Premierja Cerarja stališče DeSUS-a preseneča. Foto: BoBo
Premierja Cerarja stališče DeSUS-a preseneča. Foto: BoBo
Karl Erjavec
V DeSUS-u pravijo, da je prišlo glede statusa Zavarovalnice Triglav do zapleta, ki naj bi ga razrešili v prihodnjih dneh. Foto: BoBo
false
SD se ne bo vpletal v razpravo med Mramorjem in DeSUS-om glede Zavarovalnice Triglav. Foto: BoBo
DeSUS in Cerar na okopih zaradi Triglava
Triglav: Pomemben ali strateški?
Desus: Triglava ne damo!

Z ministrom Dušanom Mramorjem se bodo v DeSUS-u sestali predvidoma v sredo, ko bo prisoten tudi predsednik stranke Karl Erjavec.

Erjavec je namreč takoj po tem, ko je vlada v četrtek potrdila strategijo upravljanja državnih naložb s klasifikacijo in Zavarovalnico Triglav le začasno uvrstila med strateške naložbe, izrazil nasprotovanje tej odločitvi. Erjavca na seji vlade sicer ni bilo, ker se je mudil v tujini.

Soglasje v vladi, ne tudi v koaliciji
V DeSUS-u so v petek poudarili, da je bila odločitev o klasifikaciji soglasno sprejeta na vladi, ne pa tudi v koaliciji, ki je o tem nazadnje razpravljala tik pred četrtkovo sejo vlade. V stranki tako vztrajajo, da mora biti Zavarovalnica Triglav trajno strateška naložba, ne le do povrnitve glasovalnih pravic držav, kot naj bi se v koaliciji dogovorili.

Cerar nekoliko presenečen
DeSUS je bil v času koalicijskega usklajevanja in na seji vlade drugačnega mnenja, pa je ob robu današnje seje DZ-ja v izjavi novinarjem dejal premier Miro Cerar. Po njegovih besedah je sprejel argument, da je treba na eni strani zagotoviti tisto, kar omogoča varnost upokojencem, na drugi strani pa omogočiti razvoj Zavarovalnice Triglav.

"Če tega razvoja ne bo - po mnenju strokovnjakov je takšen razvoj možen samo, če se Zavarovalnica Triglav odpre morebitnim strateškim partnerjem - potem na koncu tudi upokojenci in vsi skupaj izgubimo," je opozoril Cerar.

"Preseneča dejstvo, da je DeSUS to odločitev podprl soglasno na politični in strokovni ravni, zatem pa nenadoma Erjavec, ki sploh ni bil prisoten pri pogovorih, iz tujine izjavi, da s tem ne soglaša," je bil oster Cerar, ki je sier dejal, da glede teh vprašanj s koalicijsko stranko ne želi komunicirati preko kamer. Ob tem ocenjuje, da se bodo o tem normalno pogovorili za mizo, spomočjo ministra in stroke.

Cerar: SMC zagovarja strokovne argumente
"SMC absolutno zagovarja tiste strokovne argumente, ki kažejo najboljši model za nadaljnji razvoj te tako pomembne zavarovalnice. Nič ne pomaga, če obdržiš v državni lasti, potem pa propade v mednarodni konkurenci," je pojasnil Cerar.

Če bo DeSUS pri svoji odločitvi vztrajal, bo moral po Cerarjevih besedah za to predložiti argumente. "Vsekakor me zanima, kakšni bodo. In ko bodo soočeni z drugimi, bomo videli, kakšna bo končna odločitev," je pristavil predsednik vlade.

"Drugače od stališča poslanske skupine"
Kot je danes pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša, so razgovori o klasifikaciji najprej potekali v strokovni komisiji, nato med koalicijskimi partnerji. Na koalicijskem usklajevanju je bil po njegovih besedah predstavnik DeSUS.a seznanjen z novim stališčem oziroma predlogom glede uvrstitve Zavarovalnice Triglav in se "verjetno ni odzval v skladu s stališčem poslanske skupine". Tako je prišlo do neusklajenega predloga, je dodal Jurša, ki ocenjuje, da bodo v prihodnjih dneh zaplet razrešili.

DeSUS namreč ocenjuje, da Zavarovalnica Triglav dobro posluje, zato v stranki ne želijo, da podjetje preide v roke tujcem. Še posebej jih skrbi, da bi jo lahko prevzela hrvaška zavarovalnica, je pojasnil Jurša.

Pomemben delež Zpiza
Za DeSUS je pomemben zlasti nekaj več kot 34-odstotni delež Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) v Zavarovalnici Triglav, ki naj bi se prenesel v upravljanje bodočemu demografskemu skladu in bil ključnega pomena za pokojnine.

Očitno je največje vprašanje, ali bo država v celoti obdržala ta delež, ko bo pridobila glasovalne pravice v zavarovalnici in se uvrstila med pomembne naložbe. V slednjih bo namreč država v skladu s strategijo obdržala 25-odstotni delež in eno delnico.

Tudi v SD-ju nisi povsem zadovoljni
Tudi v drugi koalicijski stranki SD niso povsem zadovoljni s strategijo upravljanja. "Če bi bili Socialni demokrati sami v vladi, bi bila strategija drugačna, vsaj kar zadeva razvrstitve državnih naložb," je dejal predsednik stranke Dejan Židan. Ker pa je bila strategija koalicijsko usklajena, v SD-ju vprašanja o Zavarovalnici Triglav ne nameravajo odpirati in verjetno niti ne bodo sodelovali pri tej razpravi.

SD bo sicer podprl dogovor med Mramorjem in DeSUS-om. Zanje je namreč sprejemljivo oboje: da je Zavarovalnica Triglav strateška naložba ali pa pomembna, pri čemer je pogoj razpršeno lastništvo.

Za SD je bila pomembna tudi razprava o dveh agroživilskih podjetjih v klasifikaciji. Tako so med pomembne naložbe uvrstili Perutnino Ptuj. Pomurske mlekarne so ostale portfeljske, a so v vladi dogovorili, da država ne prodaja svojega deleža, je še pojasnil Židan.

DeSUS in Cerar na okopih zaradi Triglava
Triglav: Pomemben ali strateški?
Desus: Triglava ne damo!