Prvi mož DeSUS-a se ne želi prenagliti. Stranka bo počakala na Pogačnikovo plat zgodbe. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Prvi mož DeSUS-a se ne želi prenagliti. Stranka bo počakala na Pogačnikovo plat zgodbe. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič

Kaže, da se boj med opozicijo in pozicijo ostri in da bo pomlad zelo živahna in razburkana.

Karl Erjavec

"Nimamo še vseh podatkov, kakšna je njegova vloga pri aferi. Sklenili smo, da počakamo na sejo vlade, kjer bo Pogačnik podal poročilo, svoje stališče pa bo dal tudi premier," je še pojasnil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Kmetijski minister Milan Pogačnik, za katerega opozicija meni, da nosi objektivno odgovornost v zadevi Baričevič in mu zato grozi interpelacija, bo svojo plat zgodbe posebej predstavil tudi poslanski skupini DeSUS-a. Vodja poslanske skupine Joško Godec je dejal, da od Pogačnika pričakujejo, da bo pojasnil vse v zvezi z afero tako, kot je to storil v poslanski skupini SD-ja. Dodal je, da tudi če je kakšen član DeSUS-a že podal mnenje o zadevi, je to njegovo mnenje, stranka pa se bo odločila po seji vlade.

Afera bulmastifi razburila starejše člane stranke
Afera z bulmastifi je po Erjavčevih besedah "močno razburila precej starejših članov stranke", ki so celo predlagali zamrznitev statusa stranke v koaliciji. O tem se je še pred sestankom izvršnega odbora razpravljalo na vodstvu stranke, kjer so ugotovili, da tega ni mogoče uresničiti, "ker pravnoformalno ne vedo, kako zadevo izpeljati". Erjavec je ob tem poudaril, da stranka DeSUS z afero bulmastifi nima nič, in se v zvezi s to afero ne pojavlja noben član stranke.

Erjavec presenečen nad enotnostjo opozicije
Podobno stališče ima DeSUS tudi do napovedane interpelacije Katarine Kresal. Erjavec je dejal, da ga preseneča, da se je opozicija glede Kresalove tako poenotila, saj njihova stališča glede interpelacije Pogačnika niso bila enotna. Dejal je, da še ne more oceniti, ali je napovedana interpelacija upravičena ali ne, in tako kot v primeru Pogačnika napovedal, da bodo Kresalovo med drugim povabili na pogovor s poslansko skupino, kjer bo pojasnila svoja stališča. Je pa bilo interpelacijo zoper Kresalovo pričakovati, saj je bilo na njen račun v zadnjem času izrečenih veliko očitkov, je dejal Erjavec.

V zadnjem času se v medijih veliko govori o morebitnih zamenjavah na čelu stranke oziroma združitvah strank ali celo o zamenjavi premierja. Predsednik stranke DeSUS je dejal, da stranka ne gre v nobene povezave ali združitve, saj ima svoj program. Izvršni odbor daje predsedniku vso podporo, pa je dejala podpredsednica stranke Marija Gjerkeš.

DeSUS v Ljubljani s svojim županskim kandidatom?
Glede govoric o zamenjavi Erjavca, je ta dejal, da se govorice pojavljajo že zadnjih pet let, odkar je predsednik stranke, a vemo, kako se v demokraciji te stvari urejajo. Priznal je, da je čutiti zunanje apetite po zamenjavi v vodstvu stranke. V ozadju so po njegovem premisleki, ker podpora vladni koaliciji vztrajno pada in bi si želeli to smernico obrniti. Na vprašanje, kdo so tisti, med katerimi potekajo ti pogovori, pa je Erjavec odgovoril, da gre za ljudi, ki imajo vpliv, kapitalsko moč, ali neke druge močne navezave, in bi si želeli spremeniti strukturo stranke.

Stranka DeSUS se sicer pospešeno pripravlja na lokalne volitve. Ustanovljeni so občinski odbori, obstaja pa tudi velika verjetnost, da bo v Ljubljani DeSUS nastopil s svojim županskim kandidatom. Kdo to je, Erjavec še ni želel razkriti, je pa dodal, da je kar prednost, da ni več minister, saj se tako lahko popolnoma posveti pripravam na volitve.

Kaže, da se boj med opozicijo in pozicijo ostri in da bo pomlad zelo živahna in razburkana.

Karl Erjavec