Sobotne demonstracije
Sobotne demonstracije "za solidarno Slovenijo in proti uničevalnim varčevalnim ukrepom". Foto: B. Z.

Demonstracije proti vladnim varčevalnim ukrepom so organizirale nekatere sindikalne centrale, zveza upokojencev, študenti ter posamezna civilnodružbena gibanja. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost pravijo, da je bila na protestu jasno izražena zahteva, naj se vlada osredotoči na zagon gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest, opusti posege v socialno državo ter ohrani kakovost javnih storitev.

Prepričani so, da ima skupen nastop sindikatov, študentskih in upokojenskih organizacij ter civilnih združenj in gibanj poseben pomen. S tem je bil vzpostavljen temelj za dolgoročnejše sodelovanje v prizadevanju za ohranitev in utrditev socialne države. Zato bodo sindikalne centrale drugim udeležencem in dejavnim podpornikom demonstracij predlagale oblikovanje tako imenovane Koalicije solidarnih.

"Predpostavljamo, da se je na preteklih demonstracijah vzpostavilo jedro Koalicije solidarnih, koalicija pa je hkrati odprta za nove skupine, ki zagovarjajo enake poglede na solidarnost in socialno državo," dodajajo v KSJS-u.