prijavo se je sicer iztekel v sredo. Ob tem je Leben poudaril, da tudi če policija Muženiča v ponovljenem postopku še enkrat razreši, bo ta razrešitev veljala šele od takrat, in ne za nazaj. Kar pomeni, da je razpis za direktorja NPU-ja v tem trenutku, ko ima Muženič vsaj na papirju še vedno mandat za vodenje NPU-ja, zelo sporen.

Sicer so na ministrstvu za javno upravo (MJU) pojasnili, da so doslej prispele tri prijave za mesto direktorja NPU-ja, danes pa lahko prispe še kakšna, če jo je kandidat v sredo oddal s priporočeno pošto. Podatkov o kandidatih zaradi varstva osebnih podatkov na ministrstvu ne morejo razkriti.

"V skladu z izrecnim soglasjem lahko razkrijemo zgolj imena in priimke kandidatov, ki so podali pisno soglasje za javno objavo svojih imen, pa še to po tistem, ko predstojnik organa, ki je začel postopek posebnega javnega natečaja, dobi seznam primernih kandidatov. Ker je torej postopek še v fazi zbiranja prijav, ni mogoče podati podrobnejših informacij," so še navedli na MJU-ju.